(Catalunya) Ruta AC03 (1481) preparada el gener del 2023, amb 70 km;   Ruta per una de les MILLORS COMARQUES CAMPER FRIENDLY amb un itinerari de sud a nord, passant per Vic. Ruta creada en base a parts de viatges realitzats. La idea són rutes no llargues (excepte algun cas) i temps suficient per caminar i també visitar i conèixer el país, el territori i la cultura, per on es circula.

F01 Mapa   Aquest mapa és de la ruta en AC marcada (i proposada) en Google Maps. Lògicament aquests tipus de rutes es poden fer en camper, autocaravana o en cotxe, segons el gust de cadascú. Jo la descric, en principi pensada per fer en furgoneta o autocaravana. Recordo que el concepte de les meves rutes és el coneixement cultural i natural del territori, per això són curtes en km.

Logo      Avui us proposo una ruta per una de les comarques més preparades per viatjar en furgoneta. Només cal dir que a Osona si posem com a centre la capital, Vic, hi ha 14 àrees d’autocaravanes, Catorze! Vic i comarca, moltes gràcies per pensar en els viatgers d’AC.

      El recorregut és una ruta bàsica inferior a 70 km, que s’incrementa a mesura que es fan algunes excursions i visites, com es veurà seguidament. La construcció d’aquesta ruta es forma amb fragments de diversos viatges, però representa un conjunt coherent. Conjunt que, amb seguretat, el lector modificarà afegint altres visites i altres excursions.

        Les parades bàsiques són: 

        Centelles

        Sant Miquel de Balenyà

        Vic

        Sant Julià de Vilatorta

        Vilanouva de Sau

        Les Masies de Voltregà

       

        La primera parada d’aquesta ruta pot ser a Centelles Cadascú haurà d’afegir la distància des del punt on començarà. La meva idea general és un viatge en que cada dia  (més o menys) es pot fer una excursió a peu, després es pot dinar al poble o a la furgo i per la tarda visitem la població, amb la idea de sortir a la tarda cap a la població on dormirem i on farem l’excursió de l’endemà. Això sempre subjectes a altres interessos o canvis sobre la marxa, no hem d’oblidar que, en general, les distàncies són curtes.

        Cal considerar que de les moltes alternatives de qualsevol viatge, aquí he inclòs només les que m’han semblat adequades per la redacció d’aquest programa. Espero que sigui un programa útil i interessant. Per aparcar o fer nit, hi ha moltes més opcions que es poden trobar a l’aplicació ‘park4nitght’ (aquest comentari és vàlid per tota la ruta).

01 CENTELLES

         A Centelles  hi ha una àrea AC amb serveis (41.7915, 2.2276).  Pot ser la primera aturada per dormir i de pas visitar un poble que permet passejar amb tranquil·litat. Es pot caminar per la Plaça Major, el Molí de la Llavina, la Font Grossa i altres llocs que podeu trobar a la web oficial:    https://www.centelles.cat/coneixer/turisme/que-visitar

        He de dir que a la data de preparació d’aquesta ruta, els comentaris que hi ha a ‘park4night’ d’aquesta àrea no són gaire bons; potser cal trucar a l’ajuntament i confirmar-ho o limitar-se a una aturada per visitar el poble i marxar.

        Recordeu que tots els llocs d’aparcament o per fer nit, poden tenir canvis amb els anys i passar a ser millors o pitjors; o també alguns ajuntaments comencen a crear noves àrees pensades pels viatges en furgos i AC’s. Verifiqueu la informació.

02 SANT MIQUEL DE BALENYÀ

        Distància des de Sallent 8 km.  Es pot aparcar on trobeu un espai o al parking de l’estació de tren (41.8427, 2.2485).

F02 P1020034 Torrellebreta 2        Aquesta distància des del punt de pernocta permet fer aquest matí una bonica i còmoda excursió a peu, si ve de gust: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/osona/378-sant-miquel-de-balenya-can-feu-can-coll-masia-torrellebreta-sant-jaume-de-viladrover

        Per la tarda, després de l’excursió es pot anar en direcció a Vic, la capital de la comarca.

