(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)   (Valais) Ruta 1429 el 15/06/2022; 8 km; +267 -524; 3 hores.    Excursió organitzada amb el següent itinerari: Furi, Zmutt, Zermatt.   Joan B, Rosa Maria, Joan E, Dolors dC i Miquel.   Tipus de sortida: travessa lineal (accés amb el funicular); Dificultat: fàcil.

 cmapa1429  cperfil1429

FA ANYS: El 1931 els germans Schmidt van aconseguir la cara nord del Matterhorn.

DSC06610 Dins tfr a FuriDes de Zermatt es pren el telecabina que puja fins a Furi. L’estació del telecabina està a la part alta (al sud) de la població. Zermatt està a 1620 metres d’altitud.

DSC06611 Amunt

   En marxa amunt, en el telecabina, amb vistes (sempre hi són!) del Matterhorn. Avui tot una mica tapat. Els Alps són el resultat de la col·lisió de les vores dues plaques de l’escorça terrestre, amb el conseqüent tancament de l'antic oceà mesozoic que les separava. Aquest procés, animat per fortes empentes tangencials, va provocar primer la deformació i després la superposició de la sèrie sedimentària present entre les dues plaques. Aquests desbordaments, quan es produeixen a nivell regional, donen lloc a les muntanyes.

DSC06614 Furi 1867m   Arribats a l’estació de Furi cal baixar en aquest bonic paisatge d’avets i cases entre prats verds. Des d’aquí segueix el telecabina que porta fins al Matterhorn Glacier Paradise (on anirem demà) i també el que va fins a Schwarzsee (d’on surt la ruta cap a l’aresta Hörnli del Matterhorn). A Furi estem a 1867 metres.

DSC06615 Cases de fusta

   Algunes antigues cases de fusta, sempre en perfecte estat, mostren l’estimació la gent del país per les flors i el bon gust. Per afegir alguns punts de geologia, reprodueixo el que explica Laura Alfonsi (‘ingvambiente.com’): El Cerví està format per roques metamòrfiques d'origen africà . Els massissos del Monte Rosa, Gran Paradisso, Ruitor i Mont Blanc són d'origen europeu. Finalment, les roques d'origen oceànic són les anomenades “roques verdes” (o ofiolites metamòrfiques) que emergeixen al Pòlux, Breithorn , Rocca di Verra, Testa Grigia, Gran Tournalin, Grivola i altres cims menors.

DSC06616 Amunt i Zermatt a baix   La pista planeja a ponent, entre cases esparses, un hotelet i algun restaurant.

DSC06618 Cruilles i retols

   Mig quilòmetre més endavant trobem una cruïlla. Aquí, de front, segueix la pista asfaltada (va a les instal·lacions de la presa hidroelèctrica, que veurem després); també un camí que baixa fort a la dreta, per on en Joan proposa fer una volta.

DSC06619 WRONG WAY

   És un camí en descens pel bosc envoltat de plantes i flors. Una densitat verda admirable que sembla ens dirigiria fins a Zermatt, però nosaltres tornarem en mig quilòmetre més. Per perspectiva històrica diguem que aquell any 1931 (esmentat a dalt), a Itàlia, Benito Mussolini era el cap de govern dictatorial delpaís (va durar el període de 1922 fins al 1943). Aquell personatge va ser el creador d'un règim antidemocràtic anomenat feixisme, en el qual ell va rebre el sobrenom de Duce. Una època dolorosa per Europa on van sorgir altres règims dictatorials com el de Adolf Hitler, Francisco Franco o Antonio Oliveira Salazar.

DSC06623 Adenostyles alliariae

   Criden l’atenció unes fulles grans i molt abundants. És la “Adenostyles alliariae”, que els italians coneixen com col alpina. La col alpina és una planta que sovinteja a les muntanyes del sud d'Europa, i amb dues subespècies al llarg de tot l'arc alpí i a les muntanyes de Campània, Calàbria i Sicília. Té una distribució restringida als Alps, però és evident que aquí s’hi troba molt bé. La planta és tòxica pel contingut d'alcaloides pirrolizidínics hepatotòxics. El nom del gènere en grec significa 'amb estil glandular'.

DSC06626 Silene dioica Melandri

   Una altra de les plantes que em demanen l’atenció es aquest melandri vermell (“Silene dioca”). Està estesa per tota l’Europa occidental fins i tot als països nòrdics. Planta herbàcia, perenne, rizomatosa, de tija erecta coberta de pèls. A la meva terra, a Catalunya, també es troba el melandri blanc o alfàbrega de ca (“Silene latifolia”). Llegeixo de Jordi Badia que el melandri blanc és una planta dioica, amb individus amb flors només masculines o femenines. Les flors masculines mantenen el calze estret, mentre que el de les flors femenines s’infla per la base a mesura que l’ovari madura. El melandri blanc viu als prats i a les vores de camins en àrees relativament humides, per això al Bages és més freqüent a la part oriental.

DSC06629 Embassament   Després de tornar a la cruïlla d’abans, seguim la pista fins que ja veiem el dic de l’embassament de Standamme Zmuttbach i la seva cascada, aquesta construcció es reversible, és a dir, baixa l’aigua i després la tornen a pujar.

DSC06631 Dins tunnel

     La pista es fica dins d’un túnel excavat a la muntanya. L’embassament s'estén per 8 km amb una amplada d'un quilòmetre. La glacera i les glaceres relacionades cobreixen una àrea de 17 km2. La glacera Zmutt parteix del Stockji (3.092 m) gràcies a la trobada de tres glaceres d'alta muntanya: la glacera Stockji, la glacera Schönbiel i la glacera Tiefmatten. Aquesta última és la glacera principal del sistema i prové del flanc occidental del Matterhorn, així com també del flanc nord del Dent d'Hérens. La glacera Schönbiel comença al vessant sud del Dent Blanche.

