El passat dia 7 de novembre va fer un any que en Francesc Beato ens va deixar. Va estar una pèrdua molt sentida no només per tots els qui el coneixíem sinó també per tot el món de l’excursionisme.

Beato Imagen1Precisament el 19 de novembre hi ha la trobada de les XVIII Jornades de Literatura Excursionista que organitza cada any l’Unió Excursionista de Catalunya. Aquest any el tema monogràfic es relaciona precisament amb la figura d’en Francesc, como a gran impulsor de l’excursionisme a Catalunya, la col·laboració entre centres i l’ajut als organitzadors de l’Aplec Excursionista dels Països Catalans.

Beato 2Em sembla que hi ha una trentena de persones, entre els que el coneixíem, que han presentat els seus documents. Jo també ho he fet, amb un document que porta el títol de Converses amb en F. Beato. L’Arxiu Bibliogràfic Excursionista de la UEC editarà un llibre amb el recull de tots els documents presentats.

Beato 3 

Tal com diu l’Enric Eiximenis la fascinació per la natura i el paisatge el portà a practicar l’excursionisme cultural convertint la muntanya en la seva vida, com a ell mateix li agradava dir. El seu altruisme el lliurà a treballar pels altres i les seves conviccions nacionals i de defensa de la pròpia cultura el conduïren a establir llaços entre les entitats muntanyenques de tot el nostre ventall idiomàtic. Fou diplomat en Arqueologia per la Universitat de Barcelona, soci de Centre Excursionista Puigcastellar (1967) i del Centre Excursionista de Catalunya (1970), de l’Agrupament Escolta Mossèn Jaume Gordi (1969) i de la Societat Catalana de Geografia. El CEC va ser, però, l’entitat en la que va desenvolupar principalment la seva activitat amb diversos càrrecs de responsabilitat.

Beato 4 

El seu record és tant present que costa encara fer-se el càrrec de la seva marxa i sovint ens imaginem que el tenim al costat explicant els seus plans pel proper any.

Francesc, amic, no t’oblidarem mai.

Miquel Garriga, 7 de novembre de 2011