News 11 Marmor Maris

N13 P1150412 v2 

 

  Personatges centrals de la trama, com Arnau, Folc de Ribes, Elionor, Ermengol de Ferrofort, Beatriu de Capece... són fruit de la imaginació de l’autor. Això no impedeix que la història ens parli de la nissaga dels Ribes.

     Un article publicat a www.eixdiari.cat parla dels Senyors de Ribes, de qui diu que va ser una de les famílies més il·lustres i que va dominar bona part dels castells i places de la comarca del Garraf durant el seu domini; domini que va durar quatre segles des del segle X.

L’article, escrit per Froilan Franco (el ‘Mestre’ de Sitges) recull informació d’un estudi (‘Apunt d’Història de Sant Pere de Ribes’) d’en Pere Puig i Roig.

     Per situar el territori al lector, cal dir que el primer membre de la saga va ser el vescomte Geribert de Mir, bel·licós i enfrontat amb el Bisbat de Barcelona i als altres senyors feudals. El primer Ribes va ser un Arnau, al qual va succeir en Ramon i després un altre Arnau II, que disposava ja dels castells de Ribes, Sitges i Banyeres. La família va comptar, a més, amb els de Subirats i Miralpeix. Amb els anys van afegir el de Campdàsens, però un dels successors, Ponç, va perdre el de la Geltrú.

     Altres noms que formen part dels comentaris de transfons històric, com ara Berenguer de Palou, Guillem de Bearn, Guillem de Montcada, eren realment consellers del rei català. Però només tenen un paper auxiliar en el relat.

     Els fets de la novel·la és centren principalment a Vilanova i a Ribes (actualment Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes). Les poblacions properes de Sitges, Cubelles i Vilafranca prenen protagonisme temporalment.