(Roma) Ruta 1585 el 5/06/2024; 2,5 km; +14 -14; 2 hores.    Visita a les Termes de Caracal·la. Tipus de sortida: circular;  Dificultat: visita, molt fàcil.  

 cmapa1585  cperfil1585

FA ANYS:  Aquestes termes van ser inaugurades l’any 216 per l’emperador Caracal·la.

DSCF0160 Accs    L’accés a les termes de Caracalla es realitza pel seu extrem nord-oest. Jo hi he arribat des de la Via Druso i passant pel davant de la petita església dels sants Nereo i Achileo.

DSCF0163 Imartge recreada    Seguint la ruta indicada hi ha diversa informació, com per exemple aquesta imatge recreada del que devia ser el conjunt arquitectònic.

DSCF0164 Caracalla    Caracal·la (llatí: Caracalla i formalment com a Marc Aureli Antoní) va ser emperador romà entre el 198 i la seva mort el 217. Caracal·la era fill del que seria emperador Septimi Sever i de Júlia Domna. Més endavant va rebre el malnom de Caracal·la. Observant el bust de Caracal·la al Museu Arqueològic de Nàpols, ja se li veu un posat tossut i d’irritació, vaja de males puces i perillós.

La realitat és que el seu pare, Sever, va morir el 211 i Caracal·la va ser proclamat co-emperador amb el seu germà Publi Septimi Antoní Geta. Caracal·la, però, va manar que assassinessin a Geta i al seu padrastre Gai Fulvi Plautià, junt amb la seva esposa Fúlvia Plautil·la. Caracal·la va reeixir en establir-se com a dictador militar amb tots els atributs d'un regnat poc favorable per a la majoria de la població, menys als soldats als que havia incrementat molt el sou.

DSCF0165 Imatge aeria actual    Un altre cartell també és interessant perquè mostra una imatge aèria. Aquestes Termes formen un dels complexos termals més grans de l’antiga Roma, i dels més ben conservats. Encara que només veurem murs de maó nu, grans voltes desplomades i restes de magnífics mosaics, la planta de l'edifici s’endevina íntegra. A més les seves enormes estructures de més de 30 metres d'alçada permeten imaginar la seva esplendor.

DSCF0168 Devia ser Via Antonina    Els espais exteriors eren immensos i es formaven per jardins pensats per al lleure. Potser convé afegir, per perspectiva històrica, que a Catalunya la vila de Caldes de Montbui va ser en època romana una estació balneària fundada sobre les deus d'aigua calenta que hi brollen, entorn de la qual es desenvolupà un nucli urbà d'importància considerable a l'alt Imperi, com ho demostren les inscripcions recuperades. Les termes encara s’hi poden visitar.

DSCF0162 Retols informaci   Segueixen els rètols informatius. Aquest explica, entre altres coses, que 9000 operaris durant prop de 5 anys van treballar per establir una enorme plataforma quadrangular de més de 300 metres de costat, sobre la qual es va construir l'edifici. l'aprovisionament hídric estava assegurat per una branca especial de l'aqüeducte d'Aqua Marcia, anomenat Aqua Nova Antoniana.

DSFplano termascaracalla    Aquest plano ens permet fer-nos una idea de la dimensió de les termes. Somric al pensar en els hotels termals actuals que ofereixen ‘spa’; certament són molt relaxants i agradables, però comparats amb la dimensió i espectacularitat del que els romans feien ¡fa quasi 2000 anys! es queden molt petits i curts.

DSCF0172 Palestra Occidental    Els senyals de direcció de la visita em fan entrar en l’espai que, si no vaig errat, és la Palestra Occidental. Aquí tenim l’espai dedicat a realitzar lluites i combats esportius així com també era el lloc públic en què se celebren certàmens literaris o es discutia sobre qualsevol assumpte. Encara avui fem servir la frase “sortir a la palestra” per referir-nos al fet de mostrar-se a una presentació o discussió en públic.

DSCF0172 Palestra Occidental    Entre uns espais i uns altres, de tant en tant hi ha mosaics recuperats. Tot i amb això he pogut observar que alguns que es mantenen a terra, en algun cas queden coberts per terra o gespa. El que deu voler dir que molts mosaics encara queden enterrats; una forma de protegir-los.

DSCF0167 Imatge ideal interior    Un altre cartell amb una recreació interior. Aquestes recreacions ajuden molt a entendre el que les ruïnes actuals volien ser o significar. Convé explicar que les primeres grans termes públiques a Roma les va fer construir Agripa (gendre i conseller de l'emperador August), dins del segle I aC. Les termes d'Agripa eren gratuïtes i eren molt a prop del Panteó, construït també per ell.

DSCF0169 Sistemes de Construccio    Una cosa interessant és observar els diferents sistemes de construcció. Els murs són d’un gruix realment espectacular i la forma com s’han construït, i finalment acabat, és interesant de veure-ho explicat. Cal entendre, però, que els recobriments fa molts segles que van ser espoliats i reutilitzats.

