(Click on the flag above to have the translation in your Language)   (Dolomites, Grupo Puez Odle ) Ruta 1360 el 4/07/2021; 12km; +300 -760; 3,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Corvara, Col Alto, Braida Fraida, Refugi Bioch, Pralongià.   Participants: Toni C, Miquel A, Anna F i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. (El track inclou 3km i 400 metres pujada per funicular)

 cmapa1360 cperfil1360 

FA ANYS: El nom de Corvara consta des del 1296.

DSC02932 Funi des de Corvara

   Avui comencem caminant dins mateix de Corvara (1568m), on ens allotgem a l’hotel Garni Tofana. Al matí ens dóna el bon dia una amable senyora que sempre somriu. Es agradable veure com hi ha persones que poden omplir un moment de vitalitat i llum mentre que a vegades n’hi ha altres que poden xuclar l’aire que respirem, el plaer i l’alegria fins a deixar-ho tot sec d’emocions. Sortim, ens trobem amb els companys i anem al telefèric que ens ha de pujar a la plana de Fernates.

DSC02933 Col Alto   S’arriba a Col Alto, a 1980 metres, i després encara es segueix per un telecadira més amunt. Les Dolomites són una secció dels Alps. Estan situades dins les províncies de Belluno, Bolzano-Bozen i Trento, al nord d'Itàlia i s'estenen des del riu Adige a l'oest fins al riu Piave a l'est. Normalment es divideixen entre les Dolomites Est i les Dolomites Oest, separades per la línia que uneix la Val Badia, el port de Campolongo i la vall de Cordevole.

DSC02936 Espetecs

     Pel camí trobem aquests grups de flors coneguts com colitx o espetecs (“Silene vulgaris”). Silene, el nom llatí del gènere, prové de la paraula "Silè", personatge de la mitologia grega que es representa sempre amb el ventre gros i fa referència al calze inflat de les flors. En català té molts noms populars, un dels quals ‘espetec’ fa referència al pet que fa si s’esclafa prement la boca dels pètals.

DSC02938 Telecad a Braia Fraida  El telecadira ens porta una mica més amunt, a la Brancia, a 2026 metres. És el telecadira Braia Fraida.

DSC02941 Arribant a dalt Fraida I Tabl   A dalt hi ha la cabana I Tablà. Al davant les boires ens oculten part dels cims.

DSC02945 Avanti

   La cabana refugi es queda enrere i seguim ara la ruta 23. És fantàstic el sistema d’indicació a tots els Dolomites. A Catalunya (i a Espanya) n’haurien d’aprendre; ara a la nostra terra hi ha un caos d’indicacions de formats diferents per entitats diverses i una federació que fa la feina que abans feien els centres excursionistes i no es preocupa de tenir un bon sistema de rutes ben indicades. Però ja ho sabem, allà és Espanya. I mira que era fàcil copiar dels que ho feien bé des de fa molts anys.

DSC02955 Flors 1 Caputxina Olorosa Gymnadenia conopsea   En aquest jardí natural alpí, passem pel costat d’una extensió plena de caputxina olerosa (“Gymnadenia conopsea”). És una orquídia encantadora, tan atractiva per la bellesa com pel perfum de les seves flors. A Catalunya es troba esporàdicament als prats de les àrees més altes als sectors del Moianès, de Castellfollit del Boix i de Montserrat.

DSC02958 Refugi Bioch   Hem seguit en direcció sud fins que passem pel costat d’un altre dels molts refugis que hi ha, el Bioch.

DSC02959 Jocs per nens

   Al costat del refugi hi ha tot de jocs pensats per les famílies amb nens. Els Dolomites són un paradís per tota mena d’interessos on resulta molt fàcil anar-hi fins i tot amb nens molt petits o amb altres més grans els quals, a més de fer caminades, poden gaudir dels diversos parcs d’aventura que hi ha en alguns pobles de les valls.

DSC02964 Vista de la vall   Tenim una magnífica vista de la vall per la que hem de baixar. Al fons el refugi Capanna Nera.

