(Val d’Aran) Ruta el 17 de juny de 2019; 12 km; +200 -200; 4,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Pla de Beret, Clot d’Anherar, Santuari de Montgarri, Refugi Amics de Montgarri.   Participants: Dolors i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 

 aImagen3  aImagen4

FA ANYS: L’any 1671 es van fer reformes al campanar de Montgarri i els picapedrers hi van deixar la informació en una de les pedres.

DSC02162 Al Pla de Beret es fa avita de dia 

Comencem de bon matí des del Pla de Beret; des de l’aparcament de l’estació de remuntadors de Baqueira-Beret. Estem a Naut Aran, la zona alta de la Val d'Aran, en els Pirineus de Lleida. El Municipi de Naut Aran és el més gran de la comarca, ocupa aproximadament el 40 % de la Val d'Aran i el seu terme comprèn la capçalera del riu Garona i també la capçalera de la Noguera Pallaresa, part del Pla de Beret i la vall de Montgarri.

DSC02165 Cam endavant    La caminada comença en uns rètols d’informació on hi ha la pista que, en direcció nord-nord-est, és el camí Bonabé. Aquest és el camí que segueixen els cotxes que volen anar a Montgarri; però afortunadament només en trobarem un parell.

DSC02171 Supervivents 

A la dreta de la pista, en els vessants que provenen del Portilló de Marimanya, hi ha molts avets amb formes panxudes: són els supervivents de les allaus que a l’hivern els hi baixen des dels colls superiors. A l’esquerra, a la vall, queda el curs del riu Noguera Pallaresa. Des de Montgarri el camí de Bonabé va, girant a l’est, fins el bosc del mateix nom i encara molt més enllà, al sud, fins a Alòs d’Isil.

DSC02172 Vistes a ponent  La pista baixa en suau pendent i a uns 3,5 quilòmetres de l’inic veiem aquests prats amb vaques i unes construccions a la nostra esquerra: són els prats de Parros. Després, a la tornada hi passarem.

DSC02175 Espai Memria 

Uns 5 quilòmetres des de l’inici arribem a un replà on hi ha diversos rètols. Aquí haurem de girar a l’esquerra per anar, ara sí, directes al santuari. Hi ha un dels rètols de Memòria Històrica. Aquest fa referència a l’ocupació de l’Aran pel Maquis. Això va passar entre el 19 i el 29 d’octubre de 1944. Aquest territori havia estat lloc de pas per ramats i també per contrabandistes que anaven entre el Pallars Sobirà i les valls franceses del Coseran. Durant la Segona Guerra Mundial van ser utilitzats, aquests passos, pels fugitius de l’Europa ocupada pels nazis. Montgarri va fer d’acolliment dels evadits que hi arribaven extenuats. Després seguien cap a la vall d’Isil o el Port de la Bonaigua.

IMG 3891    Just a l’esquerra del planell hi ha un marc fet amb troncs que indica la direcció de Montgarri. Per aquí passem després de fer la foto corresponent.

DSC02178 Santuari de Montgarri  El camí, en aquest tram, baixa per bosc aprofitant unes escales i al final se’ns presenta la magnífica vista del santuari de Montgarri (en aranès: Mair de Diu de Montgarri). Aquest santuari ocupa el lloc on hi havia una antiga capella de muntanya que és datada en el segle XII.

DSC02180 Interior  L’interior és molt senzill, però amable i agradable. L’actual edifici prové de la construcció que es va portar a terme el segle XVI. Alguns elements són posteriors, com el campanar on s’hi poden veure inscripcions del 1671 i del 1695.

DSC02181 Fotos 

 Als murs laterals hi ha diversos grups de fotografies que parlen de la història del temple. El santuari depenia de l’arxipreste de Gessa (un poble entre Arties i Salardú). El comú de Gessa va ampliar el santuari, el segle XVII, amb la construcció de la rectoria, un hospital i una granja amb corrals per estabular el bestiar. Cal afegir que el segle XVIII aquest santuari era considerat el principal de la Val, però el segle següent ja només comptava amb un vicari amb residència temporal.

DSC02182 Una truita 

Al costat hi ha el Refugi Amics de Montgarri, on ens preparen un entrepà de truita francesa que ens permet descansar una mica. És el que resta d’aquelles construccions que hem dit. Resulta una casa de dues plantes de considerables dimensions i que permet molt bé les funcions actuals.

DSC02183 Riu  Davant del santuari hi ha un pont per sota del qual passa el riu. Tot l’entorn és molt tranquil i relaxant. Anem a fer una volta fins el que havia estat el refugi Juli Arnalot, de petites dimensions, però actualment ha estat transformat en restaurant i se’n diu Casa Vall de Montgarri. Girem i tornem.

DSC02186 Deixem Montgarri  Al final i després de fer la volta, comencem a tornar per l’altra banda del riu i, ara, en direcció sud-oest.

Per saber una mica de la situació social cal entendre que la Val d’Aran compta amb una llengua pròpia que té les seves arrels en l’occità. He trobat, a wikipedia, que pel que fa a l’ensenyament, la llengua aranesa és present en el sistema escolar de la vall en tots els nivells obligatoris (amb el castellà, el català, l’anglès i el francès). Però la seva presència en els ensenyaments superiors, des del batxillerat inclós, és pràcticament inexistent: l'aranès és assignatura optativa i els alumnes no se'n poden examinar a la selectivitat. Tot i així, la posició feble respecte del català i el castellà fa que la pervivència no estigui garantida.

DSC02187 Creu de ferro 

Pel camí passem pel costat d’aquesta creu de ferro dalt d’un alt pal, que no he aconseguit saber el seu origen. Parlàvem de la llengua, recordem doncs l’opinió de Ramón Cotarelo, doctor i catedràtic emèrit en ciències polítiques i sociologia “Els governs castellans porten anys abusant dels catalans, impedint-los parlar, ensenyar i escriure la seva pròpia llengua; del seu dret han estat privats per la força bruta... També els hi han prohibit dir-se pels seus noms, posar als carrers els noms que ells volien... ha estat una imposició de segles. Com es pot ignorar això?”

DSC02188 Vaques i prats  Tornem a passar pel davant dels prats de Parros.

DSC02190 Aigues Tortes i Sant Maurici  Quan ja estem arribant un altre cop a l’aparcament on tenim el vehicle tenim la magnífica vista d’una gran part del massís del Parc Nacional d’Aigües Tortes i Sant Maurici. Els cims més rellevants deuen ser: Bassiero, Saboredo, Ratera, Gran Tuc de Colomers, Contraix, Punta Alta de Comalesbienes, Pic de Comaloforno (3029m) i el Bissiberri Nord (3008m).

DSC02194 Lluna plena al nou lloc de pernocta  L’excursió ha acabat ja fa estona i la nit ens ofereix aquesta vista extraordinària d’una lluna brillant.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/pla-de-beret-clot-danherar-santuari-de-montgarri-refugi-amics-de-montgarri-37762656