LR 01a La Biblia razon

         “Y la Bíblia tenia razón”, Werner Keller

        Ediciones Omega (1981)

(Click on the flag above to have the translation in your Language. If it doesn't work, copy-paste it into Google Translator)                Fa anys em vaig adonar que era bastant ignorant pel que feia a un moviment històric com les religions. Al principi, abans, s’aprenia el catecisme, després s’escoltava el capellà en la lectura de l’Evangeli (al que no sempre hi posàvem atenció)... i ja està. Què sabíem realment dels primers cristians, de la formació de la primera Església? Ens pensàvem que era la Catòlica, la primera, però resulta que no. Així que vaig començar a comprar llibres i a llegir. Llegint, s’aprèn i es guanya en perspectiva.

       Aquest primer llibre que presento és potser el més antic que tinc, després del Nou Testament (que suposo que la majoria teniu a casa, o no). Està considerat, des de fa més de 30 anys, com el document estàndard de la investigació bíblica. Milions de lectors de tot el món (diu la portada) s’han deixat captivar per la descripció de les excavacions, el desxifrat de manuscrits i documents descoberts, les suposicions justificades i les proves sòlides de la veracitat del contingut de la Bíblia. Algunes coses que es tenien per certes van haver de ser revisades i se'n van poder comprovar d'altres que, en altre temps, ningú no hauria pogut sospitar. Joachim Rehork, editor de temes especialitzats en temes arqueològics, va assumir amb Werner Keller la revisió dels documents anteriors; el resultat és aquest extraordinari document......

       Abans de seguir, vull dir que em sembla formidable la feina que s’exposa al final amb més de dues-centes cites de bibliogràfiques, la molt útil Tabla Cronològica de la Formació de la Bíblia i l’impagable Índex Alfabètic i Onomàstic.

       El Dr. Werner Keller (1909-1980) va cursar estudis a Zuric i Ginebra i fins al 1945 va viure a Berlín on va acabar a la presó condemnat a mort, fins que finalment va ser alliberat per les tropes nord-americanes. Les investigacions científiques van ser el tema dels seus treballs, escrits i conferències.Va dedicar el màxim interès a l'estudi de l'arqueologia i de la història de la Humanitat, havent-se familiaritzat amb aquesta branca de la investigació durant llargs viatges a Itàlia i Orient Pròxim.

        Va ser el 1950 quan va cristal·litzar el seu desig d'escriure un llibre que tractés de la immensa quantitat de troballes i excavacions efectuades als llocs de què ens parla la Bíblia.

       El detonant van ser les lectures i sensacionals descripcions fetes pels components de les expedicions que van descobrir l'emplaçament de l'antiga ciutat marítima d'Ugarit i de la Pàtria dels Patriarques a la vora de l'Eufrates. Va reunir relats d’investigadors nord-americans, anglesos, francesos, escandinaus i alemanys, sobre les excavacions dutes a terme per ells i que aleshores només eren conegudes pels experts en la matèria.

     Amb tot aquell material va redactar aquesta obra que posa a l'abast del gran públic uns fets inqüestionables que testifiquen la veritat del que es diu al llibre més discutit que hi ha hagut al món, la Bíblia. Hi trobareu temes com els vestigis del Diluvi bíblic, el secret del Mont Ararat, l’enigma de Sodoma i Gomorra, les columnes de sal del Yebel Usdum, el fenomen del ‘manà’, l’estel de Betlem i, entre altres, la fugida a Egipte.

         Espero que el gaudiu tant com jo.