(Singapur) Ruta el 8/11/2019; 4 km; +15 -15; 2 hores. Ruta urbana organitzada amb el següent itinerari: Shree Laxmi Narayan, Sri Veeramakaliamman, Omar Kampong Melaka, Sri Srinivasa, Sakya Muni Buddha, Leong San See, Marina Bay Sands, Gardens By de Bay. Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: fàcil.
FA ANYS: A principis del segle XIX es van començar a establir els barris indi i xinés a Singapur.
1, Avui m’he desplaçat amb el Metro a l’estació de Little India. Plou i vaig aprofitant els teulats propers als transports públics que protegeixen de la pluja. Diuen que els primers immigrants indis van ser els servents de Sir Stamford Raffles, però és clar que si això va passar el 1819 després molts més van arribar buscant feina i una vida millor.
2, Els colors naturals, vius, són presents en diverses combinacions en aquest barri. Giro per la Race Course Road i de seguida m’endinso entre les carrers estrets i cases baixes del barri, per tombar pel carrer Chander Road. Els principals ocupants d’aquesta àrea van ser els indis que hi van arribar des del 1826 per treballar en els forns per produir maons i altres activitats pecuàries. Actualment el barri concentra comerç minorista i de serveis, a més de ser el centre de la cultura i de les festes tradicionals.
3, A Chander Road trobo el temple Shree Laxmi Narayan que es va obrir l’abril de l’any 1969 i esdevé el més important de la comunitat hindú del nord de l’Índia que es van desplaçar i es van instal·lar a Singapur. És un temple de tradició hindú vèdica. A Catalunya va viure Raimon Panikar (1918-2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, era doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d'Europa, l'Índia i els Estats Units. El 1946 va ser ordenat sacerdot catòlic i el 1954 va anar a l'Índia per primer cop. Ell mateix explicava: "me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i en torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià”.
4, Des del carrer puc observar els fidels a l’interior del temple; el reixat exterior, de magnífica factura, no espatlla la imatge que s’hi representa.
5, L’hinduisme és un concepte que s’usa a Occident per aglutinar el conjunt de conviccions i pràctiques religioses provinents de l’Índia, també anomenades ‘sanatana dharma’ (llei còsmica universal sense origen). Aproximadament 2.000 anys abans de la nostra era se situen els orígens del hinduisme fruit del contacte entre la cultura dravídica de la vall de l’Indus i la cultura ària provinent d’Europa, d’on es va originar la religió vèdica, precursora de l’hinduisme. Alguns dels elements comuns de l’hinduisme són la doctrina en el karma i la creença en la revelació divina dels Veda (textos primordials). La llei del karma fa referència a les conseqüències positives i negatives que deixa cada acte i pensament en la persona que les desenvolupa.
6, Arribo al davant del temple Sri Veeramakaliamman. És un temple hindú situat al bell mig de Little India dedicat a la deessa hindú Kali, encarnada de Shakti i l'esposa del déu Shiva, Parvati. Amb la participació dels treballadors hindús es va poder construir aquest temple el 1881, que contrasta amb el que he vist abans. Està dissenyat i construït en l’estil tàmil, dels temples del sud de l’Índia, un estil oposat al els temples Kali del nord.
7, El que em crida molt l’atenció és la quantitat de gent en cada temple. Diguem que, per l’hinduisme, Brahma és un ésser suprem, l’essència de tota l’existència. L’hinduisme comprèn una equiparació entre l’existència individual (aham) amb l’absolut (brahma). És a dir, brahma transcendeix l’univers, però també està present en l’interior de tots els éssers vius, i ens hi podem apropar de formes molt diverses. El Trimurti és la tríada divina formada pels déus Brahma (que representa el principi de creació), Vixnu (símbol de la conservació de l’ordre) i Xiva (portadora de gràcia). Així, l’hinduisme es caracteritza per tenir moltes divinitats, tot i que situa Brahma en un lloc especial.
8, Si em dirigís al sud, fora ja de Little India, arribaria al Fort Canning Park, a tocar del qual hi ha el Museu Nacional de Singapur. Convé explicar que, al museu, s’hi exposa un gran fragment d'una llosa de gres trobada a la desembocadura del riu Singapur. Es creu que la llosa podria datar del segle XIII o fins i tot ser més antiga (X o XI) i tenia gravades inscripcions sense desxifrar. Teories més recents suggereixen que la inscripció és una espècie d'antic javanès o sànscrit. Va ser destruïda intencionadament mitjançant una explosió el 1843 per eixamplar la desembocadura del riu i guanyar terreny per construir un fort i casernes.
