(Menorca) Crònica de dues rutes el 6/04/2019 per Es Grau. El dia es presentava molt variable i amb pluja, per tant vam fer dues rutes curtes i també vam visitar el Fort Marlborough.    La primera RUTA va ser d’Es Grau a la Cala Vellana, a la Punta de Sa Cudia. 2 km, +20 -20; 1 hora.   La SEGONA del Centre d’Informació (a Llimpa) cap al Mirador de Sa Punta de Sa Gola. 2km, +20 -20; 40’. Finalment vam visitar el Fort a la Cala Sant Esteve.    Participants: Dolors del Carme, Joan i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 1108grau1mapa 1108grau1mperfil 

FA ANYS: Ara fa 39 anys que John Lennon va morir assassinat.

RUTA 1: Es Grau a Cala Vellana (a Punta Sa Cudia)

DSC01213 ALBUFERA inici 1  Aquesta sortida a Es Grau, en un dia variable i amb algun plugim, l’hem fet retallat. Una primera ruta cap a la Punta de Sa Cudia i després una altra, més particular, a la pròpia Albufera. El punt d’inici és a l’aparcament que hi ha just a l’entrada del poble d’Es Grau.

DSC01215 Mirant Illa den Colom  Mentre anem seguint un estret sender, entre matolls, la vista se’n va mar endins a l’illa d’en Colom, on diuen que hi ha les restes d’una basílica paleocristiana. A l’illa hi ha vegetació arbustiva però també plantes de tamarell (“Tamarix africana”), que pot arribar a 6 metres d’altura; la majoria dels exemplars tenen més de 100 anys d’antiguitat. Durant uns anys l’illa va servir de llatzeret provisional i també hi van instal·lar, per fer la quarantena, els esclaus espanyols alliberats d’Algèria el 1785.

DSC01216 Far de favaritx  Seguim endavant, cap a llevant, sempre sobre el mar amb bones vistes del far de Favaritx, tot i que encara està molt lluny (per la tarda l’anirem a visitar). Els vaixells que s’han estavellat a la perillosa costa nord de Menorca han estat nombrosos. La construcció del far ha fet disminuir aquests accidents.

DSC01218 Cala Vellana  A l’esquerra les cales entre roques verticals sovintegen, com aquesta anomenada Cala Vellana de caràcter rocós i en forma d’Y.

DSC01222 Treball de mar 

El mar treballa constant i deixa les seves empremtes erosionant la plataforma rocosa donant l’aspecte de les arrugues d’un vell mariner. De la Punta de Sa Cúdia podem dir que el significat de ‘cudia’ prové de l’àrab amb el significat de turó petit o promontori; que això és precisament.

DSC01223 Tornem a Es Grau Un cop hem arribat prop del puntal, hem tornat ara que el temps aclaria una mica per visitar el vessant de llevant d’Es Grau.

 

 

 1108grau2mapa 1108grau2mperfil 

RUTA 2: Llimpa (Centre Informació) a Mirador Punta Sa Gola.

DSC01224 ALBUFERA inici 2  Ens hem desplaçat en direcció a Llimpa, on hi ha un aparcament i uns rètols d’informació. El Parc Natural de S’Albufera des Grau va ser declarat com a tal el 1995. La importància d’aquest zona natural rau en el fet que acull moltes aus migratòries.El parc disposa de 1790 hectàrees d’extensió. Cal recordar que els moviments populars van haver de lluitar, els anys 70, per frenar els intents d’urbanització que van sovintejar.

DSC01225 Rutes opcionals 

Un rètol mostra la ruta que volem fer. Estem a l’extrem sud de S’Albufera des Grau, l’àrea humida més important de Menorca i una de les més rellevants de les Illes Balears.

Per situar-nos en el temps , diguem que fa 39 anys va morir John Lennon. Un dilluns de l’any 1980, John Lennon va ser assassinat de cinc trets efectuats per Mark David Chapman en l'entrada de la residència on vivia, l'Edifici Dakota. A Lennon, se li atribueix la frase: “Ser honest potser no et donarà molts amics, però et donarà els adequats”. Especialment en moments en que hi hagi eleccions, cal recordar molt bé els partits que han tingut polítics que han mentit: és el moment de no tornar-los a votar.

