(Click on the flag above to have the translation in your Language)   (Capcir) Ruta 1249 el 22/08/2020; 11 km; +120 -120; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Llac Matamala a Els Angles i tornada.   Participants: Dolors i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 cmapa1249 cperfil1249 

FA ANYS: L’any 1294 Jaume II va instituir el mercat setmanal a Els Angles.

DSC07713 Entrada del camping   Sortim des del càmping Le Lac, al costat de l’embassament Matamala. Al costat de la porta hi ha aquesta obra d’interès rural del pagès amb el carro. Estem al Capcir, històricament una comarca del Principat de Catalunya que, actualment, es troba sota l’administració de l’Estat francès.

Tot el Capcir

   El Capcir és una comarca encaixada entre un extrem de l’Alta Cerdanya, a sud-oest, i el Conflent al sud-est. Al nord, fa frontera amb la comarca occitana del Donasà. El Capcir és una de les comarques catalanes que van ser cedides per Felipe IV al rei francès en el Tractat dels Pirineus, mig d’amagat de les Corts catalanes que haurien d’haver autoritzat aquella amputació de Catalunya. Per la seva geografia la seva adscripció inicial fou el territori llenguadocià, si no hagués estat per un fet històric que tingué lloc pels voltants de l'any 870, quan va passar a formar part del domini de la casa comtal d'Urgell-Cerdanya. (Mapa lliure obtingut de wikipedia).

DSC07715 Bosc boirs   Avui el dia és molt boirós i això ofereix un aspecte misteriós al bosc de Mata (o Matte, com escriuen en els topogràfics francesos). El llac Matamala s’omple amb el riu Aude, que neix a Els Angles i desemboca al mar Mediterrani, al Grau de Vendres.

DSC07717 Espai de jocsi activitats 

    Caminem seguint, de moment, uns senyals vermells i grocs que van en direcció sud-oest durant 1,5 quilòmetres. El Tractat dels Pirineus, de fet es va preparar abans; Espanya estava en guerra amb França i el govern espanyol va donar ordre als “tercios” d’abandonar el Rosselló i baixar a acampar en diverses comarques catalanes. Els diputats de la Generalitat van haver de defensar el respecte a les lleis catalanes i l’honor i propietats dels ciutadans, amb lo qual es van tibar les relacions per la indiferència mostrada per Madrid i la violència i actitud insolent de la soldadesca va provocar l’alçament de la pagesia catalana, tal com escriu Josep Sanabre.

DSC07720 Area AC

    Pel camí, ens queda a la dreta una gran àrea d’autocaravanes. Això em fa pensar en les reticències que tenen alguns pobles amb les àrees AC; penso que és una qüestió de la falta de cultura dels alcaldes i gent del nostre país (i de part de la península) pel que fa al moviment del càmping i l’autocaravana. Al final seran els mateixos comerços dels pobles els que obligaran els seus ajuntaments a oferir espais i serveis a les AC. Per França inclús es veuen grans superfícies comercials amb una petita àrea (amb serveis) per AC. Saben que així s’aturaran i faran la compra allà.

DSC07721 El llac Matamala   Quan un prat ens permet veure el llac, trobem que la boira sembla voler amagar-lo.

DSC07722 Els Angles   Hem fet uns 3,3 quilòmetres i la ruta que seguim gira en direcció nord-oest. El poble de Els Angles ens queda al davant, damunt del turó on s’enfila. Joan Coromines hi atribueix un origen senzill i versemblant relacionat amb la natura: és un nom hidrogràfic i orogràfic, que descriu els nombrosos angles que marquen els meandres de l'Aude en aquest territori.

DSC07727 Ajuntament Els Angles   Arribem al poble i entrem pels seus carrers i fins a la plaça de l’ajuntament; plaça gran i que havia estat l’indret de la plaça d’armes del castell. El lloc s’esmenta, per primera vegada el 908. El 965, Sunifred, comte de Cerdanya, va cedir el territori dels Angles a l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, juntament amb el de Matamala. Aquest domini es perllongà en el temps fins a la Revolució Francesa i la fi de l'Antic Règim. Val a dir que fins el 1995 s’hi celebrava el mercat dominical que havia estat instituït pel rei Jaume II l’any 1294: 700 anys d’antiguitat!

