(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)   (Aquitania) Ruta 1381 el 30/09/2021; 4 km; +10 -10; 2 hores.    Caminada organitzada amb el següent itinerari: Illa de Ré, Sant Martin de Ré, Far de Balienes, Esclusa de pesca.   Participants: Jordi G, Anna, Lea i Miquel.   Tipus de sortida: anada i tornada; Dificultat: fàcil.  

 cmapa1381 cperfil1381 

FA ANYS: L’any 1628 la monarquia gala va liquidar els drets i llibertat de La Rochelle.

IMG 6699 1   Aquest és un viatge a la Bretanya. Per això pugem i fem una primera parada al poblet de Griselles, a l’àrea d’autocaravanes està al costat del Canal de Midi. L’endemà hem seguit fins a La Rochelle, on hem aprofitat per fer una volta pel poble. Aquesta magnífica ciutat autònoma va ser assetjada per les tropes de Carles IX de França el 1572, que tenia l’objectiu d’apropiar-se de la riquesa que generava el seu comerç.

IMG 6700 La Rochelle

     Amb l'ajuda per mar dels anglesos, la ciutat va resistir i va obtenir una pau negociada. Però el 1628, la monarquia gala es va fer absolutista amb Lluis XIII, qui no tolerava l’autogestió de la ciutat i va enviar les seves tropes a assetjar-la per mar i terra. Els anglesos no van poder compensar la inferioritat dels assetjats i la ciutat va ser vençuda. I com ha passat amb majoria de les monarquies europees del XVII i XVIII, Lluis XIII va liquidar tots els privilegis i van morir un 20% de la població. I amb l’obligació conversió al catolicisme, famílies senceres van haver d’exiliar-se a New Rochelle, a Amèrica.

Mapa Ile de Re

   El dijous ens hem desplaçat a l’Illa de Re (coneguda originalment com Illa de Rhé), on hem aparcat en una carretera auxiliar a prop del Far de Baleines, que anirem a visitar (Mapa de Wikipedia Commons). Durant l'època romana, l'Illa de Ré era un arxipèlag format per tres illes petites. L'espai entre aquestes es va anar omplint progressivament, per una combinació d'activitat humana i sedimentació.

PHOTO-2021 St Martin de Re

       A l’illa de Ré anem primer a visitar Saint Martin de Ré, magnífic petit poblet, amb una petita illa dins la població, que ve de gust caminar i on també podrem dinar. L'illa està coberta de vies per a bicicletes i també sovintegen càmpings i hotels. Una illa que dóna per estar-s’hi quatre o sis dies. Estem a la regió de Nova Aquitania, creada per França el 2014. Suposo que es tracta d’anar canviant els noms històrics per trencar el sentiment de pertinença. Generalment no es pregunta mai a la població afectada pel canvi.

IMG 6711 1     L’idioma aquità, o llengua aquitana, va ser un idioma parlat a tots dos costats dels Pirineus, en un territori entre el riu Garona i la serra de la Demanda. Se’l considera com a idioma relacionat amb altres llengües pirenaiques i antecessor del modern basc. Tot i que també he trobat que hi ha una confluència amb el gascó i les llengües iberorromances, especialment amb el català i amb l’aragonès. El gascó té com a límit nord el curs del riu Garona. Els primers testimonis del gascó apareixen entre els segles XI i XII.

DSC04064 Aparcats

   Aquesta crònica és la senzilla caminada al far, tot sortint des del lloc on estem aparcats i on dormirem. El nostre objectiu: Far de Ballenes, em fa pensar en el cetaci i la seva pesca a l’edat mitjana. Diferenciaven entre una balena jove i una vella. La primera, proporcionava carn i la segona s’utilitza per obtenir greix. En la pesca de baixura, una vegada morta la balena aquesta solia sortit a la superfície en un quart d’hora. Una vegada flotant, era arrossegada fins a la platja, o la rampa del port, aprofitant la plenamar, així quan baixava la marea quedava en sec i s’elevava per evitar que la marea se l’endugués i es podés procedir al tractament d’obtenció del greix.

DSC04067 Monolit Platge St Clement Bs

   De seguida pugem a la dreta, a un camí que va al costat del mar. Al costat deixem una gran fita piramidal. La piràmide de Chaumes és un punt de referència discret que compleix el seu paper actual d’orientació als mariners. Els escrits d’Hervé Roques ens permeten situar la seva construcció prop del 1824 a petició de l’enginyer Charles-François Beautemps per tal de facilitar la seva tasca de cartografia costanera.

DSC04070 Platja St Clement        El camí va, però, molt enfilat damunt d’un pendent construït amb roques.

DSC04071 Flor

      Pel camí molts arbres, arbustos i alguna planta en flor, com aquest fonoll marí (“Crithmum maritimum”). El nom popular fa referència a l'aroma de la planta que recorda vagament el fonoll. Es tracta d’una planta comestible i l'única espècie dins del gènere Crithmum. Creix vora el mar i és rica en sals minerals, vitamina C, iode, carotenoides, àcids orgànics i fenòlics. També té propietats digestives i carminatives, igual que el fonoll. És per aquesta raó que ja els antics navegants en duien en les llargues travessies com a forma per evitar l’escorbut.

