(Islàndia) Ruta 1606 el 11/09/2024; 2 km; +15 -5; 1 hores.    Excursió organitzada a les fumaroles Hverir a prop de Reykyaljlid.    Participants: Hanny, Isabel i Miquel.    Tipus de sortida: circular;  Dificultat: fàcil, passejada.

 cmapa1606  cperfil1606

FA ANYS:  Des del 1944 Islàndia és una república.

F1 Ruta 1fea2cf1d     En aquest viatge, aniré posant cròniques de les visites que fem, encara que no siguin excursions. Crec que el país s’ofereix més per visitar els molts temes d’interès que de fer només llargues excursions. Veníem d’Eglisstadir i ens dirigíem a Reykjahlid i vam trobar molta neu a la carretera, amb trams glaçats. S’entén que s’hagi de circular amb rodes M+S.

F2 Ruta 2 72d97c7e    Van ser uns 70 quilòmetres de territori nevat, amb moments en que queien volves, i carretera que obligava a conduir amb molta precaució. Per sort ja vam sortir una mica tard per tal de trobar que per la carretera ja haguessin passat cotxes.

P1020907 P Hverir    Pel camí trobem (descobrim) l’aparcament per visitar les fumaroles de Hverir, també anomenades Námafjall pel turó que hi ha a prop (significa Muntanya de la Mina). Si hi vas, només arribar comprovaràs de primera mà que sembla que acabes d'aterrar a un altre planeta.

P1020908 Intent pagar P    Aquí s’ha de pagar l’aparcament. Quasi tots tenen una tarifa que en general és de 1000 KR, és a dir uns 7 euros. Hverir és una de les zones de major activitat volcànica d'Islàndia i tota aquesta força que prové de les entranyes del nostre planeta es manifesta en forma de fumaroles i gorgs de fang bullint amb una característica olor d'ou podrit a causa del sulfur d'hidrogen o àcid sulfhídric.

P1020909 Fuma 1    Lògicament té un gran interès i fem més fotografies de les que al final acabarem conservant. Aquí la calor interna de la Terra aconsegueix treure el cap a l'exterior del planeta i el contacte amb el gèlid alè del fred clima que regna a la regió origina paisatges d'una bellesa espectacular que no pot deixar indiferent ningú.

IMG 3722 Grup    Es clar, tampoc pot faltar la foto de grup (millor dit: de mini grup). Afegim dades: el país compta amb una economia de mercat, amb impostos relativament baixos, comparats amb altres membres de l'OCDE, mantenint un estat de benestar que proveeix assistència sanitària universal i educació superior gratuïta als seus ciutadans. Forma part de l'Espai Schengen i de l'Espai Econòmic Europeu. El que demostra l’opinió de molts que en els països petits el poble viu millor.

Quan els polítics espanyols declaren que un gran país és millor... tots imaginem en què estan realment pensant.

P1020911 Retol Hverir    Un rètol ens explica que Namafjall és una àrea geotèrmica d’alta temperatura. Explica que a 100 metres de profunditat la temperatura és de 200 graus C i produeix gas com hidròxid sulfúric, el qual és el responsable de l’olor característica de les surgències i fangs.

P1020912 bases fangoses    Aquestes surgències produeixen considerable quantitat de dipòsits sulfúrics els quals, en anys anteriors havien estat explotats per produir pólvora per armes.

P1020913 Territori de fangs i fums    Un veritable territori de fums i fangs. Fums i fangs, que imaginem quaternaris, per un país que l’any 1944 va passar a ser una república. Uns 25 anys després que havia obtingut la independència de Dinamarca. I els danesos van demostrar ser uns veritables demòcrates a l’acceptar l’opinió majoritària del poble islandès. Hi ha països falsament democràtics on això no passa.

P1020914 fums de sofre     Cal anar en compte, perquè les temperatures dels fangs i pedres en indrets com aquests poden arribar a 80 o 100 graus C.

P1020916 Gent visitants    Hi ha molts visitants i la imatge de la gent entre els fums donen a l’espai una curiosa sensació de territori estrany, potser extraterrestre, potser infernal.

P1020918 Surgncia   En general, la particular naturalesa i situació, a la Terra, d’Islàndia la converteix en una impressionant col·lecció de volcans, fonts d'aigües termals i guèisers,  tot barrejat amb espectaculars paisatges àrtics solcats per glaceres.

P1020920 Piramide    Fins i tot les piràmides de pedres fumegen. Caminant per aquí tinc la inevitable sensació  que m’he transportat als instants més primitius del planeta Terra.

P1020921 Calor    Tot i que l'olor característic del sofre pot resultar desagradable al primer contacte, la majoria de persones s'hi acostumen al cap d'uns minuts.

P1020923 Aigues grises    Les aigües que s’acumulen en algun lloc són grises. Un altre tipus d'exhalació és la solfatara. El seu nom prové de l'italià, on solfa vol dir sofre. Això és degut al fet que la solfatara pot produir l'anomenat sofre nadiu. Solfatara són vapors amb una temperatura moderada, de 100 ºC a 200 ºC. El seu producte principal és vapor sobreescalfat i petites quantitats de sulfur d'hidrogen i diòxid de carboni. Com que la seva temperatura no és tan alta, es troben a prop de volcans inactius o extints.

P1020925 Cims JOnstindur 883m    Encara puc fer una fotografia d’una muntanya llunyana que, segons he buscat, sembla que es tracta del Jonstindur de 882 metres. El Jonstindur (882 m) s'eleva entre 300 i 400 m per sobre l'entorn i té forma triangular. Al cim del pic hi ha un gran cràter. Uns dos quilòmetres més al sud hi ha un gran congost amb un llac al fons.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: 

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1606-islandia-hverir-fumaroles-187241464