(Skye) Ruta 1623 el 8/11/2024; 5 km; +54 -54; 2 hores.     Visita organitzada en el viatge circular a les Highlands d’Escòcia i a l’illa Skye.    Participants: Rafa i Miquel.    Tipus de sortida: circular;  Dificultat: fàcil.  

 cmapa1623  cperfil1623

 

FA ANYS:  El 1542 Enric VIII d’Anglaterra va envair Escòcia.

F010Mapa DonanCastle    Per arribar a Portree, a l’illa d’Skye, des del nord de les Highlands vam fer la ruta que es veu en aquest mapa. Skye (An t-Eilean Sgitheanach, en gaèlic) és l'illa més gran i la més septentrional de les Hèbrides Interiors, al nord-oest d'Escòcia. Es troba al Mar de les Hèbrides. Skye és coneguda pels seus paisatges oceànics, la cultura i el seu patrimoni.

IMG 4210 En ruta Castell copia    En la ruta, baixat, ens hem aturat al davant del Eilean Donan Castle (Eilean, significa ‘illa’). El castell d'Eilean Donan és una fortalesa situada sobre la petita illa del mateix nom que s'alça a un costat del llac Duich, al nord-oest d'Escòcia. Presenta una magnífica vista i és visitable però avui precisament està tancat. El castell actual va començar a construir-se l'any 1220 per ordre d'Alexandre II d'Escòcia sobre les ruïnes d'un antic fort usat pels pictes, com a defensa enfront de les incursions vikingues. Nosaltres seguim la ruta, al sud, en cotxe.

IMG 4182 Sound of Radasay    Ve de gust fer una volta per Portree. Portree (en gaèlic escocès Port Rìgh) és la ciutat més gran de Skye a les Hèbrides Interiors d'Escòcia. Fins al segle XVI aquest nucli de població es deia Kiltaraglen (“l'església de Sant Talarican”) però tot va canviar quan el rei Jacob V d'Escòcia la va visitar el 1540. Va ser llavors quan Portree va canviar de nom per convertir-se en “Port Rìgh”, el “port del rei”. Jacob V declinà seguir l'exemple d'Enric VIII en proclamar-se cap de l'església d'Anglaterra (el moviment protestant), de manera que el 1525 el Parlament Escocès va condemnar i prohibir els llibres herètics.

IMG 4181 Push Pull    Una botiga té aquest enginyós cartell a la porta i no puc evitar fer-hi una fotografia. Al davant tenim el Sound of Raasay (on ‘sound’ significa una massa d’aigua petita) connectat al mar, en aquest cas al Minch a l’oceà Atlàntic Nord.

Potser cal afegir que el rei Jacob V va imposar com a primer ministre l'arquebisbe de Glasgow David Bethune, cap del partit catòlic i profrancès, que el 1528 faria cremar a la foguera el primer protestant, Patrick Hamilton. Però, finalment, el 1542 Enric VIII d'Anglaterra va envair Escòcia i el vaig vèncer i va matar la batalla de Solway Moss. Així es segellava la pèrdua de la independència escocesa.

IMG 4184 Port cases colors    Hem seguit la Mill Road cap el nord i ens enfilem pel turó que hi ha a part alta de la població. Des de la pujada tenim aquest magnífica vista del port de Portree.

IMG 4185 Amunt    Una mica de bosc i pugem uns metres més amunt.

IMG 4090 1    Està sent una ruta improvisada, on voltem per aquest bosquet i a vegades un vol anar per un costat i l’altre per l’altra. 

IMG 4188 Llac    Ja som dalt. Vista del Sound of Raasay (‘Linne Ratharsair’, en gaèlic escocès). Una altra cosa interessant de la història de Portree és que a principis del segle XVIII molts escocesos van emigrar des del seu port cap a Amèrica del Nord a la recerca de noves oportunitats. Era una època dura, després de la derrota a Culloden i el brutal impacte que va tenir el final del sistema de clans a les Highlands d'Escòcia (el Culloden Battlefield, el vam visitar un dels primers dies i és molt recomanable).

IMG 4190 Vaixells    Gràcies al zoom es possible fer aquesta fotografia del port. Va ser el segle XIX en que aquest port, gràcies a la pesca, va permetre el creixement de Portree.