9, Traspasso Serangoon Road per endinsar-me a la densitat de petites cases i estrets carrers del barri de llevant. Passejar pels carrers de Little India és com caminar per Bombay; les seves cases de colors, els vestits també acolorits, l’olor d’encens, les botigues, mercats i restaurants, són un espectacle, tot i que avui amb la pluja està tot aturat. El terme “Serangoon” sembla que prové d’un petit ocell, comú dels aiguamolls existents, conegut com ‘burong ranggong’; aquesta és una opció, però l’estudiós Haji Sidek diu que prové del malai i significa ‘tocar gongs i tambors’ ja que, s’assegura, la gent els tocava per espantar les serps i altres animals que proliferaven per aquest territori quan estava cobert per la jungla.
10, Giro per la cantonada i puc comprovar que aquest temple és molt gran i disposa de diversos accessos.
11, Per cert, parlàvem de la roca del segle XIII que hi ha al Museu Nacional. Aquella llosa és considerada com un dels ‘onze tresors nacionals’. A la meva terra, a Catalunya, no tenim una llista de tresors però jo en posaria un de tresor: les Corts catalanes que van néixer l’any 1218. Entre aquell any i el 1705 es van reunir 73 vegades. Eren un dels símbols fonamentals de la independència de Catalunya. L’any 1705 va ser l’últim cop que es van reunir. Després, el 1715 el nou rei Felipe V, incomplint les constitucions catalanes, va imposar la monarquia absolutista sotmetent Catalunya a les lleis del regne de Castella. Va declarar nul·les les constitucions de Catalunya, les seves Corts, el Consell de Cent i la Generalitat.
12, Al barri també s’hi van instal·lar musulmans i passo pel carrer Syed Alwi. La família Syed Alwi es va establir després de 1819 com a principals comerciants i propietaris de terres, però s’accepta que van compartir la seva riquesa amb la comunitat.
13, Per perspectiva històrica cal dir que a Espanya, aquell inici del segle XIX amb l’entrada dels liberals, es van abolir els privilegis de classe i per tant va néixer l’obligació de l’església i de la noblesa a pagar impostos. La qual cosa mostra la permanent injustícia de carregar els impostos sempre sobre les classes mitjanes i treballadores. Això avui encara passa i explica perquè amb aquests anys de crisi a Europa i mentre tothom perdia patrimoni a Espanya, les principals fortunes els han seguit incrementant.
14, Al carrer hi ha aquestes curioses capelletes. La família, que dèiem, va contribuir a la construcció de la mesquita Omar Kampong Melaka a la vora de la carretera de Havelock (la mesquita més antiga de Singapur) i també va cedir terrenys per a la catedral de Sant Andreu i l'Hospital de Pauper de Tan Tock Seng.
15, Segueixo caminant fins que arribo al Sri Srinivasa. Es tracta d’un temple dedicat a Visnú de l’any 1855, encara que la gran ‘gorupam’ (torre de l’entrada), de 20 metres d’altura, és un afegit de l’any 1966.
16, En aquest temple es celebra anualment la festa del Thaipusam, de profundes arrels hindús provinents de Malàisia on, cada any, es reuneixen un milió de fidels per oferir l’estimació a Murugan, el fill del déu Shiva. També es celebra en aquest temple de Singapur i el més impressionant del festival és la part d’auto flagel·lació en la qual els participants més devots es perforen les galtes i la llengua amb petites barres de ferro i es claven hams en el cos (amb els que fins i tot tiren de carros) sense dolor aparent.
17, Al patí encara segueixen les figures de personatges mítics o religiosos amb uns significats que soc incapaç d’entendre. Tot i que en l’època vèdica no es prestava atenció als temples i a les imatges divines, més endavant el sacrifici va donar lloc a l’ofrena i l’oració davant les icones dels temples. Cada persona fa les ofrenes i les oracions davant la seva divinitat elegida. En l’hinduisme, és més important la pràctica que la creença o doctrina. Cada casta defineix el comportament dels seus membres. Les castes es defineixen jeràrquicament en relació amb el concepte dualista puresa-contaminació, que fa que hi hagi castes superiors (pures) i castes inferiors (contaminades).
19, Les normes hindús són molt estrictes respecte a les castes: es pertany a elles per naixement, i no és possible ascendir. A més, només és possible el matrimoni entre membres d'una mateixa casta. Encara que el sistema de castes està prohibit a l'Índia des de 1947, a la pràctica segueix practicant en molts llocs per què costa molt trencar una tradició de 4.000 anys. Són un veritable problema especialment per la més baixa de totes: els pàries. També coneguts com intocables són els ciutadans que fan les feines més baixes, com servir a les castes més altes, gairebé sense paga i sense possibilitats de sortir d'aquest pou.
20, La manera millor és anar voltant, amb algunes idees, però deixar-se anar. Arribo al davant del temple Sakya Muni Buddha. És un dels temples budistes més visitats de Singapur, també conegut també com el Temple de les 1.000 llums. Al contrari que altres temples budistes de Singapur, d'influència xinesa, aquest temple està fortament influenciat per l'arquitectura tailandesa.
