(Occitanie Pays Catalan) Ruta 1486 el 7/04/2023; 4,5 km; +30 -30; 1,5 hores.     Excursió organitzada amb el següent itinerari: Colombièrs, Port, Canal de Midi, Tunnel du Malpas.    Participants: Anna G i Miquel.    Tipus de sortida: circular;  Dificultat: fàcil.

 cmapa1486 cperfil1486 

FA ANYS:  L’any 2014 el govern francès va canviar la denominació del territori pel d’Occitània.

DSC09230 Camping Les Peupliers   Aquesta nit hem dormit al càmping Les Pleupiers, suficient però estava en situació d’obres. Avui estem a pocs minuts del centre del poblet de Colombiers. Vull recordar que aquest territori era anteriorment conegut com Llenguadoc Rosselló, retenint així els noms de les comarques originals.

DSC09231 Canal de Midi a Colombiers   Uns deu minuts després arribem al port de Colombiers al canal de Midí, on aprofitem per fer un cafè, envoltats de molta tranquil·litat (no sé, encara que m’ho imagino, com deu estar això en plena temporada alta). Aquest port fluvial de Colombiers disposa de 72 punts per vaixells, dels quals 30 estan reservats al les barques que fan escala. Compta, pels navegants, amb llum, aigua, dutxes, lavabos, wifi i rampa de llançament.

DSC09233 Vista del Pont i els safreigs   Comencem la volta per veure el pont i dirigir-nos a ponent de la població on hi veiem l’església. Colombiers és un poble de la regió d’Erau (que el govern francès tradueix per Herault), a 8 km al sud-oest de Besiers. Els seus inicis es poden situar quan els habitants del proper Ausserune Oppidum es van desplaçar per assentar-se a la plana i així aprofitar el camí de la via romana Domitia. Després, a l'Alta Edat Mitjana s’hi va construir un castell  i Colombiers es va convertir en un senyoriu pròsper.

DSC09235 Port Colombiers    Així que el port es queda enrere i ens endinsem a Colombiers. Etimològicament prové del llatí “columbarius”, relatiu als coloms. Un text de l’any 1899 (A. Ledieu i E. Cadiat “Le Nouveau matériel naval”) deia “Els “colombiers” estaven establerts dins de les torres construïdes de distància en distància sobre la totalitat de l’extensió del país”.

DSC09237 Record final II GM   En una cantonada, la Plaça del 8 de Maig,  trobem unes senzilles pintures dedicades a recordar la finalització de la terrible Segona Guerra Mundial. França va patir més de 300.000 morts i ferits, i més 1.000.000 de presoners durant el transcurs de la guerra. Aquest és un d’aquells moments que et fa pensar amb els espanyols que diuen estar satisfets de la història d’Espanya. Potser no sempre se’n pot estar satisfet. De fet la Guerra Civil d’Espanya va ser guanyada per l’aixecament militar de Franco amb al suport de l’aviació i armament de Hitler i Mussolini, per això Hitler no va considerar mai Espanya com enemic.

DSC09239 Esgl S Sylvestre   Arribem al davant d’església de Saint Silvestre i Santa Coloma, de caràcter romànic. En aquest indret hi havia un primer temple paleocristià d’època visigòtica, situat a tocar de la via Domitia.  

DSC09241 Interior   L’interior és ample i amb l’espai delimitat per la nombrosa quantitat de columnes que a mi em fan pensar que estic en un bosc de pedra. Va ser el 1987 que amb l’empenta del rector, Itié, i amb l’ajut de la gent del poble es va restaurar l’interior eliminant tots els afegits i deixar el recinte amb la senzillesa que devia tenir originalment.

DSC09242 Caminant pel costat Canal   Arribem ara un altre cop al canal, per l’avinguda de l’Oppidum, nom que fa referència a l'enclavament arqueològic de l'antiga Ausseruna, conegut en francès i oficialment com a Oppidum d'Enserune. està situat damunt un turó del municipi de Niça (o Nissan) d'Ausseruna. Aquest nucli de població va ser habitat entre el segle VI aC (edat del ferro) i el segle I dC. La idea que jo portava era d’anar-lo a visitar, però ja ens han advertit que està tancat i no s’hi pot accedir.

DSC09243 Sender pel bosc   El camí es tornar sender i s’endinsa dins d’un bosc lleuger però que ens ofereix una mica d’ombra, la qual cosa ja va bé, perquè la temperatura ha pujat. Des d’Ausseruna sabem que hi ha una bona vista de l’estany de Montady, una plana verda que prové d’un antic estany que es va assecar a l'Edat Mitjana. A través de canals de drenatge, l'aigua es canalitza a un col·lector central, fet que explica la disposició en forma d'estrella dels camps i les vinyes. Aquest sistema de canals es remunta al segle XIII. Després, l'aigua és evacuada per una rasa contra el pendent cap a l'estany de Capestang i per una galeria sota el turó d'Ensérune i sota el túnel de Malpas. Però no ho podrem veure perquè no podem pujar a l’Oppidum.

DSC09245 Pont de Malpas   I així, seguint i seguint, arribem al pont del Malpas. El creador del canal, Paul Riquet, no volia que el canal travessés l'Aude, que tanmateix va ser recomanat pel cavaller de Clerville. Segons ell, això hauria provocat massa dificultats de navegació. Al final la solució escollida va consistir en la perforació d'un túnel sota la muntanya d'Ensérune, i la construcció d'una escala de rescloses a l'arribada de Béziers (Fonserannes).

DSC09246 Un tram endins   Entre el 1679 i el 1680 es va perforar el túnel de Malpas en una longitud de 170 metres a la pedra sorrenca del turó d'Ensérune, amb risc permanent d'esfondrament. Aquest és l'últim gran projecte realitzat per Riquet, ja que va morir uns mesos més tard, l'1 d'octubre de 1680. Aquest túnel és el primer que es va fer per a un canal. Hi ha una bonica llegenda sobre el túnel de Malpas: qualsevol jove mariner que passava per primera vegada pel túnel de Malpas havia d'oferir menjar a l'ermità que vivia sota la volta.

DSC09248 Ja arribem al pont de Columbiers   Després seguim en direcció, ara, al poble però per l’altra riba del canal. Anem parlant de la gran expansió de Roma per tota la mediterrània i de la gran xarxa de rutes que van crear. La Via Domitia era molt important ja que connectava Roma amb la Península Ibèrica a través de la Gàl·lia.

DSC09249 Restaurant Le Quai   Arribem doncs al port del Canal i anem a dinar al mateix cafè restaurant on ens hem aturat a primera hora. Per cert també mengem molt bé a La Quai, on hi hem trobat uns propietaris molt amables.

DSC09250 Gabarra transport i habitatgeF250   Després hem de tornar cap a la furgo ja que aquesta nit volem tornar a dormir al càmping Champs Blancs ja que demà serà l’últim dia i volem fer una visita sorpresa que no havíem programat a l’inici.

No necessàriament les wp estan al lloc de les fotografies

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/colombvbggjuh-131066645

Una altra crònica sobre el canal (Fonseranes):  https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/franca/1254-1484-besiers-rescloses-fonserannes-canal-de-midi