DSC02977 Flor 3 Crepis aurea

   Una solitària i bonica Crepis aurea. L'etimologia del nom genèric (Crepis) no és molt clara ja que en llatí ‘crepis’ significa sandàlia. Per cert, ara fa 5 anys (el 2016) que a Espanya, va saltar la notícia (‘redaccionmedica.com’) d’enregistraments de les converses entre Jorge Fernández Díaz, ministre d'Interior en funcions i cap de llista de PP a Congrés per Barcelona, i Daniel de Alfonso, cap de l'Oficina Antifrau catalana. Destacaven les declaracions sobre els plans de el govern central (Partido Popular) d'asfixiar la sanitat catalana per atacar l'independentisme. És inevitable preguntar-se, què hauria passat si a la Província Autònoma de Bolzano el govern de l’Estat Italià hagués intentat fer el mateix. A Espanya no ha passat res, tot i els grans prejudicis que es van provocar i que comenta l’article.

DSC02967 Cims   Seguim endavant per camí còmode i amb suaus ondulacions. Les vistes són, potser, del grup de Prei.

DSC02982 FLOR 4 Cotonera de Scheuchzer Eriophorum

   Mirar cims i després la meravella dels prats. Ara una cotonera de Scheuchzer (“Eriophorum scheuchzeri”), coneguda també com a herba cotonera àrtica pel seu aspecte com de floc de cotó. Als Pirineus catalans es troba només a l'Alta Cerdanya i al Conflent; i allà floreix entre maig i juny. La consumeix el bou mesquer i té un gust dolç.

DSC02969 Vall i Corvara   En algun moment s’endevina Corvara al fons de la vall. Afegim que és un dels vuit municipis de la província que té la majoria de la població de parlants nadius ladins. La població ladina a Corvara arriba al 90% dels residents, i per tant en Val Badia hi ha el major percentatge d'habitants ladins nadius de totes les regions ladines dels Dolomites. No obstant això, en preparació per a la vida pública i social, que està orientada en gran mesura a l turisme, les classes en els altres dos idiomes oficials, italià i alemany, comencen aviat per als nens.

DSC02983 Preferencia caminants

   Un advertiment: “ciclista respecta els caminants, tenen preferència”. Hi ha moltes rutes adequades per la pràctica del ciclisme de muntanya i se’n lloguen moltes de bicicletes; moltes són elèctriques, el que facilita l’activitat a persones amb menys preparació física.

DSC02992 Pralongi   Ens hem anat apropant a Pralongià, on hi ha un refugi. Estem a 2135 metres. Es tracta de la caseta alpina, a l’Alta Badia, més antiga i la més alta de l’ altiplà de Pralongià entre Corvara, La Villa i San Cassiano, també anomenat amfiteatre de les Dolomites per la impressionant bellesa de les vistes. La seva construcció prové del 1932.

DSC02993 Baixant   Des de Pralongià ara ens dirigim en direcció nord-oest per la ruta 24. Cal saber que els mapes topogràfics (als Dolomites) inclouen totes les rutes i les seves numeracions. De fet a tots els Alps hi ha una feina ben feta i indicada tant en les rutes com en els mapes; és el resultat dels Clubs Alpins d’Europa. Tan clar i tan ben fet que sentim vergonya del caos d’indicacions i falta d’informació als topogràfics que tenim a Catalunya i altres llocs d’Espanya que he visitat.

DSC02994 Lilium lancifolium

   És un no parar anar veient flors. Aquí tenim un lilium lancifolium, unes cridaneres i impressionants flors de lliri originàries d'Àsia; ha esdevingut una planta ornamental popular que s'ha estès internacionalment. Sembla que es creu que és una flor tòxica; el que és segur és que si un gat llepa el pol·len pot emmalaltir i experimentar vòmits.

DSC03003 Escabiosa borda Knautia arvensis

   Aquí hi ha una vídua borda o escabiosa (“Knautia arvensiss”). Les flors són d'un color violeta clar molt delicat. Es semblen força a les flors de la mossegada del diable però són més aplanades. El fruit de la vídua borda és pelut i amb forma de cilindre. En l'antiga medicina herbal, la vídua borda es feia servir per tractar malalties de la pell, especialment la sarna. He llegit que és utilitzada per fer la beguda tradicional de la ratafia (però aquestes informacions sempre s’han de confirmar).

DSC03007 Corvara   Finalment arribem a Corvara, nom que està testificat des de l’any 1296 com Kurfaer o Corfara i prové de el llatí corvus ("corb"). Només tocarà anar baixant avall fins al nostre hotel.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/dolomites-puez-odle-corvara-col-alto-braida-fraida-refugi-bioch-pralongia-78261300

Una altra crònica d’accés a Pralongià, del 2018: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/italia/681-dolomites-alta-badia-san-cassiano-piz-sorega-bioch-pralongia-pra-de-stores-setsas-armentarola