21, Com a conseqüència de la seva influència, el temple està presidit, en el seu interior, per una gran estàtua de Buda, tal com acostuma a ser habitual als temples tailandesos. Amb 15 metres d'altura, que pesa gairebé 300 tones (a més de moltes imatges i pintures murals més petites de Buda que representen la vida del Buda de Shakyamuni) la gran estàtua central està envoltada per una aura estilitzada formada per nombroses bombetes, il·luminades sovint durant les hores de la nit, de la qual el temple deriva el seu sobrenom. El temple de Buda Gaya Sakya Muni va ser fundat el 1927 per un monjo tailandès anomenat Vutthisara. El dia de Vesak, que se celebra al maig els devots acudeixen a aquest temple a realitzar donacions.
22, Just a l'altre costat del carrer es troba un altre temple budista amb inspiracions arquitectòniques completament diferents: el temple Leong San See, que ve a significar "Temple de la Muntanya del Drac" en mandarí . Va ser fundat el 1917 per un monjo vingut de la Xina i la seva arquitectura reflecteix la d'un palau xinès amb la seva característica teulada amb dracs. Està dedicat a la deessa Kuan Yin, la ‘Deessa de la Misericòrdia’.
23, A la porta una imatge del Buda Feliç, sembla donar la benvinguda als assistents i visitants. És conegut com Hotei i la tradició vol que la manera peculiar que tenia de predicar era riure. A la meitat dels mercats començava a riure i riure. El seu riure era màgic i contagiós, d'aquelles rialles veritables, sinceres i autèntiques. La seva gran panxa s'estremia i saltava amb les riallades. Queia rodant per terra, contagiant a tots al seu voltant amb el seu jovial humor. Tots reien, arribant l'ona expansiva del riure del monjo a cadascun dels habitants del poblat. Totes les aldees esperaven ansioses la visita d'Hotei, per a ser beneïts pel seu riure, portador de benestar i prosperitat. Aquesta era la prèdica de Hotei.
24, L’interior esta molt ple d’objectes i el seu centre està presidit per la Deessa de la Misericòrdia, que amb els seus braços demostra el seu desig de protegir els fidels.
25, Aquesta imatge correspon a l’edifici original de l’hospital Kwong Wai Shiu (KWSH) va començar com una organització benèfica compromesa amb la prestació d'assistència sanitària de qualitat als malalts i necessitats a Singapur. Actualment és un edifici modern amb una dotació de personal de més de 200 empleats i que ocupa 14 blocs en un complex de 24.000 m2.
26, Acabo aquesta ruta al temple Sikh. Fundat el 1912, el temple s'havia traslladat diverses vegades abans de situar-se al seu lloc actual a Towner Road, a la cruïlla de Serangoon Road, l’any 1986. El gurdrawa és el principal lloc de culte per als 15.000 sikhs del país, i també és conegut com Wada Gurdrawa. Després d’aquesta curta volta per Little India, aniré, també amb el Metro, a visitar un parell d’indrets molts interessants i on és fàcil arribar-hi.
27, Primer vaig a visitar el Marina Bay Sands, on certament és recomanable pagar el tiquet per pujar a l’últim pis i gaudir de les vistes des de la terrassa superior. Va ser inaugurat l’any 2010 i va suposar una inversió de 8000 milions de dòlars. El conjunt compta amb tres torres hoteleres amb 2.560 habitacions, un centre de convencions i exposicions de 120.000 m², un centre comercial, un museu d'Art i Ciència, dos teatres, sis restaurants de cuiners de prestigi, dos pavellons flotants i un casino.
28, Des de la terrassa superior del Marina Bay Sands es veu una gran part de Singapur i mirant cap a sud-oest es veu el gran port, que està en l’origen del creixement de l’estat de Singapur. També es veuen els solars rectangulars de terra que es va guanyant a mar. El creixement de Singapur s’ha produït guanyant terreny al mar. Per això Singapur, que compta amb 63 illes, la més gran té la característica de seguir creixent.
29, Després anem a passejar pels extraordinaris Gardens By de Bay. Inaugurats al juny de 2012, els Gardens by the Bay (Jardins a la Badia) són una de les atraccions turístiques de Singapur imprescindibles per als amants de la natura i qualsevol que tingui el més mínim gust pels jardins, les plantes i les flors. Els jardins a l'aire lliure estan agrupats per temes. Així, trobareu el jardí indi, el jardí malai, el jardí xinès, el jardí colonial, el jardí de fruites i flors o el jardí de les palmeres, entre d’altres. La forma més senzilla d'arribar a l'Gardens by the Bay és prenent el metro fins a l'estació Bayfront (línia circular taronja). Se surt per la sortida B i se segueixen les indicacions per entrar al jardí, que està just darrere de l'hotel Marina Bay Sands. El camí està molt ben senyalitzat. Hi ha una gran passadís amb miralls i motius vegetals que porta fins els jardins.
30, Aquí s’ha acabat aquesta senzilla explicació d’un dia que he voltat per Singapur. Al vespre, Singapur presenta aquesta extraordinària panoràmica.
Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/singapur-little-india-43497574