Catalan Afrikaans Basque Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish Dutch English French Galician German Greek Irish Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

3 Nits de torb i 1 Cap d’any, Jordi Cruz

3 Nits de torb i 1 Cap d’any, Jordi Cruz

Símbol Editors (2018)

20210104 LL01

 

 

 

 

 

    El 30 de desembre de l’any 2000 dos grups d’excursionistes es disposaven a fer el Balandrau, un cim situat al ripollès amb una alçada de 2.585m, entre Setcases i Queralbs. De ben segur que el coneixeu, ja que és un dels cims emblemàtics de la zona, i un dels més visitats tant a l’estiu com a l’hivern, ja que no presenta una excessiva dificultat.

En Josep Maria Vilà formava part d’un d’aquests grups, que es disposava a coronar el cim amb esquís de muntanya. Les condicions meteorològiques eren bones i res feia pensar que hores més tard el torb, nom amb què es coneix aquesta tempesta de fort vent i neu, faria acte de presència a la zona.

En Vilà recorda com inclús algun component del grup es va quedar amb màniga curta a causa de la bona temperatura que hi havia moments abans de fer cim. Però les condicions van canviar sobtadament. Va començar a bufar el torb, amb ràfegues de vent de NW que superaven els 100 km/h (138 km/h cop màxim) i la temperatura va baixar ràpidament fins al que se suposa podria estar al voltant d’una sensació tèrmica de 30 graus negatius.

Personalment l’he trobat un llibre molt instructiu ja que en Jordi Cruz hi aporta els seus coneixements com llicenciat en Ciències Físiques i meteoròleg. Molt recomanable per tothom que algun dia potser s’aventurarà a fer algun dels cims del Pirineu català.