LV 01a

     “Caminos sagrados ”, Nicholas Shrady

     Muchnik Editores (2001)

(Click on the flag above to have the translation in your Language. If it doesn't work, copy-paste it into Google Translator)              Presento avui un llibre molt interessant, que tant es podria incloure com a llibre de viatges, llibre de temàtica religiosa, o com a llibre d’història, ja que sent un viatge extraordinari el que fa Nicholas Shrady, el seu objectiu és la immersió en diverses rutes de pelegrinatge.

       Nicholas Shrady és un escriptor nord-americà els articles del qual han aparegut a The New York Times Book Review, Travel&Leisure, Town&Country, Architectural Digest o Forbes. Viu a Barcelona des de fa quinze anys.

       Aquest llibre recull la experiència de sis pelegrinatges a sis llocs sagrats de les religions més importants del món... les fonts del Ganges, Santiago de Compostel·la, Terra Santa, Nepal, la Índia (de l’hinduisme i del budisme), Medjugorje (Bòsnia, on suposadament apareix la Mare de Déu) i la ciutat turca de Konya (on els pelegrins visiten la tomba del místic sufí Rumí)... 

... És un llibre ple d’anècdotes, història i aventures, en el qual Shrady presenta en alguns casos les paradoxes de les diferents religions i ens descobreix moments sublims i els dilemes que ha d’afrontar el pelegrí actual.

       L’autor s’explica a la Introducció tot dient que encara que va néixer i va ser criat com a catòlic, la seva fe està encara plena de dubtes; “però el pelegrinatge (afegeix) em va ajudar a omplir la creixent i imprecisa ànsia d’espiritualitat... mentre m’apropava a Santiago vaig pensar que el món convencional del que m’havia apartat temporalment era caòtic i mancat de sentit; el món del pelegrí, ans al contrari, i tot i estar envoltat de condicions sovint precàries, posseïa una claredat singular que oferia revelacions subtils i això, vaig pensar, ja era un miracle...”. Després va buscar altres camins de pelegrinatge més enllà dels cristians: en les tradicions budista, hindú, jueva i islàmica.

       En el text l’autor presenta les seves reflexions. Per exemple durant els dies a Bòsnia hi ha la següent reflexió: “Mentre pujava a Podbrdo vaig decidir passar per la casa de la visionaria Vicka Ivankovic, al peu de la muntanya. La casa estava pintada de color blau... i una parra amb roses s’enfilaven a l’entrada. Sortia fum de la xemeneia, però la casa estava a les fosques. Ningú va obrir la porta. Al costat varies bosses de correus estaven plenes de correspondència, ... cartes humides, antigues amb segells de Montreal, Asunción, Jacksonville... Al marxar vaig sentir que algú m’espiava darrera d’una cortina, però no vaig insistir. Més enllà de les suposades gràcies, la vida dels visionaris devia ser dura (les cartes, els visitants anònims com jo, el pes dels missatges...). Ser elegit, pensava jo, podia convertir-se en una maledicció”.

     Nicholas Shrady que, com els veritables autors de viatges, tracta d’entendre, mai de convertir, sap que encara que camini en solitari el pelegrí mai camina sol.

       No us el perdeu, coneixereu molt més de les religions (de manera agradable i amable), viatjareu des del sofà de casa i probablement tindreu ganes de programar nous viatges.