LR 02a Espaa herejes

   “La España de los herejes, fanaticos y exaltados”,         Juan Fernández Mayorales

   Acento Editorial (2001)

 (Click on the flag above to have the translation in your Language. If it doesn't work, copy-paste it into Google Translator)               Un altre llibre interessant. Si llegim més tenim més coneixements i potser podem ser una mica més savis... o potser menys ignorants; concepte aquest que val per a qualsevol matèria. Penso que els cristians ens hem quedat en el catecisme i uns quants dogmes de fe, apresos de forma repetitiva. Potser també els hi passa als jueus, als seguidors de l’Islam i tantes altres creences, però és clar que no ho puc assegurar.

       Avui parlaré d’un llibre que tinc, des de l’any 2002’, de la col·lecció “La escondida senda” de l’editorial Acento, en que repassen de manera rigorosa, però accessible, algun període històric concret. En aquesta oportunitat s’endinsa a la història d’Espanya formada per tota una varietat d’heretgies, dissidències i fanatismes; tot exposat de forma molt amena.

       A Espanya, un país tradicionalment considerat catòlic, tenim des de Priscilià d’Àvila, el primer ajusticiat com heretge pel cristianisme o també l’antipapa per excel·lència, l’aragonès Papa Luna. Diu la contraportada del llibre que tant amb guerrers com amb sants, la història de la Península està feta de fanàtics, apocalíptics i exaltats de tota mena.

       Tot i amb això el poder religiós i civil (especialment monàrquic) s'ha acarnissat sempre ferotgement contra qualsevol desviació de l'ortodòxia (la seva, és clar), portant algun teòric a defensar aquesta com a component essencial de l'ésser hispà. Una postura, i teoria, sempre molt discutible si no es vol oblidar l’origen hispà (a través de qualsevol de les seves nacions històriques), de personatges com Elipando o Carranza, arquebisbes de Toledo; Ramon Llull, Arnau de Vilanova, Anselm Turmeda, els llibertins de Durango, o els il·luminats de Llerena, entre alguns altres que es documenten en aquest entretingut llibre.

       La obra ofereix, a més d’una extensa bibliografia, una selecció de lectures tant de Miguel de Molinos, com del Beato de Lièbana o de Miguel Delibes. Finalment sembla d’interès els diversos itineraris proposats per seguir alguns dels personatges investigats: Priscilià, els mossàrabs, Llull, Bartolomé de Carranza i altres.

       Us el recomano. Potser encara es pugui trobar en alguna llibreria o també a la xarxa de Biblioteques de Catalunya.