(Click on the flag above to have the translation in your Language)   (Dolomites, Puez Odle) Ruta 1359 el 3/07/2021;12 km; +650 -650; 5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Ortisei, Seceda, Forcella Pana, Refugio Firenze, Col Raiser, amb pujada i baixada amb telefèric des d’Ortisei a Seceda.    Participants: Toni C, Anna F, Miquel A, Jordi I, Narcis i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. (Hem pujat i baixat amb el funicular).

 cmapa1359  cperfil1359

FA ANYS: L’any 1423 va ser el primer que al Tirol es va formar un inici de Parlament.

DSC02870 Grup al Funivia

   La primera excursió pels Dolomites, aquest any 2021, l’hem començat a Ortisei (“Urtijei” en ladí), dins de la val de Gardena, pujant amb el telefèric que puja a Furnes. Ortisei (en alemany St. Ulrich i en ladí Urtijëi ) és la principal ciutat de la Val Gardena. La majoria de la seva població (82,32%) té com a llengua materna el ladí. El ladí és una llengua romànica parlada a les valls de les Dolomites, al voltant del massís de Sela.

DSC02876 Estaci superior Sella Sassolungo   Després s’agafa un altre funicular fins a l’estació superior de Seceda, on comencem a caminar. Aquest és un territori inserit en el Tirol del Sud, que el poder italià anomena Alto-Adige. El conjunt té com a llengua majoritària l’alemany. Per tant hi conviuen tres idiomes: l’alemany, l’italià i el ladí.

DSC02878 Vista Sassolungo i mes   Aquesta primera excursió ens ofereix magnífiques vistes; en aquest cas del Sassolungo.

DSC02883 Trollius europaeus Flor Rovell ou

   Els prats alpins d’aquest territori, a l’estiu, estan plens de flors com anirem veient aquests dies. Aquesta primera és la Flor de rovell d’ou (“Trollius europaeus”), molt habitual. En català també es coneguda com Flor de sant Patllarí. Sembla que és lleugerament tòxica.

DSC02887 Forcella Pana   Hem seguit la ruta marcada amb el número 6, en direcció nord-est fins a la Forcel·la Pana. Estem doncs a 2444 metres. Les agulles de l’Odle estan ben presents. Per cert, “odles" significa agulles en ladí; amb les vistes que gaudirem podrem entendre com van rebre el seu nom.

DSC02885 Betnica officinalis

    Una altra bonica flor, en aquest cas es tracta d’una Betònica officinalis, coneguda com betonia porpre, o herba de bisbe. Antonius Musa, metge de l'Emperador August, en un tractat mèdic de l'època indicava que la betònica era una cura certa per a almenys quaranta malalties diferents. En l'Edat Mitjana es plantava en esglésies i monestirs i es penjava del coll per la creença que protegia dels mals esperits.

DSC02891 Puez odle

   Estem en territori del Parc Natural del Puez Odle. No és un parc molt gran però té molts accessos que permeten gaudir de les muntanyes des de perspectives diferents. El grup de muntanyes més conegut del parc és Odle di Funes o Vilnösser Geisler. Va ser, entre altres, uns dels territoris d’escalada d’en Messner quan era jove.

DSC02893 Prats i families   L’aire fresc i clar, els espais amples i oberts, són un plaer per la vista. Arreu, gent que camina i grups familiars amb nens gaudint d’aquest món saludable. S’agraeix la vista de les majestuoses torres que s’eleven elegantment cap al cel.

DSC02894 Bars i refugis I de tant en tant, refugis on aturar-se a descansar o menjar alguna cosa... o quedar-s’hi a dormir. Nosaltres seguim en direcció sud-est.

DSC02898 Vistes 1   Mentre la nostra vista mira on posem els peus, també se’n va lluny a les serres que ens envolten, com aquestes agulles del grup Fermeda. La Petita i la Gran Fermeda del grup Odle són cims populars d'escalada a les Dolomites. La famosa ruta de la Petita Fermeda comença a la devesa alpina de Seceda, a la Val Gardena, on també es troba la barraca refugi de Fermeda construïda el 1937.

DSC02900 Vistes 2 Mont Stevia a esq   Probablement el que veiem més enllà és el Sas Rigais (3025m), el cim principal del grup Odle. El Sas Rigais va ser escalat per primera vegada el 1878 a través de la paret oest i 10 anys després pel seu flanc oriental. Avui en dia hi ha dues rutes de vies ferrades que condueixen al cim. L’anomenada Ruta Sass Rigais procedeix de l’estació de muntanya del funicular Col Raiser.

