(Himalaia) Ruta 1466 el 18/10/2022; 11 km; +550 -550.    Ruta dins del Trekking al Camp Base de l’Everest.   Participants: Candela, Anna, Josep V, Rosa, Salva, Toni C, Cristina, Xavier B, Rafa V, Hanny, Elisa, Jordi G i Miquel.   Tipus de sortida: circular, travessa lineal, anada i tornada; Dificultat: fàcil.

 cmapaet04 cperfiletet04 

 FA ANYS: El 1950 l'exèrcit xinès va entrar al Tibet, derrotant fàcilment el feble exèrcit tibetà.

DSC08605 ET04 Aclimat 2

   Avui sortim per fer la segona ruta d'aclimatació. Pujarem fins a Thamo. En principi és una ruta planera que va seguint les corbes de nivell; es forma amb trams de bosc, espais planers i algunes escales, però raonable com a aclimatació. A l'hotel hi ha els típics adhesius al vidre de la porta que molts expedicionaris hi van fixant.

DSC08607 Al monestir

     Pugem carrer amunt fins al monestir de Namche, per on uns monjos també pugen. A la majoria de les ordes budistes, els monjos viuen en habitacions senzilles i austeres anomenades cel·les i s'ajunten cada dia per celebrar la cerimònia conventual i al prec de la Litúrgia de les Hores. A la majoria de les comunitats, els monjos mengen junts al refectori.

DSC08609 Passem davant monestir   Passem pel davant del monestir, potser l'edifici a més altura de la població de Namche i que històricament devia presidir la vall que ara forma el poble. Què és el budisme? El budisme és una de les ‘religions’ més grans del món juntament amb el catolicisme, l'hinduisme i l'islam. Els budistes segueixen els ensenyaments del Buda, originalment conegut com a Siddharta Gautama qui ensenya el camí cap a l'alliberament del patiment i el cicle de naixement i mort. De fet els budistes afirmen que no es tracta d’una religió sinó d’una doctrina filosòfica i moral, fonamentalment dirigida al respecte als essers vius, a la compassió i al procés d’autoconsciència i alliberació personal.

DSC08614 Mani colors   Una constant durant el trekking són les nombroses pedres i roques on amb els anys s’hi ha anat gravant les lletres del mantra per excel·lència: ommanipadmehum. En aquesta gran roca, a més, han anat afegint-t’hi color.

DSC08616 Estupes

     L’altra constant són les estupes (o chorten). És un tipus d'arquitectura budista feta per contenir relíquies, que deriva probablement dels antics túmuls funeraris. Els grans monuments (com pot ser Bodanath, a Katmandú) simbolitza la doctrina budista en què cada part representa elements còsmics. La base quadrada representa la terra. La volta hemisfèrica descriu la part celestial. La terrassa simbolitza la residència dels déus. La lluna creixent és la unió del cel i de la terra. I finalment, els xacres o discos que coronen el pal i, que a mesura que guanyen altura, perden superfície i representen el cel successiu.

DSC08617 Un te pel cami   Un té pel camí. Les aturades són imprescindibles per permetre al cos a comprendre la disminució de la lenta disminució de l’oxigen i preparar-se per a produir els glòbuls rojos que ajudaran a l’aclimatació.

DSC08619 Nup Lho Shar

   Al davant tenim les vistes de la serra del Nup (6035m), Lho (6186m) i el Shar (6093m). És la serra (direcció nord-oest a sud-est) que envia les seves aigües (del vessant nord) al riu Bhote Koshi, que és el que flueix a la nostra esquerra en direcció sud-est.

DSC08624 Saludant 

        Una senyora gran ens saluda quan hi passem, pel davant, des del darrera del mur perimetral de la seva casa. Me l’imagino que està pensant en fa cinquanta anys, quan era més jove, i veia passar els primers expedicionaris, pocs i vestits de manera molt diferent a l’actualitat. Per ella potser ha estat una mena de pel·lícula històrica que li ha anat presentant l’esdevenir dels temps.

DSC08629 Zona de murals   M’agraden aquests murals que veig. Potser estic passant pel poblet de Phurte, però no ho sé amb seguretat; se'm barregen els noms i els llocs. Sovint no hi ha rètol del poble i em toca estimar-lo en funció del temps que portem caminant i observant el mapa.

DSC08630 Murals 2

      Més murals que reclamen una foto. Imagino que la imatge del personatge amb tot de ‘kates’ blanques als seus peus deu ser una representació de Buda.

