(Salzkammergut) Ruta el 19/05/2019; 9 km; +50 -50; 4 hores.   Excursió organitzada per Caminants Barcelona amb el següent itinerari: Altaussee, Fischerndorf, Altausseer See.   Participants: 51 membres.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 1123mapa  1123mperfil

FA ANYS: L’any 1421 es va produir la supressió dels jueus per ordre del duc Albrecht V.

DSC01863 Arribem Altaussee  Arribem a Fischerndorf, un agregat del poble d’Altaussee, per tant hem canviat d’estat: ara estem a Estíria (un dels nou estats federats d’Àustria) que té per capital Graz. Altaussee és un antic territori que, des del romans, es va enriquir per la mineria de sal i va passar a ser residència d’alts personatges de la noblesa i del poder. Aquí deixem l’autocar.

DSC01864 Avui es dia de festa a Altaussee  Avui és dia de festa i molta gent va vestida de forma tradicional. Al fons brilla la neu del Loser (1838m) i del Bräuning Zinger (1899m), amb les seves pistes d’esquí de Skiarena. Més lluny hi ha el massís del Klafferkessel amb cims de 2700 metres.

DSC01866 Serra de Totes Gebirge  La volta al llac la fem seguin el sentit contrari a les agulles del rellotge. Fins a la Primera Guerra Mundial, aquest estat formava part del Ducat d’Estíria que, a més, tenia també la Baixa Estíria; aquell territori sud pertany actualment a la República d’Eslovènia i es va separar el 1919 en virtut del Tractat de Saint-Germain.

DSC01867 Comencem a caminar 

Avui el camí serà molt planer i aprofitant el dia de sol gaudirem de magnífiques vistes i colors. Sembla que a tot el territori hi va haver una forta influència nazi; fins i tot a uns 14 minuts en cotxe hi ha la població de Grundlsee, on precisament el ministre de propaganda nazi, Joseph Goebbels, hi va residir amb la seva família. Però encara Àustria va resultar molt afectada també per la Primera Guerra Mundial. Per això durant el Tractat de Saint Germain es va fraccionar el territori d’Estíria. Cal afegir que el Tractat de Saint Germain va ser l’assemblea que es va reunir per tractar les condicions de pau després de la Primera Guerra Mundial, entre les potències aliades vencedores i l’Imperi Austrohongarès. En aquest tractat es prohibia expressament a Àustria el reagrupament amb Alemanya i la fabricació i comerç d’armament.

DSC01874 El Loser 1838m  Al fer una volta circular les muntanyes se’ns van presentant de mica en mica, com el Loser de 1838 metres, si no m’equivoco. Un avantatge d’aquelles condicions (del Tractat mencionat) va ser que amb els anys els recursos no aplicats a armament i exèrcit han estat aplicats a sanitat, ensenyament i cultura; per això és un país amb la renda per càpita que té. Parlant d’Alemanya, cal dir que ahir dia 16 el Bundestag va admetre a tràmit la moció de ‘Die Linke’ que reclama la mediació d’Alemanya i de la UE en el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol. Serà la primera moció sobre Catalunya que es discutirà al Parlament alemany.

DSC01879 Voltem el llac Altauseer see  A mida que anem girant ens queden a l’altra banda, perfectament ordenades, les cases i l’església d’Altaussee. Pensant en aquest poble, ara recordo que en una mina de sal abandonada va ser on la Brigada ERR (l’encarregada de la política nazi de l’espoli d’art) hi va emmagatzemar 10890 quadres, 583 escultures, 2477 mobles i 8000 peces d’art més. En acabar la guerra els ‘Monuments Men’ (la comissió de recuperació) va localitzar la mina i va restituir el que es va trobar.

DSC01881 Massis Greimuth 1836m 

Seguim girant i després d’uns 3 quilòmetres veiem com es reflecteix sobre La superfície del llac el cim del Greimuth, de 1836 metres, que també disposa de pistes d’esquí. En general sembla que hi ha pistes d’esquí a molts pobles i no són molt grans, però fan la feina d’oferir lleure als pobles dels voltants.

DSC01889 Paul Preuss 

Trobem una imatge en homenatge a Paul Preuss. Va néixer a Altaussee el 1898 i va morir el 1913 en intentar la cresta nord (en lliure i sense assegurances, com era la seva manera habitual d’escalar) d’on va caure 300 metres i el seu cos va quedar trencat i colgat de neu. Llegeixo a ‘wikipedia’ que a principis dels anys vint, el club alpí i alemany austríac es va convertir en un lloc de cultiu per a l'antisemitisme. De fet, un capítol predominantment jueu del club va ser expulsat el 1924 i almenys un dels socis d'escalada de Preuss es va convertir en un nazi compromès. Així, durant un temps, el nom i la reputació de Preuss es van esborrar activament de la memòria. Només a la dècada dels setanta el seu llegat es va redescobrir finalment.

DSC01892 Alpens Symphonie  Un altre monument, aquest en record de Richard Strauss on s’hi recorda la Simfonia Alpina que va ser creada entre el 1911 i el 1915 i consta de 22 parts.

DSC01893 Un brindis a la pau  En aquest entorn seré i tranquil, fem un brindis per la pau. Per cert, aquell any 1421 (del que parlava al principi) el Ducat d’Àustria estava governat pel duc Albrecht V (en el futur Albrecht II Romano Germànic). Va ser quan es va ordenar el bateig forçat, expulsió i, en molts casos, execució dels jueus. Els jueus havien gaudit de protecció els segles XIII i XIV. Algunes informacions apunten que els motius van ser fonamentalment polítics i econòmics.

DSC01895  Seguim 

Ja estem fent la volta i seguim cap el final. Parlant de l’expulsió i espoli dels jueus, cal afegir que, a la península Ibèrica, la decisió per part dels reis Ferran i Isabel, el 1492, estava vinculada a la implantació de la Inquisició primer a la Corona de Castella ( de la qual era sobirana la reina Isabel) i posteriorment a la Corona d’Aragó (de la qual era sobirà el rei Ferran). Cal recordar que la Corona de Castella suposava regnes diferents com Castella i Lleó; i la dita Corona d’Aragó, suposava regnes (o territoris o nacions) independents com Catalunya, València, Mallorca i Aragó, que van seguir independents fins als decrets de Nova Planta de Felipe V el segle XVIII.

PHOTO-2019-05-19-13-18-14 Parcial Grup  L’excursió s’ha acabat. Hi ha diversos grups per aquí i per allà en una mena de dispersió. Aquesta foto és d’una part del grup, ben macos i maques tots i totes.

PHOTO-2019-05-19-12-42-56 Una part de grup

  El dia es finalitza amb una bona cervesa, tal com mostra aquesta foto d’una altra part del grup.

 

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/altaussee-fischerndorf-altausseer-see-36820733

Per si vols gaudir de la Simfonia Alpina, relaxat i mirant el llac. Video en youtube publicat de Oscar Ignacio Olavarria. Concert de la Orquesta Filarmónica Checa, dirigida per Vladimir Ashkenazy: