Catalan Afrikaans Basque Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish Dutch English French Galician German Greek Irish Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Ribeira de Paul, Porto Novo

(Sâo Antao) Ruta abril de 2017; 6 km; +500 -450; 4 hores.   Última excursió organitzada per Bonviure per Santo Antao amb el següent itinerari quasi circular: Ribeira de Paul, Porto Novo.   Participants: grup de 18 i el guia, en Quim. Tipus de sortida: travessa lineal. Dificultat: fàcil.

 mapa9302 mperfil9302
 

FA ANYS: L’any 1584 es començar a colonitzar l’illa, mentre Portugal entrava en època de conflictes.

P1090794 Inici Ribeira do Paul  Comencem a caminar des de Ribeira de Paul. Deixarem la costa per anar cap a l’interior. La capital del municipi és Vila das Pombas. La Vall de Paul és especialment rica i frondosa.

P1090799 Ens endinsem a una vall frtil  Ens endinsem en una vall molt fèrtil que contrasta fortament amb les caminades que hem fet aquesta dies passats. Ribeira de Paul està situada a les conques hidrogràfiques formades pels rius Paul, Janela i Penedo.

P1090800 Nens que vnen coses 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pel camí, abans d’apartar-nos gaire del poble, uns nens estan disposats a veure si els hi comprem alguna cosa.

P1090802 Amb molta aigua canalitzada 

 

 

 

 

 

 

El riu de Paul és un dels que porten més aigua de l’illa i neix al circ format a Cabo da Ribeira, als peus del Pic da Cruz (1583m). Per tant, va des del sud-oest al nord-oest per a desembocar a l’oceà Atlàntic.

Els conflictes de Portugal, que deia al principi, van començar amb la mort, sense descendents, del sobirà Sebastian I de Portugal, qui va heretar el tron el seu oncle Enrique I. Aquest monarca va morir el 1580, quan hi havia dos pretendents al tron portuguès: Antonio, Prior de Crato nét del rei finat i Felipe II d’Espanya que era fill d’Isabel de Portugal.

P1090806 Una petita cascada  El nom de l’illa (San Antonio, o Sâo Antao) el va donar el navegant Diogo Afonso el 1462 i el nom de sant Antoni li va posar per ser el dia del descobriment: el 17 de gener. De la mateixa manera les altres illes també van ser batejades, diuen, d’acord amb els dies que van ser descobertes i també coincideixen amb els sants de cada un dels dies: Sâo Vicente, Sâo Nicolau i Santa Luzia.

P1090811 Una pedra de moldre gra 

 

 

 

 

 

 

Després d’una pujada no gaire llarga arribem a una casa, al costat de la qual hi ha aquesta pedra de moldre gra.

A la mort de Sebastian I, doncs, Antonio es va proclamar rei. Llavors va actuar Felipe II que va enviar l’exèrcit, dirigit pel terrible i brutal Duque de Alba. El rei espanyol Felipe II va rebre el suport de la noblesa i de l’alt clero, mentre que Antonio el Prior de Crato rebia el suport de la major part del poble. En conclusió, el 12 de setembre de 1580, Lisboa va caure en mans dels espanyols i Felipe va passar a ser rei de Portugal després que les Corts reunides a Tomar, el 15 d’abril de 1581, el juressin com a tal.

Aquell rei Felipe II (Felipe I, a Portugal) a nivell intern va viure també diversos problemes a Espanya. Potser el més important va ser l’aixecament de la població morisca a les Alpujarras; però va ser una revolta buscada ja que va ordenar un edicte que limitava les llibertats religioses, lingüístiques i culturals dels moriscos.

Cal observar com aquesta és una de les desgràcies d’Espanya: els governants o poderosos que s’han cregut en el dret de limitar els drets culturals o religiosos de part del poble (generalment alguna minoria). Com és lògic, això sempre acaba malament perquè no es pot esperar que no hi hagi reacció.

P1090813 Un moment de descans  També al costat, hi ha un petit cobert, segurament pensat per caminants ja que aquesta és la ruta que fa més gent: és la més verda i la més agradable.

P1090818 Gallina i cassola 

 

 

 

 

 

 

Mentre descansem i tastem la canya de sucre que ens ofereix el guia local, en Pipi, tenim una gallina que va donant voltes a veure què li cau. Tinc la sensació que no s’ha adonat que al costat hi ha una olla sobre tres pedres i que potser ella un dia hi anirà a parar.

Seguint el fil de la història, diguem que Felipe II també es va haver d’enfrontar a Aragó. El rei no tenia títol de rei d’Espanya, encara que era la manera general de referir-s’hi. Felipe era rei de Castella, de Lleó i molt títols més. En relació amb Aragó, tenia el títol de rei, com també era sobirà de Catalunya, de València i de Mallorca i altres títols més. Però estava obligat a jurar les constitucions i lleis de les Corts de cada un d’aquestes nacions o estats.

Per tant quan va intentar, en un conflicte entre Antonio Pérez i Juan de Escobedo, assassinat, menysprear la legislació aragonesa i aplicar la seva justícia, es va provocar una revolta a Saragossa. Finalment, Felipe II va acabar amb la revolta amb les armes.

P1090824 Cam amunt  A partir del cobert per descansar, el camí es comença a enfilar de valent. Avui no fa gens d’aire i el sol el notem molt més.

P1090826 Dalt del tot 2  Al final arribem dalt del tot, des d’on es pot apreciar l’ascens.

P1090828 Girant cap a la vall  A partir d’aquell moment la tendència és el descens, tot retornant per la vall de costat

P1090836 Terrasses i conreus  Pel camí entrem en una vall de densa vegetació i molts cultius: plàtans, cafè, canya de sucre, iuca... Per tant es pot recórrer perfectament tota la vall ja que disposa d’una bona xarxa de camins, pistes i carreteres.

P1090837 AZavll entre aigua  Avall seguim trobant molt verd i molta aigua que circula per uns canals i baixa es d’unes terrasses a les altres de sota.

P1090839 Dinar 2 Arribem al lloc on hem de dinar, on ja hi ha un grup de francesos.

P1090841 De cara a mar  El tram final ens encara al mar, que veiem al fons del tot.

P1090844 Agrupament  Fem una aturada per descansar a l’ombra. D’aquí a poca estona acabarem la caminada i en cotxe ens aproparem a Porto Novo, on hi ha el port principal de l’illa i que té connexions diàries i regulars amb Mindelo i amb l’illa propera: Sâo Vicente. El port s’havia inaugurat el 1962, però es va ampliar fa cinc anys per permetre l’accés de vaixells de més tonatge.

P1090846 Final  Ja quasi estem al final del tot. Després anirem a Porto Novo, el principal municipi de l’illa i que compta amb el 50% de la població així com quasi la meitat de l’extensió total. Quan el primer dia vam començar amb la primera caminada amb l’ascens al Topo de Coroa, ja estàvem dins del municipi de Porto Novo. Amb aquesta imatge de verdor exhuberant, tan diferent dels altres dies, acabem el trekking a Cap Verd.

 

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17303938