(La Selva) Ruta el 27/02/2019; 15,3 km; +570 -570; 4,5 hores.   Excursió organitzada pel Grup del Dimecres amb el següent itinerari: Tossa de Mar, ermita Mare de Déu de Gràcia, Puig de Ses Cadiretes.   Participants: Josep C, Josep S, Maria, Jóse, Joan P, Joan E, Carles M, Carles H, Josep Maria, Miquel A i Miquel G.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 1093mapa  1093mperfil

 FA ANYS: Els origens de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia es remunten al segle X.

DSC00412 Inici  Comencem a Tossa de Mar, a la part alta. Segons Enric C. Girbal, el castell de Tossa consta documentat des del 1240 com a ‘castrum Torsa’. El document és un plet per drets de pastura que havia portat molts anys de conflicte. Avui en dia la pastura a Tossa queda concentrada a la ‘pastura de turistes’. Avui per avui, el terme genèric ‘tossa’ fa referència a una elevació del terreny ondulada i ampla.

DSC00413 Riera de Tossa  Seguim el passeig de la Riera de Tossa. La Selva pertany a dues grans conques hidrogràfiques, a la del Ter i a la de la Tordera. Algunes rieres, com la de Tossa i la de Lloret, desguassen directament al mar.

DSC00416 Alzina surera 

Anem pujant seguint els senyals del GR-92. Estem en territori d’alzines sureres. El Puig de Ses Cadiretes, sense ser un sostre comarcal és una talaia a la qual s’hi arriba per camins fàcils i marcats pel GR i per diversos pals indicadors. La Selva és una de les comarques amb més gent dedicada a les feines del bosc. El bosc ocupa el 65% de la superfície comarcal. Fins a les primeres dècades del segle XX la lleva i transformació del suro i l'explotació del castanyer ocupaven molta gent, que en l’actualitat s’han reduït significativament.

DSC00418 Pista amunt 

Pista amunt. La pista puja suau però de manera constant i amb algun tram dret. El nom de la comarca (La Selva) prové del llatí ‘silva’, terme encunyat per designar un bosc, ja que la major part de la regió està coberta d'una extensa superfície vegetal.

DSC00419 Coll del Sastre  Portem una hora i hem fet una mica més de 3 quilòmetres. Arribem al coll del Sastre. La pista de la dreta se’n va al barri de Pola i Giverola, amb les seves cales.

DSC00420 Ermita MdD de Gracia  Finalment, després de 4,5 quilòmetres arribem a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, de la qual queden bàsicament els fonaments i un mur de tres metres d’alçada. Probablement es tracta de la documentada ermita de Sant Lionç, del segle X. Va ser reformada dins del XVII. Anys a venir, va ser enderrocada durant la Guerra del Francès (1808 i 1809). En els seus orígens segurament devia estar relacionada amb gent vinguda de l’Alta Provença.

DSC00423 Interior amb creus 

A l’interior d’aquest temple abandonat, però que ha estat consolidat, hi ha una sèrie de creus que la gent hi ha anat posant. Parlant de la Provença cal recordar que el 3 de febrer de 1112, Dolça de Provença, filla de Gerbert de Gavaldà i de Gerberge de Provença es va, casar a Arle, amb Ramon Berenguer III, comte de Barcelona, al qual cedí tots els seus territoris. Aquí va començar la influència del Principat de Catalunya a Provença.

DSC00425 Blocs de granit 

Seguim sempre amunt per pista de sauló i de tant en tant els blocs de granit sembla que ens controlen el pas. La Selva forma part de la Depressió Prelitoral Catalana. És coneguda com la Fossa de la Selva. Tant el sòcol de la Fossa com els turons que l’envolten estan formats per roques del Paleozoic, posteriorment reomplerta per materials sedimentaris.

L’any 1240, quan es documenta el castell de Tossa, el sobirà català era Jaume I el Conqueridor; era rei també d’Aragó. A Castella el monarca era Fernando III, dit el Santo; i a Navarra ho era Teobaldo I. Les nacions de la península s’anaven consolidant, independents i lliures.

DSC00430 Puig de ses Cadiretes 

Al quilòmetre 7 (fa dues hores que caminem) hi ha una cruïlla, amb un pal indicador trencat que no saps ben bé on senyala. El GR segueix a la dreta en angle acusat. Nosaltres hem de seguir la pista de l’esquerra que en 100 metres lineals ens porta al Puig de Ses Cadiretes. Seguim envoltats per un dens bosc d’alzinar i de pinedes.

DSC00428 Amunt  

Una escala s’enfila fins a una cabana de guaita. El Puig de Ses Cadiretes és una muntanya de 519 metres i al damunt, per sota de la cabana de guaita forestal, hi ha un vèrtex geodèsic del ICS. Per disposar d’una perspectiva històrica, diguem que ara fa 100 anys que va començar l’enfrontament d’Irlanda per aconseguir la independència d’Anglaterra. L’any 1916 ja es va produir un aixecament contra el domini britànic amb la declaració de la República d’Irlanda, però no va ser fins el 1919 que tot es va encendre. El Tractat anglo-irlandès es va signar a Londres el 6 de desembre de 1921.

DSC00431 El Montseny  Des de dalt tenim una bona vista del Montseny.

DSC00429 Descans  És un bon lloc per seure a les roques i menjar una fruita. Aprofitem els blocs de granit com a cadiretes per seure. Els arqueòlegs han determinat que per aquest indret hi hauria viscut una reduïda comunitat medieval de la qual en queda molt poques senyals.

DSC00432 Tornem a Tossa castell  Després tornem a la cruïlla i seguim la pista que va en direcció nord-oest (el GR ha marxat en direcció est). Ara la pista, a soleia, va baixant fins que molt avall ja tenim una vista de Tossa de Mar on s’hi endevina el castell. Afegim potser que l’any 1285, ran de l'intent d'invasió de Catalunya per part dels francesos, la població va ser força malmesa.

DSC00433 Parc de Sa Riera   L’excursió acaba al punt d’inici, després de passar pel Parc de la Riera.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/tossa-de-mar-ermita-mare-de-deu-de-gracia-puig-de-ses-cadiretes-33596515