DSCF0170 Tipus obra    En aquest tros de mur es poden veure alguns de sistemes d’opus reticulatum, latericium i incertum. En les grans termes imperials, les estructures específicament termals quedaven enmig d'un gran recinte enjardinat i protegit per un mur alt, dins del qual hi havia espais esportius, sales de massatge, biblioteques, galeries porxades, sales de reunions i tot tipus de serveis per al lleure.

DSCF0175 Mosaic    Una còpia d’un mosaic trobat. No deixa de ser un exemple de la riquesa artística i escultòrica que devia envoltar tota la obra.

DSCF0176 Edif 1    En una part d’edifici, que encara manté el seu sostre original, s’hi ha muntat una exposició fotogràfica.

DSCF0178 Piscina    Una de les diverses piscines calentes que hi havia encara es manté perquè els visitants pugem admirar-la. L'èxit de les termes es basava en els sofisticats sistemes d’obtenció de l’aigua, del procés per escalfar-la i després pel desguàs. Sota el paviment hi havia el “hipocaustum”, on funcionava un forn de llenya que irradiava calor al paviment a les parets, i permetia disposar d'aigua a temperatures diferents. Els aqüeductes, canonades, estanys i galeries necessaris per al funcionament de les termes feia que fossin extremadament complexes des del punt de vista arquitectònic.

DSCF0181 Mosaic 2    Aquí tenim un exemple de paviment amb mosaic de dibuix geomètric. Aquestes Termes van ser les més sumptuoses mai construïdes; els murs estaven revestits de marbres preciosos i adornats amb una gran quantitat d'obres d'art. Es van inaugurar l'any 216, durant el regnat de Marc Aureli Sever Antonino, conegut com "Caracalla", com hem esmentat abans.

DSCF0183 Exposici 1    Tot el que ens envolta te una dimensió monumental. En aquest espai, conegut com “Natatio”, hi ha també una exposició de fotografies que tenen com a lema l’efecte mirall. Per cert, potser cal explicar que una “caracal·la” era el nom d'una capa d'origen gal que l’emperador va imposar a Roma, fent-la obligatòria per als soldats.

DSFMIRALL    Hi ha diversos miralls repartits i jo també em faig una “foto mirall”; soc un fotògraf artista amb un únic client.

DSCF0185 Info natacio i jocs    Aquest cartell explica que la ‘natatio’ era una gran piscina descoberta (de 50x22 metres) amb aigua poc profunda i freda. Les parets de l’ambient eren de 20 metres d’alt i amb nínxols on hi havia estàtues decoratives, tot entre columnes gegants. Els banyistes passaven el temps a l’aigua o jugant a diversos jocs.

DSCF0187 Original tabula    Pels voltants encara hi ha quedat aquesta “tabula lusoria” original que com explica el rètol informatiu era un joc molt estès per totes les ciutats romanes, ja que posteriorment s’han trobat moltes taules com aquest formant part de murs o de fonaments.

DSCF0186 Tabula Lusoria    Aquesta és la foto del cartell amb la informació de la tabula lusoria. N’hi havia de varis formats però bàsicament era un joc amb variants del “tres en ratlla”. Els taulers tant podien ser quadrats com circulars.

DSCF0188 Arcs    No paro de fer fotografies, com aquesta on bàsicament vull captar el jocs d’arcs que formen els sostres. Aquestes termes presentaven una distribució simètrica dels espais, duplicats a banda i banda de l'eix central, per facilitar un gran flux de persones. Els banyistes seguien, d'una manera força rigorosa, el següent itinerari: els vestíbuls d'entrada estaven situats a banda i banda de la natatio; d’aquí es passava als vestidors o apodyteria. Després el primer que feien era anar al gimnàs o palestra, per fer exercici físic i ja acalorats per l'esport, entraven al laconicum o sudatori (una estança de planta oval a temperatura molt elevada) per activar la transpiració.

DSCF0192 Mosaic    Aquest és un curiós mosaic amb un motiu figurat: la cua d’un monstre marí i un heroi que el munta. Segueixo explicant la rutina: després anaven al caldarium, a prendre un bany d'aigua molt calenta i es refregaven la pell amb l'”strigilum”, per eliminar impureses, amb l’assistència d’una altra persona i si el banyista no portava un esclau, es recorria al personal de les termes.

Seguidament es prenien banys cada cop més freds: en primer lloc un bany temperat al tepidarium.

DSCF0195 vista    Vaig donant la volta i camino per sota de les “voltes” d’algun tram que conserva parts del teulat.

DSCF0197 Frigidrium      Deixo a la meva dreta el Frigidarium, el lloc on es gaudia de les aigües fredes. Recordo que era l’activitat final dels banyistes: el bany fred. Hi havia quatre piscines d'aigua freda, per tonificar el cos. El recorregut acabava a l'aire lliure, la natatio, on es podia nedar lliurement.F198    També hi ha una fotografia de mida gran d’una de les figures que s’hi ha trobat durant les excavacions.

I aquí vaig acabant la visita a Caracalla, molt tranquil·la i relaxant. Ara quan torni a casa, potser me’n aniré un dia a un establiment de banys termals.  

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: 

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/agps1585termescaracalla-173182906