DSC01227 Cami endavant  La pista segueix endavant, en suau ascens i poc pedregosa. Tot i que l’entorn és de matollar, alguns arbres ofereixen una mica d’ombra.

DSC01229 Euforbia 

Passem pel costat d’una bonica i florida planta d’un groc viu; és una lleterassa (“Euphorbia dendroides”). Es tracta d’una planta que es troba a tota la mediterrània en indrets pedregosos i calcaris i que s’utilitza amb finalitat ornamental. Una característica és que conté una resina blanca que antigament s’utilitzava contra les berrugues, però no es recomana fer-ho per la seva perillositat. La resina és molt tòxica i pot irritar severament tant la pell com els ulls.

DSC01230 S Albufera  Arribem al mirador, a la Punta de Sa Gola. Al davant, a l’altra vessant, s’endevina un altre mirador. Fins aquell mirador s’hi arriba des de la platja d’Es Grau per un bonic pont de fusta (però el pont avui estava tancat per obres).

DSC01233 Tornada   La tornada es fa pel mateix camí que hem fet.

 

 

VISITA FORT MARLBOROUGH

DSC01192 Cala Sant Esteve  Al matí, mentre queien quatre gotes i abans d’arribar a Es Grau, hem anat a visitar el Fort Marlborough, al sud-est de Maó. Es tracta d’una visita molt recomanable, on cal verificar els horaris d’obertura. Estem a la Cala Sant Esteve.

FOTO aeria Fort 

Aquesta vista aèria (obtinguda de Google Maps, per Wikiloc) mostra la cala i el castell. Tal com es veu no s’acaba de comprendre que es tracta d’un castell a l’inrevés dels que coneixem, és a dir està construir excavant dins de la muntanya, com es podrà comprovar en entrar-hi. El fort va ser construït pel britànics entre 1710 i 1726 durant la primera dominació britànica de Menorca. L’any 1756 les tropes franceses del duc de Richelieu van atacar el fort i van conquerir l’illa durant set anys; els britànics la van recuperar el 1763. L’any 1781 va ser una flota espanyola que va conquerir l’illa als britànics, però aquets la bvan recuperar immediatament. Va ser a partir del 1781 que es va decidir reforçar el fort i la nova configuració, obra del cap d’enginyers d’Arcy, és tal com es pot veure en l’actualitat.

DSC01194 Entrada  L’entrada al fort o castell és per un túnel a la part baixa del penya-segat. Bàsicament es compon d’un passadís excavant que va donant la volta a un patí, també excavat, a l’esquerra de la nostra ruta.

DSC01196 Interior 2  De tant en tant hi ha uns forats que miren al patí i que tenien dues funcions: d’una banda permetien l’entrada de llum i aire i de l’altra eren els punt de tir per a la defensa en el cas que els atacants aconseguissin deixar-se causa dins del pati que funciona com un fossat.

DSC01195 Interior 1 

A la dreta altres espais excavats fan les funcions de dependències, dormitoris o magatzems. Per entendre la història diguem que avui Menorca podria ser una colònia britànica, com ho és Gibraltar. Felipe de Bourbon va guanyar la guerra de Successió però va haver de renunciar, pel Tractat d’Utrecht (1713), contrapartides econòmiques i comercials i la cessió de Menorca i Gibraltar. Aquest tractat que va signar el rei Felipe V, contravenia (com explica ‘sapiens.es’) les constitucions (i el jurament del rei Felipe) que els comtats del Rosselló i la Cerdanya i les Illes Balears mai es podien separar de les terres de la coneguda com a Corona d’Aragó. Precisament, el Jurament per les Illes va ser el que el Parlament de Catalunya va esmentar per denunciar el Tractat d’Utrecht i resistir amb les armes les tropes del rei espanyol fins a la derrota del 1714.

DSC01197 Pati  Per una porta sortim al pati central. És circular i deixa al centre un turonet damunt del qual s’hi posaven els canons. En conclusió un castell molt curiós que no es troba en cap altra lloc del món, que jo sàpiga.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/albufera-des-grau-punta-sa-cudia-35117806

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/llimpa-punta-sa-gola-albufera-des-grau-fort-marlborough-35117813