DSC06639 Cervi cara nordEstem a uns 1970 metres d’altitud i passem al costat septentrional del dic. Aquí ens girem per observar la delicada i perillosa cara nord del Cerví (o Matterhorn). La italiana Andrea Mellano diu: Cervino, "la roca més noble d'Europa", una muntanya fascinant. La cara nord es presenta amb tota la seva grandesa als qui, arribant a Zermatt, dirigeixen la mirada cap a la "Grande Becca". I de la Cara Nord escriu que va ser escalada per primera vegada pels germans Schmidt l'any 1931, després de tres dies de lluita. Giovanni Brignolo i jo (diu Andrea) el vam perdre per un pèl el juliol de 1960 i ens vam veure obligats a retirar-nos, a causa del mal temps, a la cabana de Solvay, després d'una travessa aventurera de la cara a uns 400 metres del cim.

DSC06640 Escultures en troncs

   Passem pel costat d’una escultura (sobre un tronc) d’un escalador amb piolet i corda que es mira la cara nord del Cerví. He d’afegir que va ser el 1950 quan es va iniciar l'ambiciós projecte de construir la presa de gravetat més alta del món, per a la qual cosa va comptar amb la col·laboració de més de 3.000 persones, entre enginyers, arquitectes i obrers especialitzats en treballs a gran altitud.

DSC06641 Zmutt   Anem baixant per un camí molt bonic entre prats verds. Ja veiem les cases de Zmutt. Després mateix de la presa, hem vist una gran construcció just al peu del dic: és l’hotel Barrage i sabem que al seu costat hi ha una petita ermita que va ser construïda pels treballadors que van aixecar la primera presa durant la dècada de 1930.

DSC06642 Arribem Zmutt   Arribem a l’entrada de Zmutt. És un petit poble molt agradable que té una capella dedicada a santa Catherine d'Alexandrie, patrona del Valais. Una vintena de cases de fusta fosca irradien tranquil·litat i pau enmig de prats i entre muntanyes solitàries. Les cases petites estan ben amuntegades, com si es volguessin protegir mútuament dels capritxos de la natura.

DSC06644 Desprs del te

      Aquí ens aturem una estona a fer un té. Estem a 1936 metres i només hem fet uns 4 km des de l’inici, però ens hem entretingut molt amb les vistes i les curiositats. De fet, el principal interès d’aquest territori són les panoràmiques i les curiositats. Potser cal afegir que el catolicisme a Suïssa es pot comptar des de la presència de seus episcopals en el territori des de finals del segle IV. El primer nom de bisbe conegut en alguna regió de Suïssa és el de Justinianus Rauricorum, bisbe d'Augusta Raurica, actualment Kaiseraugust.

DSC06645 Ara cap a Zermatt Des de Zmutt es pot anar directament a Zermatt seguint els senyals i el camí indiscutible que s’hi va orientant (cap a nord-oest).

DSC06650ovelles

     Veig aquesta cabana de pastor amb les ovelles arrecerades a l’espai que te per sota. Ara entenc la utilitat del fet que algunes de les cabanes estiguin aixecades del terra. També sabem que el cristianisme a Europa ha passat per moments conflictius. Respecte d’Espanya i Catalunya, es pot recordar (article novembre del 2020; ‘naciodigital.cat’) que el 2020 es deia que: Hi ha un fort malestar entre els cristians de base més compromesos i la jerarquia eclesiàstica... una queixa profunda envers el silenci dels bisbes davant la repressió de l'Estat i, sobretot, la situació dels presos (polític catalans). L’article concretava: “Ningú demana als bisbes... una declaració pro independentista, però sí aixecar la veu davant una situació com la que viuen els dirigents empresonats. Ha ferit especialment que, en altres casos, l'Església sí que ha aixecat la veu, però per sortir en defensa de poders establerts... com ha estat el cas de la fugida del país del rei emèrit (Juan Carlos I)”.

DSC06651 Casetes de pastors   Més endavant i ha aquestes cabanes, més grans que la de les ovelles i que tenen dos pisos. En tot el territori, algunes d’aquestes cabanes s’han ampliat i s’han reconvertit en petits bars pels turistes. Potser dóna més la cervesa pel turista que la llet.

DSC06649 Detalls Una casa més gran i una finestra que no puc evitar fotografiar.

DSC06652 Al fons Zermatt Al fons ja es veu Zermatt. La baixada ha estat constant, però suau i agradable. Les vistes i l’entorn m’inciten a caminar tranquil·lament i amb esperit d’observador, de “respirador” de la calma.

DSC06660 Arribo a Zermatt   A Zermatt tenim el riu Matter Vispa, que travessa la localitat. Es tracta d'un riu de 30 km de llarg, que neix de la confluència de les glaceres Gorner i Zmuttbach. El corrent en fusionar-se amb el Saaser Vispa, a Stalden, segueix com a Matter Vispa i entra a Zermatt. Desemboca a la vall de Saas , prop de Stalden.

DSC06661 Plou fort. Tal com poso el primer peu als carreres de Zermatt comença a ploure, primer amb suavitat, com si els núvols no volguessin espantar, fins que sense adonar-me la pluja cada vegada cau amb més força i m’acabo amagant sota un teulat.

No necessàriament els wp estan al lloc exacte de les fotografies.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1429-zermatt-dia-2-furi-zmutt-zermatt-105944362

Vincle a la crònica del Dia 3:   http://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/suissa/1162-1430-zermatt-dia-3-sunnega-blauherd-stellisee-leisee-gruensee-moosjisee