(Canadian Rockies) Ruta el 1/10/2015; 9 km; +536 -22; 3 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Takakaw Falls, Little Yoho River, Laughing Falls, Stanley Mitchell Hut.   Participants: Anna, Esther, Josep i Miquel; guia: Hugo.   Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: fàcil.

 

 mapa mperfil 

FA ANYS: L’any 1498 el venecià Sebastiano Caboto, navegant i cartògraf, ja va descriure l’orient del Canadà i va ser el primer en fer-ho, tal com està documentat.

P1030892 Dipsits descombraries a prova dssos 

Comencem a uns 1500 metres d’altitud i hem deixat el cotxe a l’aparcament de Takakaw Falls, dins del Parc Nacional de Yoho. Hi ha, com a tot arreu, uns dipòsits molt sòlids per a llençar-hi les escombraries, fets a prova d’óssos. L’objectiu és evitar que els óssos s’acostumin al menjar que troben i vinguin a les zones on hi acostuma a haver-hi gent. Pel risc que això suposa.

P1030898 Takakaw Falls 

Estem al davant de Takakaw Falls, un salt d’aigua de 254 metres de caiguda, un dels més alts del Canadà. El seu nom significa, en llengua cri “és meravellós!”. La cascada Takakkaw és una de les sortides de l’aigua de la glacera Wapta, per tant dels camps de gel de l’eix central de les Rocky Mountains.

P1030903 Inici ruta Vall de Yoho 

Partim de la base d’aquesta cascada per seguir la vall de Yoho i fins al refugi Stanley Mitchell, propietat del Club Alpí Canadenc. El Yoho és un riu que es forma al circ glacial format pels cims Whalenback, Isolated, Yoho, Gordon i Trolltinder. Aquestes excursions es mouen per indrets amb vistes extraordinàries de cims. Ara bé, la muntanya més alta del Canadà està situada a la regió del Yukon i és el Mount Logan de 5959 metres. També és el segon cim més alt de Nord-Amèrica. Tot el massís del Logan conté més de onze pics de més de 5000 metres.

P1030905 Senyals i Trolltinder El sender és molt clar i també amb rètols informatius. Planegem i veiem, cap a nord-oest, la Trolltinder Mountain, un cim de 2917 metres que va ser ascendit per primer cop per part d’Edward Whimper i James Outram, amb tres guies, l’any 1901. El nom el va assignar Jean Habel l’any 1897 i és el mateix d’un dels pics més alts de Noruega. Habel creia que aquest cim s’hi assemblava molt.

P1030908 El sender est molt ben marcat ja que s tracta dun dels ms utilitzats.  

Com que es tracta d’un sender molt utilitzat, està molt ben mantingut. Hi ha molta gent que el fa per passar un dia a la muntanya i tornar per la tarda. D’altra banda, és una ruta molt utilitzada i l’ós ja no acostuma a apropar-se a les rutes de la gent i això el fa més segur. Estem dins del parc Nacional de Yoho. La paraula prové de la llengua “cri” i significa “sorpresa”. Aprofito per explicar que l’idioma cri és una llengua algonquina actualment parlada encara per unes 117.000 persones a tot Canadà i és la llengua aborigen amb més parlants. Els aborígens que parlen aquest idioma estan establerts en una franja que va de l’est a l’oest de Canadà, però l’única regió on el cri té un cert estatut oficial és als territoris del nord-oest, al costat d’altres vuit llengües aborígens. Així doncs el cri és una llengua en perill de desaparició ja que rep molt poc suport institucional en la majoria d’àrees. El menyspreu per les llengües minoritàries per part dels idiomes dominants dels colonitzadors europeus (anglès, francès i castellà) és terrorífic.

P1030912 Laughing Falls Girem a la confluència amb el riu Little Yoho, que ve per ponent. Aquí hi ha un salt d’aigua conegut com a Laughing Falls, on ens aturem una mica per beure aigua i menjar una mica. El dia, com els altres dos anteriors, és molt bo, amb sol i una temperatura agradable. Hi ha dues rutes habituals per pujar al refugi, una coneguda com la Trail Iceline i l’altre com el Sender Yoho Valley. Totes dues rutes comencen a l’aparcament de les Takakkaw Falls. És més habitual seguir la ruta antiga i després baixar del refugi per la Iceline per tornar, ja que d’aquesta manera, en el descens, s’evita la forta pujada inicial de la Iceline. Els senders,com la majoria de Canadà o els que vaig caminar fa uns mesos per Alaska, són evidents i estan ben mantinguts.

