(Glacier National Park) Ruta el 29/08/2018; 18 km; +380 -380; 6,5 hores.   Excursió organitzada per Muntania amb el següent itinerari: Two Medicin Campground, Two Medicine lake, NoName lake. Participants: Anna, Miquel A, Toni M, Carlos, Dolors, Joan, Miquel i Hugo.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 mapa1052 mperfil1052 

FA ANYS: L’any 1803, França va vendre Louisiana, que ocupava un immens territori, als Estats Units.

92666d3 Glacier Nat Park 

Aquest viatge a les Rocky Mountains comença al Glacier National Park que està format per dos sistemes de muntanyes, més de 130 llacs, centenars d’espècies animals i un miler de plantes. Estarem fronterers amb les províncies canadenques de la Columbia Britànica i Alberta. Tot plegat un ecosistema de 4.100 km2 que forma el nucli del que es coneix com ‘corona d’ecosistemes del continent’, un enorme conjunt de més de 40.000 km2.

956679e8f Sortim de lhotel 

Estem en un motel prop de Whitefish. Ens preparem per desplaçar-nos a l’inici de la caminada. Whitefish es va desenvolupar amb la construcció, el 1904, del Gran Ferrocarril del Nord; aquesta línia transcontinental del nord va ser l’únic ferrocarril finançat per iniciativa privada i amb èxit als Estats Units. Totes les altres línies van rebre subsidis federals. Recordem que a la Península Ibèrica el primer ferrocarril es va construir entre Barcelona i Mataró l’any 1848; aquest ferrocarril, impulsat per l’empresari català Miquel Biada, també va ser d’inversió totalment privada.

P1160424 Inici a Centre Info Two Med  Hem arribat, per la carretera perimetral del Parc, a la banda est, on hi ha l’accés a la regió de Two Medicine. Aquesta part era sagrada pels Blackfeet però va quedar exclosa del Tractat de 1896. Segons es creu, els Blackfeet van ocupar la zona des de 10.000 anys abans. El segle XIX el territori va ser atacat pels europeus i la població es va reduir dràsticament. L’actual Reserva de la Blackfeet Nation, situada a l’est del Parc Nacional, té 7.800km2 i compta amb una població d’unes onze mil persones.

946667de Grup i vista llac  Al davant del llac Two Medicine Lake. El cim destacat del darrera és el Sinopah Mount (2521m) i l’altra cim del fons és el Pumpelly Pillar (2322m).

P1160430 Pals indicadors  Trobarem sempre pals indicadors com el que es veu a la fotografia. Aquests rètols informen de les rutes en milles i quilòmetres; nosaltres anem en direcció al Upper Medicine, però ens desviarem més amunt al No Name Lake.

P1160431 Endavant 

Aquesta és una ruta agradable entre bosc, però es veuen els cims, de tant en tant, i l’aigua del llac. El llac ens queda a la dreta perquè caminem pel seu vessant meridional. El 1806 es va portar a terme l’expedició de Lewis i Clark. Es van endinsar 80 quilòmetres en la zona actual del National Park però els treballs per cartografiar el territori van haver d’esperar al 1850.

P1160432 Llac Two Med  El llac Two Medicine, per la seva banda sud-oest presenta uns amples embassaments d’aigua formats per troncs i branques que segurament provenen de la feina dels castors ("Castor"). Als parcs nacionals d’USA viuen felices, en canvi a casa nostra, a Catalunya, sembla que s'han extingit. A casa nostra el que hi ha són les llúdries ("Lutrinae"), però aquestes no construeixen embassaments.  La “Junta de Extinción de Alimañas”, fins l’any 1970, pagava per cada llúdria morta; la “Junta” va ser creada el 1953 per decret del govern de la dictadura d’Espanya.

P1160437 Un pontet  Passem un pont petit i seguim ara pujant amunt. Poca estona després haurem fet uns 7 quilòmetres i trobarem la cruïlla amb el Dawson Pass, que torna al punt de sortida pel vessant nord del llac.

P1160440 Llac des de mes amunt  Les puntes superiors del Rising Wolf Mountain (2899m) encara conserven clapes de neu.

P1160446 Monts Phillips i Rocwell potser  Ens enfilem més, deixant la ruta que es dirigeix al Upper Two Medicine Lake, seguint ara el Dawson Trail que va en direcció oest-nord-oest. Per entre avets i colls em sembla que veig el Mount Phillips (2893m).

P1160447 No Name lake  Finalment, després de 10 quilòmetres arribem a una altura de 1811 metres, al No Name Lake, que no deixa de ser bonic, però poc espectacular.

P1160451 Tornada Sinopath i Rockwell  Hem baixat i ja tornem a ser al llac Two Medicine. Baixem la meitat del grup. Els altres han volgut seguir el Dawson Trail per la banda septentrional del llac. Les muntanyes són el Never Laughs Mountain (2369m) i el Appistoki Peak (2488m). La primera té un nom ben curiós: “la Muntanya que Mai Riu”. Sembla que l’origen del nom prové dels Blackfeet, ‘Kat.aiyimi’ amb el mateix significat.

P1160452 Vaixell 

Nosaltres anem al moll on es pot embarcar i així afegir la variant de tornar pel mig del llac en barca. Com he dit, el grup s’ha dividit a la cruïlla amb el Dawson Trail. Uns hem baixat per tornar amb el vaixell i els altres han seguit la ruta a peu per la banda nord del llac, aquests acabaran fent uns 22 quilòmetres.

Per cert, l’expedició de Lewis i Clark va ser promoguda per Thomas Jefferson després de la compra de Louisiana als francesos; en forma de tractat del 2 de maig de 1803. França va vendre als Estats Units 2 milions de km2 per 15 milions de dòlars. Atenció, cal recordar que Louisiana pertanyia a Espanya (més correctament: a la Corona de Castella), però amb les guerres napoleòniques el rei Carlos IV, per protegir les propietats dels seus parents de la Casa de Parma, a Itàlia, va signar, en secret, la operació de la transferència de la propietat del territori americà. Segons alguns historiadors va ser una mala decisió; clar que de males decisions de les monarquies espanyoles només cal llegir la història.

P1160453 Vaixell final  Al final es torna a estar a la punta de llevant del llac, a prop de la zona d’aparcaments. Cal dir que les àrees d’aparcaments en aquest parc són enormes i permeten l’accés de gran quantitat de cotxes i grans autocaravanes (grans com no se’n veu cap a Europa).

977768afb Tarda descansant 

Per la tarda ja estem esperant el moment d’anar a sopar. No es veu passar cap persona amb aspecte indi (referint-me als nadius originals). Per cert, els nadius originals són reconeguts com membres de les ‘Nacions Històriques’. Recordem que el concepte ‘nació’ (tot i que els polítics porten anys, a Espanya, aplicant una tàctica de confusió): prové del llatí ‘natio’, que feia referència a un territori i comunitat humana amb unes tradicions, lleis, organització i idioma diferents dels altres territoris. És a dir, si un territori compleix aquesta condició és una nació, si no la compleix no és una nació. Per això hi ha Estats que no són nació.

USmap Estem a l’estat de Montana i en el nostre recorregut, els dies propers, anirem cap al sud a l’estat de Wyoming. Montana té una extensió de 380 mil km2 (recordem que Espanya té 504 mil km2) i compta amb un milió d’habitants. Catalunya, amb 32 mil km2, té 7,5 milions d’habitants. Estats Units d’Amèrica compta amb 325 milions d’habitants.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/glacier-national-park-two-medicin-lake-no-name-lake-28494737