(Sâo Antao) Ruta el 12/04/2017; 8 km; +70 -1200; 5 hores.   Quarta excursió organitzada per Bonviure amb el següent itinerari: Ribeira das Patas, Cràter de Cova, Ponta do Sol.   Participants: 18 membres i els guies: Quim i Pipi.   Tipus de sortida: travessa lineal. Dificultat: fàcil.

 mapa928  mperfil928

 FA ANYS: L’any 1975 les illes de Cap Verd van aconseguir la independència, en gran part per la feina feta pel PAIGC (Partit Africà per la Independència de Guinea Bissau i Cap Verd).

P1090671 Crater da Cova  Aquest dia anem a visitar el Cràter da Cova i els cims centrals de l’illa, des d’on comencem a caminar. El Cràter és la caldera d’un volcà extingit a la part central de l’illa, al nord de Porto Novo i a una distància equidistant de Ribeira Grande, a l’est. L’elevació de les arestes del cràter és de 1.176 metres i el diàmetre de la caldera, aproximadament, és d’un quilòmetre.

P1090674 Exercicis abans de comenar 

Avui fa un dia lluent i amb sol, un sol potent que ens farà suar, encara que el vent atlàntic reduirà la sensació de calor.

P1090675 Avall de cara a bosc i cabanes de palla  Aquesta ruta puja poc i aviat comencem a baixar encarats a unes cabanes de pagesos i pastors amb sostres de palla. Aprofiten les fulles seques de la canya de sucre per cobrir el sostre de les cabanes i després ho lliguen tot amb unes cordes fetes amb el mateix material o bé, des que hi ha productes més moderns, amb cintes de productes plàstics.

P1090678 Serres i valls al NE  El camí va per pinedes, on també es troben exemplars de mimoses i eucaliptus.

Després de caminar una estona, abandonem els boscos i entrem a les planes, dins la caldera, on hi ha petites granges amb arbres fruiters, hortalisses i pastures. Geològicament parlant, les roques van ser formades fa 1,4 milions d’anys.

P1090681 Un drago treu el nas 

Baixant podem veure aquest drago perfectament instal·lat al vessant de migdia. El “Dracaena draco” és una espècie que només creix a la Macaronèsia i es considera que el seu origen natural és a les illes de Tenerife i Gran Canària, encara que l’any 1996 es va descobrir una població d’una varietat diferent prop d’Agadir, al Marroc, que es coneix com “adjal” pels berbers. El drago més famós i és el conegut “drago milenario” de la població d’Icod de los Vinos, a Tenerife, al que se li calcula una edat entre els 500 i els 600 anys.

P1090684 Faja dos Cumes  Arribem al petit nucli de Faja dos Cumes. Aquestes poblacions viuen dels petits horts que conreen i d’alguns animals. Les gallines són especialment important pels ous, que ofereixen proteïna amb facilitat.

P1090685 El dinar Avui fa calor  Ens aturem en una casa particular (com cada dia) on dinarem el menjar característic de l’illa: fesols de diverses varietats, sovint amb una mica de pollastre, que fracturen de tal manera que cal anar en compte amb els petits ossos que hi queden trinxats. També acostumen a oferir arròs blanc, aquest però l’han d’importar.

P1090687 Ombres de plataners 

Un tendal ens protegeix del sol, però també evita l’aire. Fa calor. Sobre el tendal s’hi observen les ombres que ens envolten.

Aquell any 1975, un cop assolida la independència el PAIGC volia unir Guinea amb Cap Verd, ja que controlava els dos governs, però l’any 1980 es va produir un cop d’estat a Guinea que va malmetre els plans. La lluita per l’alliberació va ser concebuda el 1956 per Amílcar Cabral, ideòleg, que desitjava disposar del conjunt dels dos països amb la finalitat de compartir dos sistemes productius i econòmics complementaris. Va començar la guerrilla al continent africà l’any 1961, fins que el 1974 va caure el règim colonial.

Els règims on el poder està en mans d’una majoria (que pot ser de color o senzillament una minoria històrica) generalment s’acostuma a crear una situació de menyspreu respectes de les altres minories.

P1090688 El papayo 

L’arbre de les papaies és sempre bonic. És un “Carica papaya”. Tot i que la saba, de color blanc lletós, és tòxica, el fruit, de textura suau, té magnífiques propietats per facilitar la digestió i també té efectes antiinflamatoris. Una curiositat de l’arbre és que a mica que es va fent vell, produeix fruits més petits.

P1090690 Vall avall  Per aquesta ruta baixa un curs fluvial, fet interessant ja que no és fàcil trobar-ne en illes volcàniques. Desemboca, després de 9 quilòmetres, a Ribeira Gran.

P1090691 Dies de bugada Els experts creuen que l’origen de les illes és el resultat del desplaçament de la placa africana cap a llevant, respecte del punt calent que queda format pel centre de la forma de ferradura que presenta la distribució de les illes. El basament format per la lava submarina que ha format les illes a la superfície es troba situat sobre un fons marí a dos mil metres de profunditat i s’anomena Cabo Verde Rise.

P1090692 Entre canyes de sucre  Caminem en un entorn de canya de sucre que ens superen en altura.

P1090693 Baixant avall entre columnes de basalt  Ja estem a la plana inferior. Les columnes de basalt, d’antigues erupcions, ens veuen passar: per aquestes formacions geològiques el temps sembla no passar.

P1090694 Descans dels acalorats  En el descens quedem enclotats i el vent ja no ens refresca. Cal aturar-se i descansar una mica a l’ombra.

P1090696 Una nena pel cam 2 

Finament el camí ens condueix a Ribeira Chas das Pedras, al cor de la vall, on s’acaba la caminada d’avui, després d’un considerable desnivell, estimat en 1200 metres.

Fa anys que hi ha un moviment independentista, dins de la península Ibérica, a Catalunya respecte d’Espanya, però que no s’assembla al que es va promoure a Cap Verd, ja que el moviment català recent (hi ha hagut altres intents en els últims tres segles) ha sorgit de la pròpia societat civil. Només després de la gran manifestació independentista del 11 de setembre de 2012, els partits polítics van optar per seguir la demanda social (excepte els dos partits nacionalistes espanyols, lògicament). Al final es pot trobar el vídeo de la Manifestació de l’any 2012 (un Nou Estat d’Europa) per la independència de Catalunya, publicat el 21 de setembre de 2012 per “Assemblea” a youtube.

P1090700 Posta de sol a  Ponta do Sol  Des del final de l’excursió anem amb els cotxes fins a Ponta do Sol.

P1090701 Petit port pescadors El petit port de pescadors, a la posta de sol, brilla amb els colors de les barques.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17284702

 

Video de la Manifestació de l’any 2012 (un Nou Estat d’Europa) per la indepèndencia de Catalunya, publicat el 21 de setembre de 2012 per Assemblea vídeo a youtube.