(Garraf) Ruta 1497 el 12/05/2023; 8 km; +300 -300; 3,5 hores.     Excursió organitzada amb el següent itinerari: Sitges, Llevantina, GR92, Penya del Llamp, ermita Trinitat.    Participants: Anna G, Anna P i Miquel    Tipus de sortida: anada i tornada;  Dificultat: fàcil. 

 cmapa1497  cperfil1497

FA ANYS:  L’ermita de la Trinitat consta documentada des del 1375.

DSC09697 Llevantina   Avui he optat per una excursió curta, però amb una mica més de desnivell del que jo venia fent l’últim mes. Hi ha molts camins per anar a l’ermita de la Trinitat. Potser aquest és un dels més senzills. També molt agradable.

DSC09698 Pujada al diposit   Hem deixat el cotxe aparcat dins la urbanització Llevantina. Pugem amunt pels carrers i seguim el de La Trinitat fins al final, on hi ha un mirador. Des del mirador el camí s’enfila, primer pedregós i després s’aplana en direcció nord-est.

DSC09699 Cap el Bosc i St Antoni   Cal anar ben calçats, el Garraf és molt pedregós. Aviat arribem a la zona de bosc de pins, que ens ofereix ombra. Estem al vessant de mar del que s’anomena Puig Sant Antoni.

DSC09700 Sitges al pla cada cop mes ple   Una aturada, en un petit replà lliure de bosc i unes grans vistes de Sitges. Sitges és una vila molt interessant, encara que actualment la pressió dels preus a l’alça i la nul·la activitat dels alcaldes per proveir d’habitatge social al jovent del poble, fa que els pobles dels voltants s’estiguin saturant de gent que ha tingut que fugir de Sitges per poder tenir un pis per viure. Hi ha diverses cròniques de rutes que poden interessar sobre aquesta famosa vila i que podeu trobar en aquest web. Al final deixo un vincle d’una ruta urbana de la vila.

DSC09701 Dins del bosc    Tornem a seguir el camí, clar i evident, per dins del bosc. Aquest turó, al qual no pugem, es conegut com Penya del Llamp. És un camí molt relaxant i parlem d’unes coses i altres. Ara fa uns dies va córrer la notícia que l'Eurocambra demana investigar a fons el cas Pegasus (i el Catalangate) i abordar la reforma del CNI; l'informe del Comitè del Parlament Europeu constata que darrere del cas hi havia les autoritats espanyoles i planteja que l'Europol se sumi a la investigació. Certament és un escàndol. Hi ha alguns que pensen que en el cas de Catalunya tot s’hi val.

Em fa l’efecte que el nivell de democràcia espanyola no facilitarà pas les coses per aquesta investigació, tant de bo m’equivoqui. Si vius a Catalunya i no ets independentista, quan llegeixes aquestes noticies ¿qué?

DSC09702 Ja sortim   Una estona després, uns 2,8 km des de l’inici, ja comencem a sortir del bosc. Ara trobarem una pista que, cap a la dreta, ens portarà a l’ermita. Estem seguint un tram del GR-92. El GR 92 o sender del Mediterrani és un sender de gran recorregut. Passa per Catalunya, el País Valencià, Múrcia i continua per Andalusia. Forma part del sender europeu E-10. Es diu així perquè el tram català havia d'estar acabat l'any 1992, pels Jocs Olímpics de Barcelona.

DSC09703 Pintors a lermita   Arribem finalment a l’ermita de la Trinitat. Hi arribem per la casa dels ermitans que, ara i com es pot veure, està en procés de manteniment. 

DSC09704 Ermita Trinitat    Es baixa una escala i arribem al portal de l’ermita. L'ermita és molt antiga i ja apareix en un document del 1375 en què consta que ja hi havia ermitans. La tradició diu que es va construir perquè en aquells indrets es va trobar una creu amb la imatge de la Santíssima Trinitat. L'actual capella és moderna, ja que a finals del segle XVIII es va enfonsar la teulada i es va haver de reconstruir i, de pas, es va fer més gran l'edifici.

DSC09705 Pergola Turo Trinitat   Més enllà hi ha una glorieta a quatre vents amb una magnífica vista del mar.

DSC09709 La Font al rac   Tornem i ens estem una estona al costat de l’ermita, en uns bancs, refrescant-nos i menjant alguna cosa. Al costat entre les columnes d’aquesta curiosa portalada, hi ha una racó amb una antiga font que, avui tot i la sequera, encara raja una mica.

DSC09710 Parets florides   Després tornem pel mateix camí que hem vingut. A la meva web hi podreu trobar altres rutes diferents per venir a la Trinitat. La d’avui és potser la ruta més curta per accedir-hi.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1497-sitges-llevantina-gr92-penya-del-llamp-ermita-trinitat-opcio-curta-134519271

Crònica ruta urbana de Sitges: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/garraf/979-sitges-ruta-urbana-modernisme-barri-vistalegre-zona-sant-sebastia-centre-historic