(Catalunya) Ruta AC02 preparada el gener del 2023, de 155 km; Ruta pensada per fer tranquil·lament, amb pocs km al dia i amb un itinerari que passa per les comarques del Baix Empordà, Pla de l’estany i la Garrotxa. Ruta creada en base a parts de viatges realitzats.

F01 Mapa Ruta GM 

           Aquest mapa és de la ruta en camper marcada (i proposada) en Google Maps. Cadascú haurà d’afegir-hi el desplaçament des del seu punt de partida fins a l’inici de la ruta; i també la tornada. Lògicament aquests tipus de rutes es poden fer en camper, autocaravana o en cotxe, segons el gust de cadascú. Jo la descric, en principi, pensada per fer en furgoneta o autocaravana... 

     Logo ... El recorregut és una ruta bàsica de 155 km, que s’incrementa a mesura que es fan algunes excursions i visites, com es veurà seguidament. La construcció d’aquesta ruta es forma amb fragments de diversos viatges, però representa un conjunt coherent. Conjunt que, amb seguretat, el lector modificarà afegint altres visites i altres excursions.

       Les parades bàsiques són:

              Santa Cristina d’Aro

Palamós

La Bisbal d’Empordà

Torroella de Montgrí

Banyoles

Besalú

Olot

Hostalets d’en Bas

Collada de Bracons

01 SANTA CRISTINA D’ARO

       La primera aturada d’aquesta ruta pot ser a l’àrea AC (41.8103, 2.9993). Cadascú haurà d’afegir la distància des del punt on començarà. Potser tingueu interès en visitar el Museu de la Màgia.

F02 46878254Master

     També podeu fer una ruta a peu, per estirar les cames. Cal considerar que de les moltes alternatives de qualsevol viatge, aquí he inclòs només les que m’han semblat adequades per la redacció d’aquest programa. Espero que sigui un programa útil i interessant.

       Pel que fa als llocs on aturar-se o dormir, sovint hi ha moltes més opcions que es poden trobar a l’aplicació ‘park4nitght’ (aquest comentari és vàlid per tota la ruta).

       Proposo una que hi vaig fer:   https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/baix-emporda/1024-santa-cristina-d-aro-castell-de-solius

02 PALAMÓS

       Distància des de Santa Cristina d’Aro a Palamòs és d’uns 22km. Podeu haver fet nit a Santa Cristina, o venir a dormir a una àrea AC on hi vaig estar fa temps (41.8561, 3.1357) amb tots els serveis; o també, més a prop de la vila, al càmping Palamòs on hi vaig estar, molt tranquil i sobre el mar, varis dies en època de pandèmia (41.8506, 3.1386). Com sempre, hi trobareu algun aparcament interessant (park4night).

F03 P1080218 Cala S Alguer         Aquí es pot fer una excursió. En aquest cas va ser un tram magnífic del Camí de Ronda, on podreu gaudir de vistes extraordinàries i de caletes de somni. Es tracta d’una ruta lineal, que potser, com que és de 10km, la podríeu fer d’anada i tornada (serien 20km), o bé demanar un taxi que us porti a l’inici o us reculli al final. Podeu veure la descripció i fotos de la ruta a:

https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/baix-emporda/515-cap-roig-cala-foradada-illes-formigues-cabana-dali-platja-de-castell-cala-s-alguer-castell-sant-esteve-de-mar-i-palamos

       A Palamós pot venir de gust passejar pel seu passeig marítim, visitar el Museu de la Pesca o voltar pels carrers antics a tocar de Sant Maria del Mar.

03 LA BISBAL D’EMPORDÀ

     Proposo seguir la ruta en direcció a Torroella de Montgrí, però, si us ve de gust, potser podeu aturar-vos a La Bisbal d’Empordà. De Palamós a La Bisbal hi ha 20km. La Bisbal es coneguda per la seva ceràmica d’argila vermella. S’hi pot visitar el Museu de Terracota i el castell. També es pot passejar una mica pel barri antic i potser tastar els pastissets d’Empordà.

04 TORROELLA DE MONTGRÍ

       Però la meva idea és seguir a Torroella, que està a només 16km de La Bisbal. L’autocaravanista ja decidirà si s’ha volgut quedar un dia a La Bisbal. A Torroella de Montgrí (Baix Empordà), probablement hi ha dos aspectes molt interessants: una és la vista que es té del castell de Montgrí, damunt del turó que presideix la vila; i l’altra és anar a visitar l’Estartit i gaudir de la vista de les Illes Medes des del port. Cal saber que les Illes Medes formen un Parc Natural Integral protegit. Si aneu amb nens, els hi agradarà fer una excursió amb vaixell que ofereix visió aquàtica del fons marí als voltants de les illes.

F04 P1190204 castell

        A Torroella hi ha una àrea AC (de nom La Granja) (42.0378, 3.1362) i a L’Estartit també n’hi ha una altra, així com també tres o quatre càmpings, a més d’alguns llocs d’aparcament, a mirar a l’aplicació habitual.