DSC02902 Vistes 3   Del Tirol podem explicar breument que l’any 1423, durant el govern de Frederic IV, durant una forta crisi econòmica, es va convocar la primera reunió del que es podria anomenar el primer Parlament tirolés. Va estar format pels aristòcrates, burgesos i també representants de les cases rurals.

DSC02926 Miosotis sylvatica

         Una altra flor molt habitual, aquesta discreta i petita per molt bonica: “Miosotis sylvatica”. És coneguda comunament com ‘nomeolvides’, perquè simbòlicament es coneix com la flor de l'amant etern. Hi ha prop de 50 espècies amb gran variació entre elles. La flor va ser triada, l’any 2015, com a símbol de les commemoracions del centenari del Genocidi Armeni.

DSC02908 Vistes 6   Per cert, deu anys després del primer Parlament tirolès, Catalunya inaugurava el consolat del mar de Siracusa. En total, el Principat de Catalunya va comptar amb més de 70 consolats repartits per Europa i especialment la mediterrània. N’hi havia des de Tunis fins Alexandria i des de Bruges fins a Damasc.

DSC02910 Rifugio Firenze   Hem anat seguint la ruta número 1. Ja és curiós caminar per la primera de totes en un territori on n’hi ha centenars. Veiem el refugi Firenze, que és el nostre objectiu, de moment.

DSC02916 Dinar

   Aprofitem per dinar una mica al refugi i després seguirem fent la nostra circular. Parlem de la llengua ladina que encara es manté i recordem la constant pressió contra la nostra llengua, el català. Un constant atac des de les autoritats espanyoles des del segle XVIII. L’any 1715 la “Consulta del Consejo de Castilla” escrivia que a les aules no hi havia d'haver cap llibre en català, on tampoc es parlarà ni escriurà aquesta llengua i on la doctrina cristiana s'ensenyarà i serà apresa en castellà. Afegia que "no s'han d'escollir mitjans febles i menys eficaços sinó els més robusts i segurs, esborrant de la memòria dels catalans tot allò que pugui conformar-se amb les seves abolides constitucions, usatges, furs i costums".

DSC02920 Marmolada   Lluny podem veure les neus de part de la serra de la Marmolada. Els atacs a la llengua de Catalunya que comentàvem fa un moment, són un dels motius pels quals els catalans volen ser independents.

DSC02921 Roca i verd   Roca i verd ens envolten per tot arreu. Fantàstic aquest primer dia als Dolomites a la zona del Puez Odle.

DSC02923 Bandera

   Anem baixant i tornant al punt d’inici. Un penó mostra la bandera blanca i vermella del Tirol. El Tirol és una regió d'Europa que havia estat un comtat (comtat del Tirol). Actualment està dividida entre Àustria i Itàlia. Té una extensió de vint mil km² i una població de més d’un milió d’habitants. Actualment la regió s'està reorganitzant a la Euroregió Tirol-Tirol de Sud-Trentino, amb una oficina de representació a Brussel·les, per tal de millorar la posició política de la regió en la Unió Europea.

Banderes 

     No ho sé amb exactitud però imagino que l’origen de la bandera del Tirol deu ser de l’edat mitjana, quan era un comtat. La bandera italiana té l’origen en un estendard del 1796 que Napoleó va lliurar a un cos de voluntaris llombards. Per comparació es pot veure, a la foto de l’esquerra, l’origen de les banderes de Catalunya i d’Espanya. També hi ha les dates dels primers parlaments, constitucions i president. Catalunya és una antiga nació que va perdre la independència i llibertat quan el rei Borbó Felipe V va liquidar les Constitucions i Institucions catalanes per un decret, a primers del segle XVIII.

DSC02925 Capella

           En acabar, he pogut fotografiar aquesta petita capella de la qual no he aconseguit saber el nom. Pensant en capelles i religió em ve al cap que Joan Mosco, que va ser un monjo sirià que va viure a cavall dels segles VI i VII, va escriure que els cristians de l’època creien que la pols de la roba de Simeó l’Estilita podia curar l’estrenyiment, ressuscitar un ase o arreglar el vi que s’havia tornat vinagre; també podia causar la lepra a un incrèdul. Eren èpoques en que la superstició, la bruixeria o la màgia eren una creença natural. Finalment acabem aquesta excursió amb els ulls feliços i l’esperit ple d’alegria.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/dolomites-puez-odle-ortisei-seceda-forcella-pana-refugio-firenze-col-raiser-78116156