(Açores, Sâo Miguel) Ruta el mes de març de 2018; 7 km; +480 -560; 4 hores.   Quarta excursió organitzada en el programa de Tuareg Viatges amb el següent itinerari: Faial do Terra, Sanguinho, Salto do Prego.   Participants: El grup de 15 amb el guia Patxi.   Tipus de sortida: circular. Dificultat: fàcil.

 mapa1015 mperfil1015 

FA TEMPS: L’any 1975, després de la revolució dels clavells a Portugal, es va crear el moviment per la independència de les Açores.

P1140644 En ruta a faial 

Estem en ruta cap a Faial do Terra, a la punta sud-est de l’illa. En el moment revolucionari i democratitzador de Portugal, després de la caiguda del dictador Salazar, va néixer el moviment per la independència de l’arxipèlag, encapçalada per José de Almeida. Amb els anys, el moviment va perdre força, especialment amb la concessió d’un règim d’autonomia, per part de Lisboa, a les illes atlàntiques.

P1140649 Un caf o ch a Povoaao  El mini autocar s’atura a Povoaçâo, una població important abans d’arribar a Faial i més a orient de Furnas, on ja hi vam estar. Aquí val la pena fer un cafè o un té (un chá) amb una de les famoses ‘fofas’ de Povoaçâo: es tracta d’un pastís dolç amb una mica de xocolata per sobre i crema per dins; més o menys el que a Espanya es coneix com ‘palos de crema’ o ‘palos catalanes’. És una veritable bomba calòrica.

P1140651 Terra 1 

Els carrers també presenten les voreres treballades amb dibuixos. La característica principal que crida l’atenció és que la base és de mosaics blancs i els dibuixos negres. Recordem que a Ponta Delgada, en molts casos era al contrari. Hem de considerar que el material que es troba en abundància a l’illa és la pedra negra volcànica i que la de color blanc és de tipus calcari que s’havia d’importar i per tant molt més cara. Potser això s’explica pel fet que Povoaçâo va ser la primera població a l’illa. Potser per això, també, és diu “Població” ja que era la única.

P1140656 Terra 3 

La vila de Povoaçâo ocupa la part inferior de la caldera volcànica a la que s’ha donat el mateix nom. És tracta d’un volcà que potser fa uns 50000 anys devia col·lapsar i una part del seu perímetre (el del sud) va esllavissar dins del mar; actualment aquesta part és la costa i conté la ciutat. A ponent d’aquest hi ha el volcà de Furnas, en el qual vam visitar els elements termals i les fumaroles. Cal dir que el de Furnas és el volcà més jove de l’illa que encara està actiu.

P1140658 Inici ruta   Hem seguit la ruta en cotxe fins a Faial i aquí comencem la caminada. Al costat hi ha un ample torrent que baixa des de la base del cim més alt de l’illa, el Pico de Vara (1103m). El torrent compta amb alts i potents murs de contenció de les aigües.

P1140660 Mon religis 

Pel carrer podem observar com a les cases hi ha diverses imatges religioses, com el cas d’aquest àngel de la guarda. Segons les creences catòliques, l’Àngel de Guarda és un àngel custodi que Déu assigna a cada persona per tal que el protegeixi durant el viatge per la Terra i fins que arribi al cel.

P1140662 Amunt en forta pujada  El camí va amunt en forta pujada per una pista empedrada. És un inici intens, però curt.

P1140663 Vista de Faial  Mirant enrere, a Faial als nostres peus, és fa evident que avingudes potents d’aigua havien d’afectar la població abans que s’haguessin construït els murs de contenció del torrent.

P1140664 Sanguinha 

Arribem a Sanguinha una petita població que ha estat deshabitada durant cent anys. Originalment s’hi va instal·lar la gent per pujar de la part baixa de Faial on s’hi produïen fortes inundacions en moments de pluges intenses. Després, en les dècades dels 60 i dels 70 la població va emigrar majoritàriament a Amèrica. A partir de l’any 2001, quan la BBC va emetre un documental titulat ‘The Lost Village’, es va despertar l’interès per les cases derruïdes de Sanguinho i actualment han estat totes reconstruïdes o en fase de reconstrucció.

P1140671 Pont i bosc  Una mica més amunt, quan hem fet uns dos quilòmetres, un petit pont de fusta ens permet passar el curs d’aigua que baixa per un petit torrent lateral que prové del Mirador do Pico Longo; el camí segueix pujant per l’altre vessant, sempre envoltats de vegetació de laurisilva, refrescant i màgica.

P1140673 Indicadors 

De tant en tant, hi ha indicadors que ens parlen de diverses rutes.

Del moviment independent que dèiem (el FLA) es veu que en el seu moment, segons es pot llegir en algunes notes a internet, es van produir fets amb violència. En el seu últim discurs, el juny de l’any 2014, José de Almeida va declarar “la lluita per la independència continuarà sent un camí”. Almeida va morir el desembre d’aquell any. La Cambra de Ponta Delgada va posar una placa a la casa on havia nascut el líder del moviment, el juliol de 2017.