       Si voleu fer una excursió al massís del Montgrí, aquí us deixo una crònica i fotos:   https://eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/baix-emporda/266-torroella-castell-de-montgri-montpla-i-santa-caterina

05 BANYOLES

       La meva idea per aquesta ruta, és ara dirigir-nos a l’oest. Deixarem el Baix Empordà al darrera i ens dirigirem a la comarca del Pla de l’Estany, que és una de les comarques catalanes de menys superfície (només 262 km2). Només són més petites: el Garraf (185 km2) i el Barcelonès (145km2).

       A Banyoles podeu aparcar (veureu varis P a l’aplicació) o dormir; mireu els comentaris a les aplicacions habituals. El llac és un indret magnífic per fer una volta a tot el perímetre. També es pot visitar el Parc Neolític de la Draga. Dins el barri antic: la plaça Major, la Llotja del Tint, la Muralla Medieval, el monestir de Sant Esteve, l’església gòtica de Santa Maria dels Turers o els museus Arqueològic o Darder (aquest últim va ser famós per aquell home africà conegut com ‘el negre de Banyoles’).

F05 DSC08225 Estany 01           Jo us proposo una excursió que va parcialment al costat de l’estany i després puja per fer una circular. Deixo aquí l’article i fotos de la ruta:

https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/pla-de-l-estany/934-banyoles-estany-de-banyoles-santa-maria-de-porqueres-puig-clara

06 BESALÚ

       Ja que hi estem molt a prop (12km), no us perdeu la visita de Besalú. Probablement és la ciutat medieval més maca i ben conservada de Catalunya. Hi ha una àrea AC (42.1987, 2.7041), a tocar del pont medieval. Estem ara a la comarca de La Garrotxa.

       La ciutat, si us agrada la història, us oferirà una bona estona de passejar. Va ser el segle X, de la mà de Bernat Tallaferro, quan el comtat de Besalú va obtenir el màxim esplendor i es va convertir en seu episcopal. La comunitat jueva es va establir a Besalú des de gairebé els primers anys de la seva fundació i va durar fins a finals del segle XV, quan els Reis Catòlics (catòlics però radicals, racistes i intolerants) van expulsar el poble jueu de la península i de pas els nobles i amics de la monarquia es van enriquir més aprofitant els preus de misèria del que estaven obligats a vendre els jueus expulsats. Besalú, amb un dels calls més importants d'Espanya, és testimoni d'aquella època de pacífica convivència entre les diferents cultures.

F06 DSC07988 Bosc Can Sisrals       Prop de Besalú, podeu anar fins a Argelaguer on hi ha una excursió que permet conèixer una mica l’entorn: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/garrotxa/926-argelaguer-sales-de-llierca-tortella

07 OLOT

De Besalú a Olot, hi ha 21km; on podeu trobar diversos aparcaments públics utilitzables. La ciutat compta amb molta història, però deixo la investigació als interessats. Com a idea, al marge de passejar per alguns dels seus carrers, proposo una visita al Museu dels Volcans, que també serà interessant i molt curiós per als nens.

08 HOSTALETS DE’N BAS

       Ara anirem a fer una excursió final: al Puigsacalm. Però de camí a mi m’agrada fer una aturada a Hostalets d'en Bas, situada a uns 13km al sud d’Olot. Anant en direcció a Hostalets, hi ha una àrea que veig van obrir el 2021 amb serveis, per si a algú li convé (42.1207, 2.4505)

       És una població que forma part del municipi de la Vall d'en Bas, declarada Monument Històric-Artístic Nacional. Poble petit, amb un magnífic carrer tradicional d’entrada, algun cafè, varis bons restaurants i l’església de Santa Maria. Quatre carrers, res d’espectacular però l’aire reposat de poble, va bé per donar-hi una volta, potser comprar un pa o fer-hi un dinar senzill. Gens massificat. Magnífic. Em relaxa.

09 COLLADA DE BRACONS

       Des Hostalets d’en Bas cal tornar en direcció nord fins a trobar la carretera GIV-5273, la històrica carretera de revolts que anirà pujant fins arribar a la collada.

F07 P1210505 Cim 1515m

         A la collada, acostuma a haver-hi espai on aparquen alguns cotxes al costat de la carretera (amb algun espai de furgos). Us proposo una excursió per pujar al cim del Puigsacalm. Una excursió molt maca i que es poc fer amb calma. El cim té un vèrtex geodèsic i un espai planer, però s’ha d’anar en compte en un dels extrems del cim perquè la paret és vertical; senzillament, que no s’hi apropin els nens.

https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/garrotxa/305-puigsacalm-des-de-coll-bracons

10 FINAL DE LA PROPOSTA

       Fins aquí hauran estat uns 10 dies (o més, o menys). Cal afegir els dies de ruta des de l’origen de la població de cada viatger fins a l’inici de la que proposo i també la tornada. Si feu aquest viatge ja i us ve de gust ja m’enviareu un mail (Contacte, a la web) opinant sobre la vostra experiència. Segur que també em servirà a mi. Bon viatge!

Si vols la ruta detallada Google Maps, pots anar a:

https://goo.gl/maps/DgYa1S64jHv2S2EK7