(Alt Penedès) Ruta el 17/04/2013; 13 km; +317 -317; 4,5 hores. Excursió organitzada amb el següent itinerari: Torrelles de Foix, Font de les Dous, Mare de Déu de Foix, Santuari de Foix i castell i tornada. Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: fàcil.

 Mapa Perfil 

FA ANYS: El 18 d'abril de 1939, el governador civil de Tarragona, Mateo Torres, va fer executar l'ordre que prohibia posar rètols en català a les entitats i establiments comercials i en general a la via publica. Aquell fet era la repetició d'altres del passat. Altres estratègies per recloure la llengua catalana es van reproduint, la qual cosa sempre acaba provocant, innecessàriament, indignació general.

P1160397 Torreles de Foix 

Comencem a caminar a Torrelles de Foix. Torrelles, etimològicament ve del llatí “Turriculas”, amb el significat de “torretes”. I Foix, prové del propi nom del riu. Ara bé, pel riu Foix, Moran, Batlle i Rabella, han trobat documentat “Fodexo”, el segle X, del qual diuen que és d’origen incert, encara que podria derivar del llatí “Foces”, congost o engorjat. L’església del poble està dedicada a Sant Genís i la seva fundació es situa dins del segle XVIII. Anteriorment, es feia servir, com a parròquia, l’ermita de Santa Maria de Foix, al costat de la qual passarem més endavant. Al poble també hi havia el castell i casal dels Peguera, ocupat pels senyors de Foix, des del segle XVI. Actualment no en queda quasi bé res. Val a dir, però, que el lloc de Torrelles ja està documentat des del 1067.

 

P1160400 Cap a Les Dous 

Ens anem dirigint cap a Les Dous, Al costat sentim com l’aigua va corrent, mentre els arbres ens donen ombra. El camí fins a les Dous està ben indicat i no té cap mena de pèrdua. Els Peguera van ser senyors, durant quasi tres segles, del lloc de Foix. Guerau de Peguera, del partit austriacista, durant la guerra de Successió va estar anomenat primer marqués de Foix, el 1710, per part de Carles III. He de dir que no he trobat més informació sobre el resultat de la guerra, però cal imaginar que els Peguera devien caure en desgràcia un cop va guanyar el rei Borbó.

P1160403 Riera de Pontons 

 

A la riera de Pontons s’hi reflecteixen els arbres. També neix al poble de Pontons el riu Foix que fa de línia divisòria entre Barcelona i Tarragona. Finalment porta les seves aigües a la Mediterrània, entre les poblacions de Sitges i Castelldefels. El terme municipal de Torrelles de Foix, abarca una bona part de la capçalera del riu i la conca intermèdia de la riera de Pontons, que ara veiem i que ens porta fins a les Dous. La riera és tributària del riu Foix.

P1160404 Les Dous 

 

Arribem a les Dous, un indret amable i ordenat per a la visita dominical dels veïns i que poden estar orgullosos d’un indret històric i magnífic mantingut de manera respectuosa (no com a les Deus de Mediona, tal com comento en l’apartat corresponent a aquella excursió).

P1160407 Les Dous 2 El poble, tot i la presencia de la riera i del riu, disposa de la major part de la superfície conreada, dedicada al secà, on hi predomina la vinya, oliveres, ametllers, llegum i patates.

P1160409 Pont i vegetaci Les raconades que forma l’aigua són molt agradables i la densa vegetació ofereix ombra i fresca pels visitants.

P1160412 MdD de Foix 

La ruta, passa pel costat d’una urbanització i es dirigeix cap al tossal del Foix, que té una altitud de 688 metres. Als seus peus, a 400 metres, hi ha l’ermita de Foix. La seva construcció data del 1707, aixecada amb els recursos de Ramon de Peguera, que aleshores estava al servei de l’arxiduc Carles III. Durant els segles que la Corona d’Aragó havia estat dels reis de la Casa d’Àustria, les constitucions catalanes, així com les del Regne d’Aragó i de València, havien estat raonablement respectades. Aquesta va ser la raó que la majoria que es va decantar en la defensa del rei Carles, en contra de la coronació de Felip de Borbó. Catalunya volia un sobirà respectuós i els de la Casa d’Àustria ho havien demostrat. Posteriorment amb l’èxit de Felip V va quedar clar el perquè. Felip V va vulnerar les Constitucions catalanes, a les quals hi estava obligat, amb el Decret de Nova Planta i per tant des del segle XVIII es van produint successius intents per recuperar la sobirania extirpada.

P1160419 Santuari de Foix El Santuari de la mare de Deu de Foix, està restaurat, això com unes quantes de les restes del que havia estat el castell. Havia estat parròquia del poble de Foix, en l’actual ubicació de Torrelles. Estem situats a 661 metres d’altitud, després d’haver pujat un abrupte espadat. Del castell se’n tenen noticies des del 1067 i probablement el santuari devia ser originalment la capella del recinte fortificat. Cap el segle XIII pertanyia als Cervell, va passar posteriorment, el 1388, als senyors de Pinós i ja més endavant, des del segle XV als Peguera.

La imatge de la Mare de Déu de Foix, que tenia el títol de patrona del Penedès era una talla de fusta romànica que presentava una tonalitat bruna. Va ser destruïda el 1936, entre els aldarulls que es van provocar un cop havia esclatat l’aixecament militar contra la República. Es pot comentar que l’any 1892 la parròquia va ser suprimida, un cop hi va morir, violentament, mossèn Pallerols.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4340237