Catalan Afrikaans Basque Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish Dutch English French Galician German Greek Irish Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Annapurna Circuit, Etapa 7, Thorung Pedi a Thorung High Camp

(Annapurna) Ruta el 28/10/2019; 5 km; +550 -210; 3,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Thorung Pedi a Thorung High Camp.   Participants: els 16 membres del grup.   Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: fàcil.

 amapa1166  aperfil1166

 FA ANYS:  L’any 1950 la Xina va envair el Tibet.

DSC03982 A punt de marxa    A punt de marxa al matí, amb un sol brillant que anima a seguir el trekking. Avui serà una etapa curta que, al final, allargarem una mica per seguir més amunt i després tornar enrere. Al patí hi ha un grup de gent que atenen un jove d’una altra expedició, amb grans problemes de mal d’altura. Respira molt agitadament i estan intentant obrir una ampolla d’oxigen per mantenir-lo fins que arribi l’ helicòpter de rescat.

DSC03986 Amunt     Comencem a pujar. De fet, els 400 metres d’avui els farem en només 1,2 quilòmetres, després el camí planeja. Calma i poc a poc. Estem a 4525 metres i acabarem a High Camp que està a 4925, és a dir un desnivell de més de 400 metres. Però el gran avantatge serà que per demà ja només haurem de pujar uns 500 fins al Thorung La.

DSC03988 Dia fresc dia amb sol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Ahir ja va ser un dia de manteniment d’energies i avui també ho serà, per tant demà sortirem amb les piles ben carregades.

El drama del Tibet va començar quan l’any 1950 les tropes xineses van ocupar el territori. La situació es va anar tibant fins que es va produir la revolta de Lhasa el 1959, quan una part de la població es va rebel·lar contra l’exèrcit xinès i la resposta del govern comunista va ser una brutal repressió que va generar milers de morts i l’exili del 14è Dalai Lama cap a Dharamsala (Índia). Milers de tibetans s’han distribuït en diversos assentaments al Nepal i a l’Índia.

DSC03991 Ms amunt    Mirant a llevant tenim la panoràmica fantàstica del Purbung i del Gungang amb els tres Chulu (l’Oest amb 6419m, el Central amb 6584m i l’est amb 6429m). En el context esmentat, Tashi Wangchuk, un cineasta i activista tibetà que defensa l'ensenyament de la llengua tibetana, va ser jutjat i condemnat, el 2018, a la Xina a cinc anys de presó per haver dirigit un documental en tibetà de nou minuts sobre la seva campanya per ensenyar la llengua tibetana a les escoles, difós a la fi de 2015 pel New York Times (tal com es recull a ‘wikipedia’).

DSC03994 Animals daltura 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Les aus són capaces de volar a grans altituds com demostra aquesta àguila. Es tracta, probablement, de l’”Aquila nipalensis”, una espècie que segons Journal of Raptor Research té una població que s’està reduint.

La decisió de Xina forma part de la tradició dels sistemes judicials de països autoritaris: hi ha lleis injustes pensades per reprimir l’oposició o el pensament contrari. Ja se sap que quan un Estat comença per castigar l’ús natural i habitual d’una llengua d’un país sotmès, és perquè el que vol és suprimir aquest país.

DSC03995 Una petita aturada curt pero dret    Una curta aturada per fer un glop d’aigua. La pujada, com ja sabíem, és curta però dreta.

DSC04000 Pujada final    La pujada final ens permet arribar a 4870 metres. Ara s’aplanarà i serà més fàcil. Cal saber que els mecanismes i experiències que tenim dels Pirineus no són traslladables a l’Himàlaia. Les diferencies d’altitud fan que el concepte d’esforç necessari per pujar 100 o 200 metres no serveix si l’has de fer a partir de 4000 o 5000, i no cal que diguem a partir de 7000 metres.

DSC04002 Thorung High Camp 4925m    Ja veiem el Thorung High Camp. Només és un nucli per a l’època del trekking. Estem a molta altitud, tinguem en compte que l’arròs es cultiva fins als 2000 metres, el blat fins als 2800, la civada i les patates fins a 4000. Aquí, quan arriben les nevades, la gent del Lodge tanquen i marxen potser a Manang.

DSC04004 El punt ms alt del High Camp    Des del punt més alt del High Camp, per damunt del Lodge, tenim una bonica vista dels cims del Purkung Himal, uns sis mils que per la seva cara sud perden la neu, però segur que van ben carregats pel seu vessant (que no veiem) nord.

DSC04006 Helicopter de rescat 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Un helicòpter ens sobrevola. Probablement està girant per tal d’anar a rescatar el noi que hem vist aquest matí al Lodge. Parlant de les llengües pròpies d’un país, recordem que a Catalunya (dins d’Espanya) els atacs contra l’idioma propi han estat constants des de la pèrdua de la independència el segle XVIII. S’atribueix al president espanyol Calvo Sotelo (1981), la frase “s’ha de fomentar la emigració de gent de parla castellana a Catalunya i Balears per així assegurar el manteniment del sentiment espanyol que comporta”. Així doncs, de la mateixa manera, el govern autoritari xinès manté una estratègia constant per anar reduint l’ús del tibetà, segons es desprèn de la condemna a Tashi Wangchuk.

IMG 4535 mapa    Per la tarda reviso el mapa amb les etapes que ja hem fet fins ara. La ruta s’acaba. Ens queda el dia més dur però igualment sé que el trekkings ja està molt a prop del final. Ja hem fet caminant un total de 82 quilòmetres i amb uns desnivells de: positiu 5940 metres i descens 3140.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/annapurna-circuit-etapa-7-thorung-pedi-a-thorung-high-camp-43512117