03 VIC

        La distància és de 13 km. Es pot pernoctar a l’àrea AC amb serveis situada al nord-oest de la vila (41.9345, 2.2399). A Vic recomano gaudir de la seva magnífica plaça Major, la segona més gran de Catalunya i no perdre alguns dels elements històrics i culturals que ofereix i podeu trobar a https://www.victurisme.cat/. La oficina de turisme us pot oferir molta informació. A Vic s’hi pot estar un parell de dies només per la visita, si es vol.

F03 DSC03432 Antiga presa   Però si voleu caminar una mica, aquí us deixo una excursió que hi vaig fer fa temps: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/osona/813-vic-el-gurri-santa-eugenia-de-berga-sala-d-heures

04 SANT JULIÀ DE VILATORTA

        La distància fins a Sant Julià de Vilatorta és només de 7 km. He integrat aquest poble perquè és bonic i té una àrea AC. Crec que hem de cuidar i valorar els pobles que s’han preocupat dels autocaravanistes, per davant dels que no ho fan. És una àrea amb serveis situada a (41.9218, 2.3210).

F04 P1160708 Densitat verda    Però també perquè hi vaig fer una excursió, el 2013, que em va servir per conèixer l’entorn:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/osona/192-sant-julia-de-vilatorta-a-puig-l-agulla

05 VILANOVA DE SAU

        Des de Sant Julià de Vilatorta fins a Vilanova de Sau tindreu només 11 km. Com podeu veure, la meva idea és passar poc temps conduint i per tant disposar més temps per passejar, caminar, gaudir de la natura, descobrir nous indrets i disposar temps per visitar per petits poblets que sempre tenen l’encant d’allò entranyable; sovint amb el seu forn, carnisseria o botiga de queviures. I també, perquè no, la seva cafeteria i el restaurant (o varis). Potser l’àrea AC (41.9500, 2.3874)  ) té algunes crítiques al park4nigth, però si voleu hi ha un aparcament tolerat al carrer de les Escoles (41.9446, 2.3834).

F05 9878094Master 1      Però jo he inclòs aquest poble per la magnífica excursió que hi vaig fer: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/vilanova-de-sau-roca-del-migdia-puig-del-far-ermita-santa-margarida-dardola-15811949

06 LES MASIES DE VOLTREGÀ

        La distància des del poble anterior a Les Masies de Voltregà és de 16 km. Està al costat mateix de Sant Hipòlit de Voltregà. Tenen una àrea AC amb serveis (42.0176, 2.2454) i per aquesta raó la he inclòs en el programa, així si en l’anterior aturada us convé més seguir i dormir a la parada següent, ho podeu fer en poca estona.

 F06 P1150048 Cingle de Puigpelat      Aquí vaig participar fa 10 anys en una caminada popular d’uns 20 km, relativament fàcil però interessant:  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/osona/45-sant-hipolit-voltrega-caminada-popular-2012

        Si només voleu fer una caminada curta, sempre podeu, estudiant la ruta a l’aplicació del wikiloc, optar per fer una anada i tornada en un dels dos sentits de la circular des de la sortida.

FINAL DE LA RUTA

         Fins aquí hauran estat uns 8 o 10 dies (o més o menys). Cal afegir els dies de ruta des de l’origen de la població de cada viatger fins a l’inici de la que proposo i també la tornada. Si feu aquest viatge i us sembla bé, em podeu escriure una nota opinant sobre la vostra experiència. Segur que també em servirà a mi; gràcies. Bon viatge!

        Aquests és una de les zones de Catalunya amb més punts de servei per furgonetes camper i AC; recordeu: Vic i Osona. Haureu gaudit d’una comarca, visites i excursions magnífiques, lluny d’aquells pobles amb alcaldes curts de mires que posen rètols de “prohibit AC”: jo quan els veig, ni paro, ni compro ni hi menjo. No entenc com els botiguers i restauradors ho permeten.

        Totes les meves rutes estan a la meva web i al wikiloc. De les rutes a peu, tingueu en compte que amb els anys poden canviar les condicions: esllavissades, camins modificats, arbres tallats, etc... Per tant aneu en compte i si us trobeu un problema que creieu delicat, no us faci res tornar enrere i us prego que poseu-hi un cometari: ajudarà a altres caminadors.

        Si vols la ruta detallada Google Maps, pots anar a:  https://goo.gl/maps/LGgoqy7GGBjpDBZp9