P1030915 President i Vicepresident Hem fet ja uns 4 quilòmetres. Seguim endavant, per la ruta evident, admirant les parets nevades dels grans objectius del muntanyisme a la zona que són dos cims: el President i el Vicepresident. El President (3123m) va ser anomenat Shaugnessy el 1904 per Edward Whymper (el famós conqueridor del Cerví o Matterhorn als Alps europeus), però va ser rebatejat pel CAC (Club Alpí de Canadà) l’any 1907 perquè van descobrir que aquell primer nom ja havia estat utilitzat en un cim del Selkirks (a prop de Idaho). Tant l’un com l’altre representen un homenatge als fundadors dels CAC.

P1030916 Refugi Stanley Mitchell

Finalment i desprès d’una sortida tranquil·la i curta arribem a la petita vall on hi ha el refugi Stanley Mitchell, a 2060 metres. Per poder utilitzar el refugi les normes obliguen a demanar permís i reservar les nits que s’hi vol dormir. Aquest tràmit es fa al Club Alpí del Canadà, on et donen el codi numèric que permet obrir el cadenat de la porta. El refugi pren el nom Stanley Mitchell que va ser un dels fundadors del Club Alpí el 1906 i va ser Secretari Tresorer. El president i el vicepresident van ser A.O. Wheeler i Elizabeth Parker.

P1030918 Un dels dormitoris 

És un magnífic refugi de troncs que disposa d’un dormitori de 6 places a baix i un altre dormitori a la planta superior per a 16 places. Avui no hi ha ningú més i dormirem només nosaltres cinc al refugi.

P1030919 sala i cuina al fons La sala d’estar i menjador és molt acollidora. Compta amb una estufa de llenya. Tot està en perfecte estat i endreçat. A l’exterior, sota un cobert hi ha un gran munt de troncs tallats. Les normes demanen que es facin estelles dels troncs per l’equivalent a les que s0hagin consumit. Ens trobem que hi ha un bon punt de llenya per poder utilitzar. És evident que la gent que hi ve és molt respectuosa.

P1030920 Cuina 

La cuina està molt ben equipada. No hi falta res. Hi ha fogons i forn de gas (amb unes grans bombones a l’exterior). També hi ha llums de gas a la cuina i a la sala d’estar. Penso en la història del poblament del país i potser cal saber que les tribus kootenay i shuswap, de la British Columbia, van ser els primers humans en viatjar a través de l’escarpada àrea que actualment és el parc nacional. Es creia que els homes van protegir les seves famílies a les muntanyes abans de baixar cap als prats a caçar els búfals i comerciar amb altres tribus. Van establir campaments estacionals al llarg de les Kootenay Plains amb l’objectiu de disposar de terres més baixes per assecar la carn de búfal i les seves pells.

Els primers europeus que van explorar la vall van ser els membres de l’expedició Palliser de l’any 1858, els quals tenien per objectiu estudiar els territoris de l’oest per determinar les possibilitats de situar-hi assentaments.

P1030924 Rovellons 

L’Anna i el Josep han anat collint rovellons que prepararan a la paella i s’afegiran als espaguetis que al vespre ha ofert fer l’Hugo per sopar. Un petit recordatori històric: mentre el venecià Caboto descrivia l’est de Canadà, a la península Ibèrica encara hi havia el regne de Granada, al sud. Al nord es mantenia el regne de Navarra, on la jove Catalina s’havia convertit en la novia més desitjada a Europa i que els reis de Castellà i Lleó, Ferran i Isabel, volien casar amb el seu fill Juan. Ferran tenia els títols pels quals era sobirà d’Aragó, Catalunya, València, Mallorca, Sardenya i Sicília. Isabel era la reina hereva dels regnes de Castella i Lleó i per tant era una unió matrimonial, però amb separació de patrimonis. Cada regne o nació tenia el seu sistema de funcionament propi i diferent dels altres. Encara que conceptualment es parla d’Espanya com una entitat unitària, de fet es tractava de diferents estats que compartien un rei. Per entendre’ns , Isabel no era reina de València, posem per cas, ni Ferran era rei de Castella.

P1030927 Vistes des del porxo Deixem passar la tarda, admirant la vall que tenim al davant, parlant de coses, jugant a les cartes i observant un esquirol que es veu que ha organitzat un rebost dins la teulada de la cabana i no para de pujar-hi bolets i altres llavors que busca pel bosc del darrera. Per concloure el comentari anterior sobre la història, cal comprendre que encara que la reina Isabel II, del Regne Unit, sigui també sobirana del Canadà, això no vol dir que el Canadà pertanyi al Regne Unit. De la mateixa manera, el rei Felipe VI resulta que és rei de Jerusalem, però això no vol dir que Jerusalem sigui Espanya. Una cosa és tenir un títol històric i una altra és confondre uns països històrics amb uns altres.

P1030928 Encenem lestufa  

A mida que el dia cau, la temperatura baixa i cal posar llenya i encendre el foc a l’estufa.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11081127