(Baix Penedès) Ruta el 13/02/2013; 14,3 km; +500 -500; 4 hores. Excursió organitzada per Miquel, Camp, Josep Maria, Lluís, Manel i Pere, amb el següent itinerari: Camp de l’Om (inici urbanització La Talaia), Fondo de la Font Cabreta, Riera Marmellar, castell de Marmellar, ermita Sant Miquel, poble Marmellar, La Moja i La Talaia. Tipus de sortida: travessa circular. Dificultat: fàcil.

 mapa  perfil

FA ANYS: El 13 de febrer de 1937 la ciutat de Barcelona fou objecte del primer bombardeig de la guerra civil espanyola, per part del vaixell de guerra Eugenio di Savoia, des de nou quilòmetres de la costa. A partir d'aquest primer bombardeig, els atacs contra les poblacions catalanes fou constant: Portbou el 15 de febrer, Segur, Capdella i Lleida, el dia 19. També la ciutat de Barcelona fou objecte d'atacs aeris durant tota la guerra, dels que cal destacar el del mes de març de 1938 que va patir tres dies seguits de bombardeig massiu i continuat, que provocà el pànic dels barcelonins. Cal recordar que Itàlia, com l'Alemanya nazi, van donar ple suport al general Franco que, després va acabar governant Espanya durant 40 anys.

P1150875 St Jaume dels Domenys 

Sant Jaume dels Domenys: Les primeres vivendes del municipi de Sant Jaume dels Domenys van néixer probablement com una de les petites masies sorgides al voltant i sota la influència de la Via Augusta, que passava per la zona en direcció a Tàrraco. Prova d'això són els Arcs existents al municipi, vestigi del final de l'època romana. La vila com a tal es va crear durant l'època medieval

P1150851 Urb La Talaia 

Al km 8 de la carretera que va cap al Pla de Manlleu, hi ha la desviació que porta a la urbanització de La Talaia. Cal girar fins a la seva entrada, on deixem els cotxes i allà comencem l’excursió. Al final dels carrers d’aquesta urbanització amb poques cases habitades, hi ha un tancat que protegeix les instal·lacions del que ens sembla un centre de control de la navegació aèria.

P1150853 Control de trnsit aeri 

P1150854 Vista de Montserrat

 Aviat la nostra ruta abandona la urbanització, tot voltant el Puig Rodó per la seva dreta i comencem a tenir vistes obertes en direcció a la muntanya de Montserrat, avui clara molt més enllà.

P1150860 Grup

 

Les vistes es continuen obrint i veiem la serra que se’n va fins a la Torre d’en Pascol, que evidentment es tractava d’una construcció de tipus militar de caràcter defensiu i de guaita. Actualment, pel que he pogut llegir, està molt malmesa i ha caigut la meitat de la construcció que, en el seu moment, estava formada per dos pisos interiors. A partir d’aquest moment la ruta baixa per anar a seguir la riera de Marmellar, tot dirigint-se primer cap a nord i després cap a ponent.

P1150861 Castell de Marmellar   El castell, situat dalt d’un turó al mig de la vall de la riera de Marmellar, està documentat des del 1023. Tanmateix, l’obra que ha pervingut està datada al segle XII. Se sap que durant aquella època va pertànyer als Banyeres, passant posteriorment a mans de diverses famílies: Anglesola, Claramunt, Gallifa, Fortià, Boixadors i Savallà. De la seva planta trapezoïdal en resta dempeus un gran pany de paret força ben conservat. En ell s’hi detecta ben clarament l’encalçament dels tres pisos de l’edifici. Interiorment estava dividit en quatre estances. Al seu voltant hi ha restes de les muralles i la capella romànica de Sant Miquel de Marmellar.

P1150864 Absis St Miquel Marmellar 

  L’església formava part del recinte del castell i va ser construïda del segle XI, amb una única nau amb coberta en volta de canó. En un dels costats interiors es va construir una capella rectangular que conserva una roca com a base. És fa evident que l’edifici va ser sobrealçat, en època no determinada, per a finalitats defensives. L’absis està decorat amb lesenes i arcuacions llombardes. Interiorment estava decorada amb pintures murals que, en l’actualitat, es poden admirar al MNAC. L’amic Camp, m’ha fet arribar una foto que té de les pintures.

P1150865 Intrior 

MNAC visita amb AAR 013

P1150869 Poble vell de Marmellar

Anem veient, el vell poble de Marmellar, dalt de la serra que, juntament amb els d’Albà i Selma, va ser abandonat dins del segle XX. Aquests tres pobles són, per sí mateixos, conjunts de valor històric i simbòlic. Van ser abandonats entre el primer i el segons terç del segle passat i que havien estat formats durant la repoblació interior en èpoques de la conquesta als sarraïns, amb la corresponent ocupació cristiana del territori. Pel fet que l’any 1993 es va trobar assassinada una noia de 20 anys, dins del recinte abandonat de l’església, hi ha gent que s’ha començat a inventar històries de satanisme i misteris totalment incerts i inexistents.

P1150871 Masia La Moja 

Decididament girar cap el sud, tot deixant la masia La Moja, a la nostra dreta i poca estona després tornem a ser al punt d’inici, des d’on baixem un altre cop a Sant Jaume dels Domenys per anar a dinar a la Fonda del poble. De Sant Jaume encara podem afegir que el lloc està documentat des del 938 amb la denominació de “Vila Domenio”que ens ve a indicar que l’origen de “Domenys” seria un patronímic d’origen romà, coincidint, probablement, amb una vil·la rural. El fet de tenir una església antiga amb el culta a Sant Jaume, podria coincidir amb la ruta que, des de Castellví de la Marca i esmentada el 1279, estava relacionada amb la devoció a Sant Jaume de Galícia.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3983803