P1140674 Gallinas 

Més amunt hi ha un replà, a l’esquerra, ocupat per un grup de gallines i un parell de galls que imagino estan en estat salvatge, probablement escapats d’alguna casa, i que no tenen por als caminants dels quals, segurament, obtenen sempre aliment.

Per disposar de perspectiva històrica recordem que el 12 d’octubre de 1968 el ministre Manuel Fraga Iribarne, que va viatjar a Malabo encapçalant la representació espanyola, va declarar “Aquest matí hem fet una cosa molt important: hem formalitzat en comú el naixement d’un nou Estat... teniu l’encàrrec de perfeccionar la construcció de la vostra independència, lliure, plena i sobirana...” Ho declarava Fraga en l’acte pel qual es baixava la bandera espanyola de Guinea Equatorial i al davant del president Francisco Macias i altres autoritats.

P1140676 Estem arribant  La vegetació encara es fa més densa. El soroll de la cascada és intens. Per cert, respecte de Guinea, tot i que a Espanya ha caigut un interessat dens núvol de silenci, cal entendre que només han passat 50 anys. Algú ho recorda? El silenci, quasi sempre, és precisament perquè la memòria s’esborri. D’altra banda, encara que els documents parlen de la “descolonització” de Guinea, el cert (la veritat senzilla i dura) és que des de la legislació espanyola, Guinea era una província més (de cap manera era considerada una colònia) i tenia, com a tal, els seus representants en les Corts franquistes.

P1140677 cascades  Finalment arribem a la part alta de la cascada coneguda com el Salto do Prego, on el curs s’ha fet ample i l’aigua salta per les pedres i els esglaons naturals. Aquí farem l’aturada per dinar.

P1140681 Salt aigua  Després baixem a la part de baix del salt. El lloc és refrescant i banyar-s’hi no sembla recomanable ja que l’aigua és molt freda.

P1140685 Tornant  Ens hi hem estat una bona estona i després comencem a baixar seguint una ruta, també senyalitzada, una mica més propera al torrent i que ens permet fer una excursió circular.

P1140687Esglsia de Faial  Després de set quilòmetres acabem al davant de l’església de Faial da Terra. Estem, ara, a 70 metres sobre el nivell del mar. Tot i que hi ha una població de 370 persones, no s’hi veu ningú pel carrer. Anem al cotxe i retornem a Ponta Delgada.

P1140639 Ponta 3 

Al final del dia, he anat a donar una volta per Ponta Delgada. En vàries cantonades, he trobat aquest reclam per la independència. Això recorda que el 6 de juny de 1975 hi va haver una gran manifestació, amb uns milers de persones, reclamant la independència de les Açores de Portugal; però sembla que va ser dirigida per grans propietaris, terratinents i sembla que altres personatges vinculats a l’antic règim feixista i d’extrema dreta.

Si hi pensem, un gran contrast amb el moviment generat a Catalunya (Espanya), que és bàsicament transversal i de contingut popular (tal com aclareixen alguns mitjans de comunicació). No sé, doncs, si aquest rètol ara és del sentiment popular o bé d’aquelles classes altes i de dretes.

P1140637 Ponta 1  

També he pogut veure, en petits carrers, algunes pintades com aquesta dedicada a un element fonamental: l’amor. Ben contrari a l’odi i sobre tot a l’odi al diferent pel sol fet de ser-ho, aspecte aquest terrorífic i que està en la base de moltes de les indignes agressions que s’han realitzat pel que en diem ‘la Humanitat’. Sembla que la raça i l’origen estan al darrera de la meitat dels delictes d’odi que es denuncien. En tots el casos d’odi (fins i tot els casos que s’ataca algú per ideologia o per la seva cultura o idioma) un element comú és que s’ataca la dignitat de la persona. Encara hi ha alguns països al món on s’empresona persones pel fet de ser d’un origen determinat o perquè pensen d’una manera diferent. L’empresonat no només perd la llibertat sinó que també veu com es tractat indignament.

P1140640 Ponta 4 Pasqua 

Una tradició, que em sembla que va de baixa, és decorar finestres amb motius religiosos de la Pasqua, com el cas d’aquesta.

Per tancar el tema de “les independències”, sembla que hi ha gent que no vol recordar tampoc que va ser el 1715 quan el monarca borbònic Felipe V va decretar l’abolició de les constitucions catalanes (que provenien del 1283) i també les seves institucions. De pas, també va abolir les de València, d'Aragó i de Mallorca.

P1140638 Ponta 2  

Una altra curiosa pintada que, segur, té molta raó. De fet hi ha molta gent amb pensament negatiu. Pels mitjans de comunicació se senten molts polítics i tertulians que comuniquen de forma extremadament tòxica.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/acores-sao-miguel-faial-do-terra-sanguinho-salto-do-prego-23661424