DSC08632 Oracions i katas   Oracions i kates. Els mocadors “kata” són com una bufanda cerimonial allargada que es lliura com a ofrena a familiars, amics o convidats per tal de donar la benvinguda, expressar agraïment i mostrar desitjos de felicitat i prosperitat. Quan es fa servir com a gest de comiat, simbolitza el desig d’un viatge segur.

DSC08635 Prop ThamoImagino que ens estem apropant a Samshing, un petit nucli dels que hem d’anar passant. Tractant-se d’un territori amb vida rural, és molt lògic, com passa a la nostra terra, trobar cases escampades (en el nostre país les cases serien les masies).

DSC08637 Potser Thamo   Ara sí, després d’uns 5 km des de l’inici ens apropem a Thamo. Estem a una altitud de 3500 metres i això fa que la manera que tenim d’imaginar o calcular les hores que caldria per fer una ruta determinada, tal com ho calculem a Catalunya, no ens serveix a l’Himàlaia.

DSC08638 Manis pintats   Una bona filera de manis. Esculpits i pintats, diferents. Em sembla evident que ens apropem a un monestir i que, especialment, és femení. De la mateixa manera que als monestirs cristians generalment, si són femenins, és nota en la neteja i la atenció a mantenir una bona presència.

DSC08640 Thame gompa   Ja arribem al monestir de Thame, el qual te la característica que és exclusivament femení.

PHOTO-2022-10-18-20-54-55 Monja jove

    Algú del grup (no recordo qui) envia una foto que ha fet d’una monja jova que sortia per una porta, amb una mirada potser de preocupació o de prevenció davant la proliferació de trekkers al monestir. Cal assenyalar aquí que el sistema patriarcal de l'hinduisme de l'any 500 aC era enormement rígid. En ell es considerava que només els homes i bramans (religiosos) podien encarar la recerca de la il·luminació, així que aquesta posició era totalment impensable. Per tant, la decisió de Buda (de implantar la igualtat total) va ser totalment arriscada pel seu temps. Tot i que no es pren com una causa a llarg termini de la disminució del Budisme a l’Índia.

DSC08641 Thame 2

   Visito l’interior (després de descalçar-me) mentre vaig pensant que el budisme, en origen, no observa cerimònies religioses per a la unió en matrimoni de dues persones. Tot i això, amb el pas del temps a gairebé tots els països es va començar a convidar algun monjo a aquestes celebracions per donar alguna benedicció, ocupant socialment el lloc de convidat distingit. Al Japó els casaments se solen celebrar pel ritus sintoista, mentre que el budisme ocupa el lloc principal a les cerimònies de funeral. Aquesta situació es repeteix a gairebé tots els països on el budisme coexisteix amb altres religions.

PHOTO-2022-10-18-17-04-30 1 Banderes Thamo

       Compro banderes d’oració a una monja budista. Potser les regalaré al monestir del Garraf, conegut com Sakya Tashi Ling. Estem a prop de la frontera amb el Tibet, territori que va ser ocupat per Xina el 1950 i on s’hi ha instal·lat l’exèrcit. No fa gaire corria per les xarxes una frase que seria aplicable; deia així: “Si a la teva terra l’exèrcit no parla la teva llegua, és que la teva terra és un país ocupat”. Potser sigui aplicable a altres llocs, oi?

DSC08644 Polylepis

        Un tram amb exemplars molt bonics de polylepis (“Polylepis tarapacana”). El nom Polylepis deriva de dues paraules gregues, poly (moltes) i letis (làmines), referint-se a l'escorça composta per múltiples làmines que es desprenen en primes capes. Recordo que els primers que vaig veure, fa anys, va ser al Perú, on el coneixen com ‘queñual’. El guia, allà, ens va dir que és un arbre protegit ja que havia estat en perill d’extinció. Segons ens va explicar, amb la conquesta dels espanyols (millor dit: de la Corona de Castella), els capellans van difondre que era l’arbre del dimoni i el van començar a cremar massivament.

PHOTO-2022-10-17-17-40-56 Candela Kantega     És fa de nit a Namche Bazar. Avui serà l’última nit aquí i aprofito aquesta magnífica foto que m’ha enviat la Candela, on el veu el Kantega. Vull concretar que el track de la ruta dóna un desnivell de +975 i -975. Comparant amb altres tracks (a wikiloc) i analitzant el perfil em semblava massa i per això ho he ajustat a +550 i -550. Me’n vaig a dormir amb una ‘c.o.s.’ del 88% i unes pulsacions de 73.

Sortim de metres: 3440

Dormim a metres: 3440

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/agpset04acl2namchethamonamche-118841968

Aquí, la crònica posterior: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/mon/himalaia/1206-et05-ebc-trek-namche-a-tengboche