IMG 4191 Colors pastel    També aquesta altra foto de les cases de colors, que són un dels elements més destacats de la ciutat.

IMG 4192 Portree des de dalt    Encara hem pujat una mica més. Portree és una població d’uns 2500 habitants dels quals un miler parlen habitualment el gaèlic. Potser cal explicar que l'independentisme escocès és una aspiració de diferents partits polítics i agents socials escocesos de dissoldre el Regne Unit i aconseguir convertir Escòcia en un territori totalment independent com ja ho fou fins al 1707.

IMG 4196 St Columba s    Anem baixant pel carrer York Drive, per anar a la zona que sembla que hi ha les esglésies, com sempre, de diverses confessions: Episcopal, Presbiteriana i Església d’Escòcia. La primera és la de Santa Columba, episcopal, construïda el 1884.

IMG 4197 Free Presbyterian    Després passem pel davant de l’església Presbiteriana. Aquest edifici va ser adquirit el 1920, que havia quedat en desús com United Presbyterian Church. Quan llegeixes totes les divisions, croades i guerres de religió entre cristians que creuen en el mateix déu, se’t posen els pèls de punta. Jesús, certament, va ser un personatge extraordinari; si aixequés el cap i llegís tota la història no sé pas què diria.

IMG 4199 Monument Pl Major    Al passar per la plaça central de Portree es pot veure i fotografiar aquest monument als caiguts per les guerres mundials. Parlant de l’independentisme escocès, potser podem dir que a Catalunya, el rei Felipe V va decretar, després de sotmetre Barcelona amb bombes: la abolició de les Corts de Catalunya (i per tant les Constitucions catalanes); Abolició de tots els organismes de govern de la nació catalana; Extinció del Consell de Cent i de tot el règim municipal de Catalunya; Extinció de la Generalitat de Catalunya; Extinció de la Universitat de Barcelona; Clausura de les Universitats catalanes de Lleida, Vic, Girona i Tarragona; Confiscació dels béns de tots els catalans que es distingiren en la defensa de les llibertats, fins i tot dels que havien mort a la lluita; Obligació de tots els pobles de Catalunya de destinar un tros de llurs camps per a plantar-hi farratges per als cavalls de les tropes espanyoles; Prohibició als professors de la ciutat de Barcelona d’ensenyar retòrica i gramàtica;...entre moltes altres.

IMG 4201 Barques    Anem al Quay Street, al davant del mar del port de la ciutat. Per cloure el tema de Catalunya, potser cal recordar que encara ara passen coses desagradables. Per exemple l’ANC va posar, l’abril del 2024, una pancarta on es veia que la despesa en Salut per habitant a Catalunya era només de 1432€, mentre que al País Basc era de 1753€. Això passa en una terra que pateix un dèficit fiscal de 20.000 milions cada any. Si vius a Catalunya i no ets independentista, quan llegeixes aquestes noticies ¿què?  ¿estàs satisfet?... Si ets un lector d’un altre territori o una altra regió d’Europa, ¿no exigiries també ser independent? Hi ha qui pensa, com Jaume Clotet (‘elnacional.cat’), que Espanya tracta a Catalunya com una colònia.

IMG 4204 Pesquers    Es tracta d’un port molt agradable amb tres o quatre vaixells de pesca. La sensació de pau que s’hi respira passejant pel moll és habitual dels ports de pescadors.

IMG 4205 Cordes    El característic munt de cordes i xarxes del port pesquer ens serveixen com a acomiadament d'aquesta volta urbana. Llàstima no haver-hi dedicat més temps ja que tota l’illa és força interessant i s’hi poden fer boniques rutes, com las que deixo al final d’aquesta crònica i que vaig gravar fa 10 anys.

F5000Skye    Certament, Skye és una illa que disposa de molts atractius paisatgístics i poblets a visitar com Uig, Broadford o Dunvegan. Aquest és un mapa d’internet de ‘The White Heather’. Ho hauré de deixar per una altra oportunitat.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1623-skye-portree-ruta-urbana-192812265

Una crònica a l’illa Skye: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/escocia/312-cuillins-hills-loch-coruisk-sligachan

Aquí, una altra: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/escocia/311-ramasaig-loch-morar-nest-point