(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)     (Llevant) Ruta 1403/3 el 15/03/2022; 2,5 km; +22 -22; 1,5 hores.     Visita a l’anomenat jaciment talaiòtic de Ses Païsses, a Artà.   Tipus de sortida: molt curta, anada i tornada; Dificultat: fàcil, passeig.

 cmapa14033  cperfil14033

FA ANYS: L’any 1946 el poblat va ser declarat monument historicoartístic.

DSC05291 SES PAISES Inf Turisme Art 

      Començo a caminar des d’Artà, al costat de l’antiga estació del tren, avui reconvertida en oficina de turisme i botiga de productes artesanals. Cal apuntar que la fundació de la vila està vinculada a l'arribada dels monjos premonstratesos de Santa Maria de Bellpuig, a l'Urgell, que, arran de la conquesta catalana (segle XIII), fundaren el priorat homònim, Santa Maria de Bellpuig. El 1425 l'abat suprimí el priorat artanenc, feu tornar els monjos a l'abadia mare i el lloc esdevingué una casa de camp, que encara es conserva.

DSC05293 Cam al talaiot   Segueixo un curt tram de l’actual via verda i giro al camí de Sa Corbaia en direcció a llevant.

DSC05294 Entrada Ses Paises

        Ha estat un passeig de 1,5 km fins a l’entrada del jaciment de Ses Païsses. Aquest poblat està datat (com la majoria) sobre el 1200 aC. L’any 1946 l’Estat espanyol el va declarar monument historicoartístic; entre 1959 i 1963 l’arqueòleg Giovanni Lilliu hi va desenvolupar quatre grans campanyes d’excavació amb importants descobriments. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més ben conservat (diu la informació en un dels rètols) de les Illes Balears. L’assentament sorgí amb la construcció d’un talaiot circular a l’entorn del qual es crearen diversos habitatges i estructures rituals. Segles després, el poblat es va envoltar d’una murada ciclòpia, que avui en dia ens dóna la benvinguda.

DSC05300 Entrem i info   Es tracta d’un jaciment molt excavat, amb uns camins clars i rètols d’informació (cosa que no he trobat al jaciment de Turassot, per exemple; tot i el seu interès)

DSC05301 Dolmen 2500 1400 aC

      Un rètol ens parla del dolmen, la construcció funerària del qual se’n troben molts jaciments per les muntanyes al prelitoral de les comarques de Girona, a Catalunya. Aquest rètol i altres, els he utilitzat per il·lustrar la crònica general dels “Talaiots de Mallorca”

DSC05305 El recinte   Ens apropem al recinte. Destaca el tram de muralla al recinte central que, en altres jaciments, ja no es pot observar degut que els blocs de roca van ser reutilitzats antigament per altres construccions. Al costat de l’accés es va situar un monòlit contemporani dedicat al poeta Miquel Costa i Llobera, que es va inspirar en ses Païsses per ambientar el poema ‘La deixa del geni grec’ (1900).

DSC05306 Dibuix recinte

   Un rètol amb un dibuix ens permet fer-nos una millor idea que com era el sistema normal constructiu del poblat: l’accés, el talaiot (o torre de defensa i de guaita) al centre, les cases al seu voltant.. Encara avui en pobles d’origen medieval que s’han conservat, es veu el castell (o el que en queda) al centre, dalt d’una elevació del terreny, i als voltants les cases del la gent del poble.

DSC05308 Portal i grans roques   De més a prop puc veure, detingudament, els enormes blocs de roques que formen, sòlidament, el portal d’accés. Sempre ens queda la sorpresa en la nostra mirada pel que fa a comprendre com aquella gent eren capaços d’aixecar el pes de cada un d’aquests blocs.

DSC05312 Habitacles

     Dins del recinte acabaré fent una volta d’un quilòmetre. Aquest jaciment ha estat molt treballat pels arqueòlegs i permet gaudir-ne amb més temps. Les primeres cases destaquen pel fet que es perfectament distingible l’espai entre els seus murs i la columna (en aquest cas dues) que servien per suportar el sostre. Algunes tenien forma naviforme, un estil que ha estat datat entre el 1700 i el 900 aC, de l’edat del bronze.

DSC05313 Habitacle 2   Aquí en tenim una altra, aquesta al tocar de la torre de defensa (talaiot) on s’hi observa el pas que permetia l’accés dins a torre. El sostres de les cases i altres dependències es formava amb troncs que tenien el seu suport damunt dels murs laterals i la columna (o columnes interiors) i al damunt s’hi posava l’entramat de branques i fulles.

DSC05314 Sud Talaiot casa rectang   No totes les cases tenien la mateixa forma, s’adaptaven a la forma del terreny i situació dins del poblat. Aquesta, al costat sud del talaiot, tenia forma rectangular. Durant la transició del segon al primer mil·lenni aC es donen una sèrie de canvis a les societats prehistòriques de Mallorca que marquen el pas entre el pretalaiòtic i el talaiòtic. S’abandonen les aldees de poblament dispers, on dominen les navetes i es creen assentaments agrupats: neix el poble compacte. Això no vol dir que no s’aprofiten els llocs on ja hi havia navetes si l’espai disponible era adequat.

DSC05318 Edifici columna   Aquesta altra es veu molt ample i quasi quadrada, amb una columna central. Cal afegir que els nous poblats, que comentàvem, es van dotar d’arquitectura social, a més de la domèstica.

DSC05319 Mur proteccio lateral

      Fent la volta, a l’extrem de ponent del recinte, unes pedres grosses entre herbes passarien desapercebudes si no fos perquè hem llegit que es tracta del mur perimetral extern. Es calcula que aquest poblat va estar habitat des del final del segon mil·lenni aC fins a l’any 50 dC. A final de la dècada dels 90 va ser excavat per Jordi Hernández-Gasch i Javier Aramburu-Zabala, qui va continuar les excavacions des del 2004.

DSC05320 Aqui hi ha mes esperant

       Seguim fent la volta, per entre el bosquet que hi ha sorgit (quan el poblat era actiu, a dins no hi havia arbres) i moltes pedres pel terra, avui en dia collades per les arrels d’arbres i arbustos. Tot sembla voler indicar-nos que aquí sota hi ha molta cosa encara per descobrir. Diguem que la murada perimetral es va construir entre el 640 i el 540 aC (ja hi havia conflictes amb altres poblaments?). La seva forma és el·líptica i té un perímetre de 320 metres. Està construït amb dos paraments i reble intern. El parament exterior va ser construït per grans blocs col·locats sobre un sòcol de lloses planes. Alguns dels blocs poden arribar a pesar unes 8 tones. El parament interior està construït amb filades irregulars de blocs escairats de dimensions reduïdes.

DSC05324 Dalt talaiot   Generalment no està permès pujar damunt de les pedres, murs o talaiots, però en aquest cas es pot pujar una mica per tal de veure el recinte circular interior del talaiot. La cultura dels talaiots ha estat datada, pels experts, entre el 900 i el 123 aC.

DSC05326 Casa de les columnes

   Segueixo una mica més i ens aturem per fer aquest fotografia de la casa més gran que hem vist i que destaca per les seves columnes centrals i les afegides contra els murs. Potser devia ser la casa del cacic del poble o bé seria un lloc de reunions o per realitzar-hi rituals, com potser (ho hem vist abans a Son Corró) un santuari.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/jaciment-talaiotic-ses-paisses-arta-98504448

Informació general sobre la cultura talaiòtica:  http://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1126-talaiots-de-mallorca-cultura-talaiotica-arqueologia-rutes