(Himalaia) Ruta 1476 el 28/10/2022; 11 km; +250 -1000.    Ruta dins del Trekking al Camp Base de l’Everest. Participants: Candela, Anna, Josep V, Rosa, Salva, Toni C, Cristina, Xavier B, Rafa V, Hanny, Elisa, Jordi G i Miquel.   Tipus de sortida: travessa lineal.  Dificultat: moderada.

 cmapaet14 cperfilet14 

FA ANYS: El 2019 s’informava de la futura carretera a Chaurikarka.

DSC08921 Namche   Aquest és el 14è dia d’aquest trekking. Avui farem una etapa com la de pujada però una mica més llarga.

DSC08922 Colors de les festes

   Pels carrers encara trobem, al davant d’algun portal, les restes de les pintures que la gent el país va pintar els dies de la celebració del Diwali o Tihar, el passat 24 d’octubre, fa quatre dies. Tihar és el segon festival més important del Nepal després de Dashain. Celebra la victòria del bé sobre el mal, semblant al Diwali a l'Índia. Les principals activitats de celebració inclouen l’agraïment als animals per la collita, adorar a Lord Yama (el déu de la mort) per a un judici just sobre les morts, adorar la deessa Lakshmi (la deessa de la riquesa, que es creu que va néixer a Tihar) per a la prosperitat i la riquesa a la vida i adorar la muntanya Govardhan (una muntanya que salva la gent de les inundacions) per seguretat. També es coneix com la festa de les llums i tothom encén espelmes als carrers i a les cases.

DSC08923 Marxem   Marxem de Namche i anem deixant enrere els molins d’oració i els templets, les cases i els lodges.

DSC08926 Repetim els ponts   Baixem avall i passem amb tota normalitat el Larja Bridge; ja hi estem habituats. He trobat una noticia del 2019 on s’informa que el govern del Nepal té el projecte de construir una carretera que deixarà sense efecte la obligació d’anar en avió fins a Lukla. La carretera es construirà des del darrer tram de via existent fins ara a Khari Khola, a una altitud de 2.100 metres, per arribar a Chaurikharka, situada a uns 3 quilòmetres de l'aeroport de Lukla, que se situa a 2.860 metres. Si continuen fen les carreteres a pic i pala, potser trigaran molt.

DSC08928 Potser el mes llarg   Més avall, a Chumoa i després d’haver deixat a la nostra esquena el lloc de Monjo, en passem l’altre, que ens fa canviar de vessant. Hem fet ja quasi uns 6 quilòmetres i hem fet la major part del descens; ara estem a uns 2800 metres.

DSC08929 Grup espera   Durant la baixada hi ha qui la fa molt ràpida. De tant en tant es fa una parada d’agrupació.

DSC08936 mes pontsMés ponts. Ara ja no recordo quin és quin després de tants dies. Tampoc no recordava que aquesta és una etapa amb moltes pujades i baixades, encara que amb tendència al descens: Hem començat a 3440 i acabarem a 2610 metres. Per cert, ja que parlàvem d’inversions. Al nostre país (Espanya) també s’informava que les inversions que fa l’estat espanyol a Catalunya suposen (‘naciodigital.cat’) només 35€ per cada habitant de Catalunya, mentre que la xifra puja a 82€ per cada un a Madrid. De fet el dèficit fiscal català amb l’estat espanyol, i això passa des de fa anys, és d’uns 15.000 milions anuals (‘economia.gencat.cat’). A algú encara li estranya que molts catalans vulguin la independència?

DSC08938 Transport en asePassem per Toktok (2630m), on hi arriba, per la dreta, la ruta que baixa directe des de Thamo (hi vam estar a l’etapa 04). Coincidim amb una de les fileres d’asses que carreguen material i equipaments amunt.

DSC08943 Phakding   Estem arribant a Phakding, a les 12 del migdia i després de 10 quilòmetres.

DSC08946 Toilets segregades

            Anem directes al Lodge, on trobo la curiositat, poc habitual, que els lavabos estan separats per sexes, encara que, com sempre, molt bàsics.

DSC08951 Per evitar entrar el vent

     A l’habitació no podria faltar una nova “curiositat”, les diverses escletxes a les finestres deixaven passar l’aire. Per sort, l’amic Toni portava una mica de cinta americana que m’ha servit per fer una precària, però útil, reparació.

DSC08952 Carrers una cuina

   Una volta pels carrers, ara que les temperatures són més suaus, un cafè i algunes fotos, com aquesta pel carrer des d’on es pot veure l’interior d’una cuina local. En un lodge hi veig un rètol que saluda “Tachidelek”, el terme tibetà equivalent al nepalès “namasté”. No he trobat que hi hagi especial ensenyament del tibetà al Nepal, on la població majoritàriament és nepalesa (70%). Tot i els èxits recents en el sistema escolar del Nepal, l'educació en general encara s'enfronta a molts reptes, incloent-hi la qualitat de les escoles i els professors, l'administració de les deficiències educatives, una cultura que sistemàticament discrimina els estudiants de sexe femení i la manca d'accés per a molts estudiants, especialment a les zones rurals i més pobres del país. A causa d'aquests problemes i molts més, aproximadament dos terços de les dones adultes al país i un terç dels homes adults són analfabets funcionals (spainexchange.com’).

DSC08949 EVEREST DES DE KALAPATAR

     Al menjador del Lodge hi ha també una fotografia de la vista de l’Everest, també des del Kala Pattar. Un record del que fa uns dies es podia gaudir. Afegim, al tema de l’educació al Nepal, que és supervisada pel govern federal i el sistema escolar està estructurat en dos nivells generals: educació escolar i educació superior. L'educació escolar es divideix addicionalment en tres nivells: l'educació primària, l'escola secundària inferior i l'escola secundària, mentre que l'educació superior inclou l'educació secundària superior i terciària o universitària. Però el cert és que difícilment arriba a zones rurals o pobres, tot i l’esforç d’algunes fundacions o iniciatives privades.

DSC08955 Preparant propines   Al vespre, al lodge Everest Eco, organitzem les propines pels guies i els portadors ja que demà serà l’últim dia pels que han estat carregant les nostres bosses. Abans d’anar a dormir reviso per última vegada la meva ‘c.o.s.’ i em dona el resultat del 93%, amb pulsacions de 57, crec que perfectament normal a una altitud de 2610 metres.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/agpset14namchephakding-118842489

Aquí, la crònica posterior: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/mon/himalaia/1216-et15-ebc-trek-phakding-a-lukla