DSC07729 Castell

     Voltem una mica i aviat estem al davant del que queda de la muralla i l’accés a l’antiga fortificació medieval. També consta documentat el 908 i molt probablement era de planta quadrangular; per tant avui només queda una part de l’accés oriental. Com és natural devia anar ampliant-se amb els anys i el que ara es pot apreciar està datat del segle XIII. Se sap que el 1181 l’abat de Cuixà va rebre l’autoritzaciò del sobirà Alfons I de Catalunya per tal d’ampliar les muralles.

DSC07738 Esgl St Michel 01   L'església parroquial actual, de Sant Miquel dels Angles, està construïda en part damunt de l'espai que havia ocupat el castell i amb pedres tant procedents del mateix castell com de l'església vella de Sant Salvador dels Angles. Al voltant s'anaren creant els primers barris: Barri de les Guilles, Barri de Roet i el Pujal.

DSC07734 Interior 02

    L'advocació de la primitiva església parroquial era la de sant Salvador; va canviar per la de l'arcàngel sant Miquel probablement a causa de l'advocació de la capella del castell. I és que als castells s’hi van anar afegint edificacions, de manera que el castell-tipus dels segles XIII-XIV tenia a més a més un pati d’armes, estables, cisternes, forns, sitges, capella, etc.; al mateix temps que s’ampliava la muralla i es reforçava amb torres o baluards. Justament tenim documentat que el castell d’Anglès va ser reconstruït el 1350, encara que no sabem quin tipus de reformes s’hi varen fer ni si corresponien a aquest canvi que es produeix a molts castells catalans (‘angles.cat’).

DSC07735 St Miquel i senyera 03

   A l’altar major, sant Miquel Arcàngel està centrat a l’altar i al davant d’una senyera catalana que té al seu darrera. També hem vist diverses senyeres als murs laterals, així com a altres esglésies quan hi hem pogut accedir. Si el segle XVII a Catalunya hi havia un sentiment antimonàrquic, ara passen coses com l’escrit que es va preparar a la fàbrica Renault de Valladolid. Un article a 'Publico.es' de l’octubre de 2019 titulava: La hostil rebuda de CGT a Felip VI a la fàbrica de Renault a Valladolid: "No sou benvinguts".

DSC07741 Cal Ribeillats

    Després de menjar una fruita en un banc de la plaça de l’ajuntament, tornem a baixar. Pels carrers hi ha bonics noms de cases, com aquest que a més hi tenen un artístic carro que carrega el farratge: Cal Ribeillats.

De l’article que dèiem de la rebuda a Felipe VI, segueix l’article: "... Avui no visiteu una fàbrica. Avui passareu per un decorat on hi ha gent treballant (...) Aquí es pateixen accidents de treball, es desenvolupen malalties professionals i es pateix la tirania de molts ‘jefecillos’. Fa només una setmana que s'ha confirmat la destrucció de 700 llocs de treball; segur que d'això avui no en parlareu ("no està a l'agenda"). "(...) Sou conscients de tot aquest circ, participeu d'ell i el vostre servei de seguretat fa dies que ha estat "reconeixent" el terreny i investigant a tota la plantilla (...) Segurament quan torneu al vostre palau en helicòpter us fareu un fart de riure pel camí. Per això no pretenem convèncer-vos de res, perquè no només sou part de el problema: sou el problema". Així estan les coses i en aquell moment encara Juan Carlos I no havia marxat a Aràbia Saudita.

DSC07743 Baixant llac   Ara que baixem tenim el llac de cara, però encara molt tapat per aquesta boira persistent que just ara comença a mostrar signes d’anar-se fonent.

DSC07747 La boira se n va   Des de l’ajuntament hem baixat, fent una volta, fins al davant del llac en uns 3,5 quilòmetres. Ara ja es veu el cel blau.

DSC07748 Seguim cap el final Només ens cal girar en direcció a nord-est i passar tot el bosc per tornar al punt des d’on hem començar la ruta avui.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/llac-matamala-els-angles-55637526