News 13 Marmor Maris

N12 Alfonso X el Sabio  

  Alfons X, un altre personatge històric esmentat al text. Rei de Castella i Lleó, va rebre el suport de Jaume I, que era el seu sogre, per controlar la revolta de Múrcia del 1265.

   Alfons X va heretar el tron el 1252 del seu pare Ferran III. Va morir a Sevilla el 1284. Va haver d’afrontar diverses rebel·lions internes i també al problema successori els últims anys de la seva vida, per l’oposició entre els seus dos fills Sanç i Ferran de la Cerda.

     Amb el rei català, Pere el Gran, va pactar en el Tractat d’Àgreda el suport de la Corona Catalano Aragonesa a les pretensions del seu fill Sanç a la successió (per damunt del fill primogènit Ferran). El Tractat acordava diverses cessions territorials, fins i tot tenia una clàusula secreta que establia el repartiment futur del regne de Navarra.

     Considerat un intel·lectual, va promoure la cultura amb l’Escola de Traductors de Toledo i se’l considera un excel·lent poeta en gallec. Va impulsar la primera reforma ortogràfica del castellà, que va suposar la primera normalització i el va adoptar com a llengua oficial del regne de Castellà i Lleó, en detriment del llatí que era la llengua de comunicació internacional a tot l’àmbit de les potències europees.

     Es va casar amb Maria Guillén Guzmán, però el matrimoni va ser anul·lat. Després, el 1247, es va concertar el casament amb Violant, filla de Jaume I el Conqueridor, de la Casa Comtal de Barcelona, sobirà de Catalunya i rei d’Aragó. D’aquesta unió van tenir dotze fills.