DSC04073A la platja   Per la platja, els amics Jordi, Anna i Lea, recullen petxines. L’Illa de Ré es una illa que es troba a la costa Atlàntica de França i està connectada, mitjançant un pont de tres quilòmetres, a la ciutat de La Rochelle. Té 30 quilòmetres de longitud i 5 d’amplada. Aquell any 1628 estava de ple en la Guerra dels Trenta Anys. Felipe IV del Regne de Castella (recordem que Espanya, com estat, no existia), es va alinear amb l'Arxiducat d'Àustria contra el Regne de França. Això ocasionà tota una sèrie d'exigències de Felipe IV (que Catalunya compartia com a sobirà, amb el nom de Felip III) respecte als catalans: col·laboració amb diners i amb homes en una guerra que en res no afectava el Principat de Catalunya. Però es va patir l’atac a Leucata, la revolta de Palafrugell el 1638; i l’assetjament de Salses, que va ser conquerida pels francesos i reconquerida el 1640 pels catalans. Mals que venien de les decisions dels interessos del Regne de Castella.

DSC04084 Vanessa atalanta

  També trobo una bonica papallona, una Vanessa atalanta. És una papallona diürna migradora amb una distribució geogràfica molt ampla. Rep el seu nom en honor a Atalanta, una figura de la mitologia grega que encarna a una dona forta, més no per això menys femenina, la qual s'enfrontava a diverses vicissituds per negar-se a seguir les normes de gènere.

DSC04086 Area del Far de les Ballenes

   Arribem a prop del Far Balienes i un rètol en parla una mica. Estem a l‘extrem més occidental. Saint-Clément-des-Baleines és un municipi format per sis poblets. Dominat pel ‘Phare des Baleines’, el poble s'estén entre la costa salvatge i la gran platja de sorra fina de La Conche, al costat del bosc. Per entendre el que dèiem abans de la Guerra dels Trenta Anys, cal afegir que les Constitucions de Catalunya, que el mateix rei havia jurat, garantien el dret dels catalans que l'assistència al rei es faria lliurement, mai per imposició. La Generalitat es va veure sotmesa a tota mena de pressions en la persona del seu president, Pau Claris, i del representant del braç militar, Francesc de Tamarit, que fou empresonat. Tot això donà lloc a la guerra que a Catalunya és coneguda com a Guerra dels Segadors (1640-1652). Tot plegat va acabar amb el Tractat dels Pirineus de 1659, que suposà que Catalunya va ser dividida en dos. La meitat nord (Rosselló, Cerdanya, Vallespir, Llenguadoc), coneguda actualment com a Catalunya Nord, va passar a sobirania del Regne de França.

DSC04095 Far de les Ballenes   Tenim al davant, a l’extrem oest de l’illa de Ré, el Far de les Balenes, tota una icona de visita obligada. Aquest far va ser construït el 1854 per tal de substituir l’anterior Torre de les Balenes, que havia estat aixecada dos segles abans per Vauban.

DSC04096 Torre de Guita

      També una torre defensiva, al costat mateix amb uns jardins perfectament mantinguts. Cal recordar que lluny queden els temps en que Aquitània era un regne establert a la regió en l'edat mitjana en dos períodes diferents no successius compostos per un breu període en època merovíngia (628-632) i posteriorment en època carolíngia (781-884). Prèviament i posteriorment la regió esdevingué nominalment el Ducat d'Aquitània sota vassallatge del rei dels francs i posteriorment el Regne de França.

DSC04088 Esclusa de peixos   Davant, al mar, una curiosa construcció fa una gran volta fins dins de mar. Les primeres encluses de pesca es van construir entre els segles XIII i XV. La construcció d’una enclusa requereix diversos mesos de treball i la participació d’una comunitat organitzada i solidària.

DSC04089 Cartell Escluses Illa de Re

     El rètol ho acaba d’explicar gràficament. El segle XV hi havia més de 30 encluses de pedra a l’illa de Ré i el 1727 ja n’hi havia més de 100. Aquesta, de les 12 que queden, és la de Saint Clément des Baleines. Es tracta de trampes fixes pels peixos. El mur en forma de ferradura pot fer varis metres d’altura i poden ser d’una longitud d'entre 1000 i 1500 metres i van ser construïts sense ciment ni morter. Submergides en marea alta hi entren els peixos, que després es mantenen presos quan el mar retrocedeix.

DSC04097 Bateries de costa

   Més ho menys cal anar fent la tornada per camí proper al de anada i cap el final em fixo amb unes llunyanes construccions, probablement defenses militars. Durant la Segona Guerra Mundial, les platges de l'illa van ser fortificades, amb búnquers, per les forces alemanyes per a bloquejar una possible invasió marítima, dins de la cadena de punts de reforç que va ser el Mur Atlàntic. Molts dels búnquers segueixen sent visibles, en estat més o menys abandonats.

IMG 6717 St Marrtin Re

   La nit ha estat absolutament silenciosa i plàcida. He escrit una mica al meu diari de viatge, on hi he fet un dibuix d’un racó de Sant Martin de Re. Demà seguirem fins a Rennes i després a Le Mont Saint Michel.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/la-rochelle-illa-de-re-sant-martin-de-re-far-de-balienes-esclusa-de-pesca-85363644