(Islàndia) Ruta 1611 el 15/09/2024; 2,5 km; +94 -94; 1,5 hores. Visita de la zona de guèisers de Geysir. Participants: Hanny, Isabel i Miquel. Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.
FA ANYS: El 1180 va començar a Islàndia un període sagnant provocat pel rei Hakon IV.
Arribem a l’àrea guèiser de Geysir, un dels llocs més interessants d’Islàndia.
Aigua i fumaroles arreu en aquest pla. En funció de si l’aigua s’endinsa en un canal vertical serà quan arribarà al subsol d’alta temperatura i per evaporació sortirà després disparada amunt. La gràcia d’aquest guèiser en concret és que va ser el que va donar nom a tots el guèisers del món. De la mateix manera que passa amb l’illa de Vulcano (a les Illes Eòlies) que és l’únic volcà del món que no te “cognom”: és el volcà per excel·lència. Tots els altres han de portar cognom: Teide, Etna, Vesuvi, Krakatoa, Fagradalsfjall, Croscat ...
Els reflexos que ens ofereixen, amb les fumaroles, són màgics. Estem a la vall Haukadalur. Aquí tenim una de les zones geotermals més actives d'Islàndia i diuen que probablement la més famosa del món, però també diuen que la més famosa deu ser la de Yellowstone. No gaire lluny, el proper Strokkur, a uns 400 metres hi ha el d’Strokkur. Tot i que només assoleix una altura d’uns 30 metres, és més fiable ja que expulsa cada sis o deu minuts. No hi ens hi hem apropat, però hauria valgut molt la pena fer-ho.
Un rètol explica la formació dels guèisers. El més alt del món és el d’Steamboat, a Yellowstone que arriba a una altitud d’entre 90 i 120 metres; és conegut com Midway Geiser (que jo no vaig poder veure, quan hi vaig anar). Hi vaig estar de viatge l’any 2018. Al final insereixo el vincle a una de les cròniques d’aquell viatge.
La gent espera amb paciència l’explosió d’aigua i vapor del que és el segon en altura del món, aquest d’aquí el Geysir, i que pot expulsar fins a 70 o 80 metres.
Hi ha altres basses de guèisers als voltants, però cada un va al seu propi ritme que depèn de la fondària del canal (pou), la temperatura inferior i la quantitat d’aigua que absorbeix.
I aquí la tenim: l’explosió del Geysir. Sempre va seguida d’aplaudiments per part del públic.
Jo segueixo caminant amunt i en trobo un altre, el que està situat en una posició més alta. Fumeja una mica, té pocs admiradors: no és tant famós com el de baix. Espero una estona, potser 20 minuts, i al final me’n vaig. Potser avui no bufa.
Com diuen diversos cartells repartits per tot l’entorn, l’aigua de les basses i dels guèisers pot estar d’entre 80 i 100 graus. Cal anar en compte en no posar-hi els peus. Els islandesos són pioners en l’ús de l’energia geotèrmica per escalfar interiors i el 90% de les llars d'Islàndia s'escalfen amb aigua geotèrmica. L'aigua calenta neta i assequible arriba a les cases directament a través de perforacions i canonades.
En el cartell hi ha uns dibuixos esquemàtics que mostren el procés pel qual es forma la columna d’aigua i vapor. Una mica d’història: els segles XII i XIII es van caracteritzar per conflictes sagnants i enemistats, a Islàndia. El rei noruec Håkon IV volia que Islàndia tornés a estar sota el seu control directe i va fomentar els conflictes entre islandesos.
Després anem tornant cap al centre de visitants que, bàsicament, no és res més que un restaurant cafeteria i una gran botiga de records. Per perspectiva històrica es pot explicar que aquell mateix segle XII es va produir la llavor de les Corts Catalanes. Van ser l'òrgan legislatiu del Principat de Catalunya des del segle XIII fins al segle XVIII. Establertes el 1283, segons Thomas Bisson, han estat considerades des d'antic pels historiadors el model per excel·lència del parlament medieval. Només van desaparèixer quan les va anular el 1715 el rei de Castella i Lleó Felipe V, de la branca dels Borbó; de pas va intentar destruir tota la cultura i tradicions catalanes, va establir un règim de terror (veure “Felip V contra Catalunya”, de Josep M Torras) i va provocar misèria i tristor. S’entén que els Borbons, a Catalunya, no se’ls estimi i sovint quan ve a Catalunya, hi ha manifestacions en contra d’aquesta monarquia; manifestacions que no en parlen els diaris espanyols ni les televisions nacionals.
NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.
Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1611-islandia-geysir-haukadalur-187243116
Aquí, una altra crònica del 2018 a Yellowstone: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/mon/estats-units/rockies-usa/705-yellowstone-grand-loup-road-cascade-lake-observation-peak-midway-geyser-grand-prismatic-spring
Comentaris
RESPOSTA: Gràcies, Josep. Una abraçada.