LL18a Somnis Eiger Krakauer

      “Somnis de l’Eiger” Jon Krakauer

      Editorial Empúries (2000)

         Un llibre amb un títol que confon. Es tracta d’un conjunt de capítols sobre temes diversos i el primer és el que fa referència al seu intent de l’Eiger. Aquest primer capítol dóna títol a tot el llibre. Però després es tracta de capítols sobre diversos temes i territoris.

       No oblidem que Krakauer, nascut el 1954, periodista i alpinista nord-americà, l’any 1996 va ser membre d'una desafortunada expedició a l'Everest, un dels desastres més mortals de la història de l'escalada de l'Everest. D’aquella expedició va resultar un llibre que es va fer famós: “La febre del cim”, aquest llibre i “Cap a terres salvatges”, van ser dos supervendes a Estats Units i a Europa.

      En aquella expedició hi van morir vuit persones. D’aquell testimoni sorgirà “La febre del cim” on explica uns fets que el traumatitzen de per vida i vol corregir errors d’un reportatge anterior escrit per a la revista Outside sobre detalls de la mort d’alguns dels seus companys en aquella data i que, segons ell, van fer molt de mal als familiars. Krakauer ha admès per activa i per passiva les imprecisions del reportatge.

       Però anem al llibre que ara comento: “Somnis de l’Eiger”. El que ha fet en Krakauer ha estat un recull d’experiències d’altres alpinistes i muntanyes sobre les quals aporta una àmplia informació. És un recull històric, fruit de diversos articles publicats anteriorment.

       D’altra banda, trobo que tracta temes molt diversos que no semblen tenir un fil conductor, potser per això va optar per posar el títol del primer capítol (l’ascensió a l’Eiger), ja que no en trobava un que oferís una idea en comú del contingut.

       El tema aborda capítols dedicats a temes tants dispars com l’escalada de bloc, els pilots d’avionetes al McKinley, part de la història sobre si l’Everest era el cim més alt o no, escalada en gel, l’experiència de viure dies tancat dins d’una tenda, barranquisme o, entre altres, les impressions que té dels guies de Chamonix.

       Tenint en compte que en Krakauer ha escrit altres llibres amb una gran força expressiva, aquest m’ha semblat menys interessant, potser perquè sembla una disposició de temes tant diversos que li treuen el lligam necessari d’una unitat descriptiva i literària. Tot i amb això, en alguns capítols és molt interessant l’aportació d’informació i història.