(Valle de Hecho) Ruta el 24/07/2016; 9 km; +415 -415; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Puente Santa Ana, Calzada romana, Campamento, Senda de los Ganchos.   Participants: Biel, Anna, Tomas i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 mapa mperfil 

FA ANYS: El segle XVIII es va construir la torre de control de la Boca del Infierno per ordre de Fernando VI.

P1070246  Després de deixar el cotxe a prop del que es coneix com pont de Santa Ana, hi ha un rètol a l’esquerra que indica el camí cap a la calçada romana. Aquesta via comunicava Benearum (a França) amb Cesaraugusta (Saragossa).

P1070247 Inici Via Romana 

Seguim el sender, que també mostra senyals blanques i vermelles de GR. La calçada romana, passats els anys, va ser una de la rutes que seguien els pelegrins que anaven a Santiago de Compostel·la. Per aquesta raó hi passa actualment el GR-65.3 que és una variant del Camí de Sant Jaume per la variant del Puerto de Palo. El tram de ruta que aquest matí fem fins que girarem per l’altra banda de riu, està marcada amb els senyals del GR.

P1070248 Ombrvola 

El sender s’eixampla una mica i ja estem a la via romana. Entrem dins de bosc ombrívol i agradable. Segur que va ser complicat construir aquesta calçada que s’ha d’enfilar per sobre de les parets verticals del congost del riu i de la Vall de Hecho que, en aragonès (concretament en cheso) es coneix com Bal d’Echo. El procés de castellanització va afegir una “H”.

P1070254 Lloses antigues de la calada 

De tant en tant, un tram encara mostra les lloses que es van posar fa dos mil anys. L’aragonès és una llengua romanç que actualment parlen unes 11000 persones. Durant els segles d’existència de la confederació del regne d’Aragó amb el Principat de Catalunya, la Cancelleria Reial tenia el llatí, el català i l’aragonès com a llengües d’ús habitual i ocasionalment l’occità. Encara que és possible llegir a vegades que la Corona d’Aragó va ser una “unió”, no és cert; es va produir un fet extraordinari per poc habitual: va ser una confederació d’estats on cada un va mantenir les seves constitucions i normes jurídiques, encara que compartien un sobirà. De la mateixa manera que és fals que el casament entre Ferran el Catòlic amb Isabel suposés la “unió” a Espanya. Ferran era sobirà d’una part de la península i Isabel era la reina de l’altre. Tanmateix, Aragó va seguir tenint les seves Corts, constitucions i sistema jurídic independent de Castella o Catalunya i altres nacions, fins que les armes i bombes de Felipe V, el borbó, van decretar la desaparició d’aquell sistema i Aragó va perdre la seva independència... i va anar perdent la seva llengua.

    P1070255 Torre

La pujada és sostinguda fins que arribem al costat d’un torre militar de control del pas. Va ser construïda per ordre de Fernando VI i permetia la vigilància de la part més estreta de la Boca del Infierno que tenim just a sota, encara que ara amb el bosc dens no ho veiem.

P1070256 Baixant 

La baixada és constant fins que arribem a l’esplanada on hi ha un refugi forestal. Per cert, de Fernando VI (fill de Felipe V) es diu que estava malalt i que tenia impulsos de mossegar a tothom (segons carta de l’infant Luis a la seva mare Isabel de Farnesio) i es veu que li administraven opi per mirar de calmar-lo. Tot i amb això va ser un home moderat que va arribar a diversos acords per aconseguir la pau amb els països en que Espanya encara tenia conflictes.

P1070258 Passera del riu  A l’altra banda de la carretera hi ha una passera que passa a l’altra banda del riu, on hi ha les instal·lacions abandonades d’un antic campament per joves.

P1070260 Faxa Agerri  Des de l’esplanada tenim una magnífica vista de la Faxa d’Agüerri de roca calcària.

P1070261 Riu Aragon Subordan  Al costat, observem els curiosos colors del riu Aragón Subordàn, un riu que després de 50 quilòmetres és afluent de l’Aragó prop de la localitat de Puente La Reina.

P1070268 Senda los Ganchos  Ens endinsem, seguint ara direcció contrària i per l’altra banda del riu, al bosc. El camí ara puja fort i després farà un seguit de pujades i baixades, sempre a l’ombra.

P1070275 Barranc d Agerri 

 Abans d’acabar passem per un pont nou que facilita superar el torrent d’Agüerri. Aquí s’acaba també la senda de los Ganchos. No sabem el perquè del nom, però pensem que potser devien fer servir alguna mena de ganxos per baixar troncs d’arbres fins el riu i així traslladar-los a les serradores.

Durant el segle XIX i primer terç del XX va ser un camí molt utilitzat els contrabandistes ja que era menys controlat que l’altre.

P1070281 Final  Poca estona després tornem a estar on havíem deixat el cotxe. Ha estat una excursió molt agradable i senzilla.

P1070211 Monestir de Siresa  Aprofitem per aturar-nos a Siresa i poder visitar el seu monestir, que estava als peus de la calçada romana.

P1070214 

El monestir de Siresa, romànic, és molt antic i consta que va quedar despoblat l’any 1000 durant l’expedició d’Almanzor a Pamplona. L’any 1063 va passar a dependre de Jaca, però el 1077 va rebre una comunitat de canonges agustins. Una curiositat totalment insòlita és que el monestir va ser dirigit del 1082 fins el 1095 per una dona, la comtessa Sancha, germana del rei d’Aragó Sanxo Ramirez.

P1070215 

En general presenta un format decoratiu totalment sobri, encara que no se sap si l’enguixat dels murs haurien estat pintats amb frescos, com devia ser habitual aquells segles. S’hi conserva una imatge de Maria del segle XIII, època de la qual consta una gran restauració.

P1070212  

Per les lloses del carrer es poden observar les curioses senyals que van deixar, en la formació de les roques, plantes i animals.

P1070220

Aquests senyals s'anomenen "burrows".

 

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14118214