(Islandia) Ruta 1608 el 11/09/2024; 1 km; +35 -35; 1 hores. Excursió organitzada amb el següent itinerari: Una aturada a la carretera per tal de visitar el gran salt d’aigua de Godafoss. Participants: Hanny, Isabel i Miquel. Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.
FA ANYS: L’any 1397, Islàndia depenia del regne de Noruega.
Començo per explicar que aquesta nit passada al càmping Myvatn (així es deia el campsite de Reykjhalid) el dia ens va millorar molt i per la nit hem tingut el regal d’unes magnífiques aurores boreals.
Els colors són fantàstics, tot i que s’ha d’explicar que l’ull no els detecta bé i cal fer fotos per després veure els colors reals en la fotografia.
En ruta, entre Reykjhalid i Hvammstangi, trobem a l’esquerra un aparcament amb molts cotxes i autocaravanes aturades. És l’índret del salt d’aigua Godafoss. És el primer que veiem en el viatge. Després seguirem fins Akureyri, on ens hi aturem una estona. És una ciutat gran i moderna, amb un interès relatiu, segons ens sembla. En total avui farem un total de 300 km (i unes 5 hores).
Val afegir que Godafoss significa “bona cascada”. Aprofito per dir també que la paraula Islàndia deriva de l'islandès Ísland, vocable que prové del nòrdic antic, que significa ‘terra de gel’. La seva capital és Reykjavík. El país compta amb una població de prop de 366.425 habitants i una àrea de 103 000 km².
Godafoss és una de les cascades més espectaculars d'Islàndia. És a la regió de Myvatn, al centre-nord del país, a l'inici de la carretera de les terres altes de Sprengisandur. Les aigües del riu Skjálfandafljót cauen des d'una alçada de dotze metres.
Cap a l'any 999 o 1000, el 'godó del Ljósavatn', va declarar el cristianisme religió oficial d'Islàndia a l'Alpingi. Aquesta història apareix narrada al capítol VIII de l'Íslendingabók d'Ari Porgilsson i al capítol XI de la Kristni saga.
Segons una tradició popular, en Porgeir, després de la seva conversió, en tornar de l'Alpingi, va llançar les seves icones paganes a la cascada. I nosaltres no hi llancem res però ens fem moltes fotografies.
Miro enrere i ara recordo haver llegit que hi ha d’haver una placa de pedra col·locada davant la cascada de Godafoss que conté el segon versicle del salm 8 de David “Jahvè, Déu nostre, que n'és de gloriós el teu nom per tota la terra!”. Ha estat molt agradable aquest visita però ja sé que més endavant encara en veurem més de cascades i seran força espectaculars també.
Seguirem la ruta fins a Hvammstangi, on ens han recomanat un campsite. Les muntanyes nevades ja ens queden lluny, però l’aire és molt fred. Cal saber coses dels llocs que visitem, per tant afegeixo que fins al segle XX, la població islandesa depenia de la pesca i l'agricultura. Des de 1262 a 1397, va formar part del regne de Noruega i, posteriorment, de Dinamarca.
Un acte tan públic i propi d’una democràcia consolidada no seria possible en altres països ni d’Europa. Per proximitat diré que a Espanya, per exemple, (segons han dit molts cops alguns mitjans de comunicació) el cap d’estat no podria ser ni investigat ni processat perquè la constitució espanyola ho te prohibit explícitament. I sí, ja sé que qui llegeixi això li semblarà mentida que un país democràtic tingui aquest text, però es veu que és així en l’article 56.3. Potser veureu que no és tant estrany si sabeu que el rei Juan Carlos va ser designat per Franco (durant la dictadura) com a successor seu en qualitat de rei. Així, cadascú ho pot interpretar com vulgui.
NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.
Si vols la ruta per a gps, pots anar a:
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/agps1607godafoss-187242389
Comentaris
Una forta abraçada Miquel
RESPOSTA: Gràcies, Remei.