(Alta Cerdanya) 1511 el 1/08/2023; 8 km; +235 -235; 3,5 hores.     Excursió organitzada amb el següent itinerari: La Bollosa (o Les Bulloses) i Volta 6 llacs.   Participants: J Camp i Miquel.    Tipus de sortida: semi circular;  Dificultat: fàcil.

 cmapa1511  cperfil1511

FA ANYS:  El 1659 el monarca castellà, Felipe IV, va acceptar prescindir de les comarques catalanes del nord dels Pirineus.

IMG 0938 Aparquem al Punt de Control     Jo m’he situat al càmping Enclave d’Estavar, amb l’autocaravana i amb l’amic Camp hem anat amb el seu cotxe fins al Punt de Control de la carretera de Les Bulloses (en català també Bollosa), just al davant del càmping de les Bolloses (que estava ple).

PHOTO 001 Fem caf Auberge   Hi ha un servei d’autobusos que van de l’aparcament fins a l’embassament de la Bollosa; costa 6€ anada i la tonada és gratis. Aprofitem per anar a fer un cafè a l’Auberge Carlit. Afegim que segons ens explica Ferran Alexandri, el nom de Bullosa o Bollosa deriva del llatí “bullire” ‘bullir, estar en ebullició, brollar’; aplicat sobretot a aigües que emergeixen amb força i feia referència als molts aiguamolls i basses que provenien del Puig Peric.

IMG 0943 Parrem la Presa   Comencem passant per damunt del mur de l’embassament. A la dreta tenim el llac de la Bollosa. L'estany de la Bollosa (també Bulloses o Bouillouses) és un llac de 149 hectàrees situat a la part més alta del Capcir, al límit amb l'Alta Cerdanya, a la Catalunya del Nord. Es forma per les aportacions del riu Tet i també pels Recs de La Llosa i del Puig Peric. La presa va ser construïda entre el 1903 i el 1910 per a proveir electricitat el Tren Groc i per a regular el cabal de la Tet.

IMG 0950 Sovint senyals clares    De seguida veiem els senyals tan clars que es trobem per les muntanyes franceses. A Espanya les senyals fan pena: molts sistemes diferents, amb indicacions confuses i sovint poc freqüents... després diuen que s’han de fer molts rescats de gent que es perd.

IMG 0951 Estany Negre   La ruta avui és pedregosa i en pujada (potser incòmoda per segons qui). S’enfila amunt i a la dreta tenim una bonica vista de l’estany Negre. Hem fet ja uns 2km direcció oest i aquí el llac ens queda al sud. Aquestes rutes dels llacs són de les més habituals per anar en família.

IMG 0946 Info llacs   Un panell informatiu explica la evolució de la vida dels peixos en els llacs d’alta muntanya. A l’estiu, diu el rètol, les aigües de la superfície, reescalfades pels sol, arribem a 20 graus, mentre que les del fons del llac potser no passen de 4 o 5. Així que els peixos ocupen generalment una zona situada entre dues aigües, coneguda com termoclima, de potser uns 13 graus.

IMG 0956 Llac la Coumasse    El proper estany, que veiem de cara, d’un blau intens és el de la Comassa (els francesos ho tradueixen com ‘Coumasse’). Probablement el nom prové de ’Coma’ que, com sabem, és una depressió més o menys pregona i planera en terreny de muntanya.

IMG 0957 Estany Sec   Caminem només uns 100 metres més enllà i tenim a l’esquerra l’estany Sec, que no ho està pas. Estem en l’anomenada Catalunya Nord, part històricament i culturalment catalana i separada, a profit de França, de la resta de Catalunya en virtut del tractat dels Pirineus (el 7 de novembre del 1659). La denominació comprèn les comarques històriques del Rosselló, el Conflent, el Vallespir, el Capcir i el nord de la Cerdanya (el que es coneix com Alta Cerdanya). La Fenolleda, malgrat ésser majoritàriament occitana, s’inclou sovint en la definició de Catalunya del Nord per les seves relacions geogràfiques i administratives amb el Rosselló.

IMG 0965 El Carlit al fons    Aquí tenim una foto amb el cim del Carlit al fons. Convé afegir que l’any 1659 va ser el monarca de Castella, Catalunya i Aragó qui va signar, en secret, el Tractat que va dividir Catalunya en dos i es van perdre les comarques del nord. Un Carles IV (III de Catalunya), fals i traïdor que va incomplir l’obligació que havia jurat de respectar les Constitucions catalanes i per tant potser podem pensar que aquella cessió al rei francès va ser il·legal. Finalment la seva mort va deixar la monarquia en una profunda recessió i una profunda crisi i la seva autoritat fortament qüestionada per nobles, ciutats i països (‘wikipedi’). A Catalunya alguns dels monarques compartits amb el Regne de Castella van resultar molt negatius.

IMG 0967 Estany Bailleul   Arribem a l’estany Vallell ( o de Bailleul). La circular que estem fent es podria allargar a 9 estanys o a 12, segons la distància que decidim fer. Avui ens quedem en la més curta però també molt maca i interessant.

PHOTO 002 Bailleul   Una altra foto del mateix estany. Parlant de la visió que tenen els catalans dels monarques, potser cal reproduir una part de la declaració que van fer els cinc partits polítics territorials ERC, JxCat, CUP (Catalunya) amb  BNG (Galicia) i EH Bildu (Euskadi), el febrer de 2020. Dit l’article d’eit.eus que va ser “una declaració conjunta en què han demanat que el rei deixi d'“exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i parlaments que emanen de la voluntat popular”. Alhora, van rebutjat la monarquia, a qui consideren una "institució anacrònica hereva del franquisme". Alhora, subratllen que el rei "no és un interlocutor vàlid, ni té la legitimitat dels nostres pobles, ni li reconeixem cap funció política". Denuncien el paper que ha tingut el monarca envers les seves nacions, que "no ha estat altre que intentar imposar projectes i valors antidemocràtics, com va quedar demostrat en el discurs autoritari pronunciat el 3 d'octubre" (‘eitb.eus’). Aquesta article és una realitat que es viu en un estat que forma part de la EU.

IMG 0971 Estany Viver   Finalment, ja retornant, tenim a l’esquerra l’estany Viver.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1511-llac-de-la-bollosa-i-volta-dels-llacs-142848401

Aquí, una altra crònica anterior: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/franca/1045-alta-cerdanya-llac-les-bulloses-vall-de-la-grava-riu-tet-llac-del-raco