(Click on the flag above to have the translation in your Language)   (Alta Cerdanya) Ruta 1355 el 21/06/2021; 15 km; +203 -203; 4,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Llac de Les Bulloses, Alberg Carlit, Vall de la Grava, riu Tet, Llac del Racó.   Participants: Josep C, Anna G i Miquel.  Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt; Dificultat: moderada. IBP: 61.

 cmapa1355 cperfil1355 

FA ANYS: El 1910 es va acabar la resclosa de les Bulloses.

DSC02689 Inici   Avui aparquem al davant de l’alberg Carlit, al costat del llac de les Bulloses. Cal recordar que en alta temporada de visitants, les autoritats del Parc posen en marxa autobusos i s’han de deixar els cotxes al principi de la carretera del parc.

DSC02693 Llac Bollosa   El llac de les Bulloses, a 2000m d’alçada, és el llac més elevat on es pugui accedir, amb cotxe o amb remuntador, de tota la serralada dels Pirineus. L'estany de la Bollosa era un seguit d'aiguamolls i basses que s'estenia des del peu del Puig Peric. S'aprofità una presa construïda entre el 1903 i el 1910 per a proveir electricitat el Tren Groc i per a regular el cabal de la Tet. Recordem que el 1910 era any en que la legislatura francesa va establir la Tercera República, que duraria fins a la derrota militar de 1940, el període de govern més llarg de la història francesa des de la Revolució.

DSC02694 Ruta a seguir

   Hem passat la resclosa de l’embassament i a l’altra banda trobem la informació de la ruta del GR-10 que ara seguirem. Recordem també que durant el naixement de la Tercera República, França estava ocupada per tropes estrangeres, la capital es trobava en una insurrecció socialista, i dues províncies havien estat annexionades a l'Imperi Alemany.

DSC02695 Hotel   A la nostra esquerra hi ha l’hotel. Estem al Capcir, a la part més alta de la Cerdanya per seguir un bon tram de la Vall de la Tet. El Capcir fou conegut durant el segle IX amb el nom de la Muntanya d'Aude (per tal com forma part de l'alta conca de l'Aude) i pertanyia inicialment al Comtat de Rasès, al sud del qual es troba, com també hi pertanyia la Fenolleda, el Donasà o el País de Salt. Per la seva geografia la seva adscripció inicial fou el territori llenguadocià, si no hagués estat per un fet històric que tingué lloc pels voltants de l'any 870, quan va passar a formar part del domini de la casa comtal d'Urgell-Cerdanya.

DSC02696 Cami propllac   El sender, molt marcat i evident va en direcció nord, però girant i pujant i baixant seguint la forma del llac, que tenim a la nostra dreta.

DSC02701 Neret

   Pel camí trobem moltes mates de neret (“Rhododendron ferrugineum”). Sempre que el veiem es tracta d’un arbust de branques tortuoses i que pota arribar com a màxim a 1,5 metres d’alçada. El seu nom prové del grec ‘rhodos’ (rosa) i ‘dendron’ (arbre). No puc evitar recordar els magnífics boscos de nerets que hi ha en diversos indrets de l’Himàlaia; aquells són de l’espècie “Rhododendron gigantenum” i els exemplars arribem a fer 30 metres. Per cert, respecte d’aquell fet esmentat de les tropes que ocupaven França, podem ara recordar un comentari que corria per les xarxes socials fa poques setmanes i que deia: “Si a la teva terra l'exèrcit no parla la teva llengua, ets un país ocupat."

DSC02703 Ginestola pilosa

   I més endavant trobo aquesta ginestola pilosa (“Genista pilosa”), que fa unes flors semblants a la ginesta. Pel que fa a la història d’Espanya d’aquells temps, podem explicar que es va produir la Restauració borbònica en el període comprès entre el pronunciament del General Arsenio Martínez Campos el 1874 que posà fi a la Primera República Espanyola, i la proclamació de la Segona República el 14 d'abril de 1931. El pronunciament del militar espanyol Martínez Campos el 29 de desembre de l'any 1874 a la ciutat de Sagunt restablí la Monarquia Espanyola i la dinastia borbònica en el fill d'Isabel II, el rei Alfons XII d'Espanya.

DSC02704 Algun pontet

     Baixen torrents dels vessants que tenim a l’esquerra. En algun d’ells hi ha algun pontet que ajuda a passar-lo sense tenir que fer equilibris damunt de les roques. Acabant amb la història del període el 1900, cal dir que a Catalunya va néixer la Renaixença; va ser un moviment cultural català iniciat el segle XIX. El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssia respecte al castellà (període anomenat genèricament Decadència). És paral·lel a altres similars, com el Rexurdimento galego.

DSC02709 Seguim GR

   El GR10 continua senyalitzat i també una senyal de color groc. El GR10 és la ruta que creua els Pirineus de mar a mar pel vessant nord. És la versió francesa de l'GR11 peninsular. En total són 882 quilòmetres de recorregut enterament senyalitzat i 51.410 metres de desnivell positiu acumulat.

DSC02710 Els Perics   Hem anat pujant i guanyant altura. Tenim la vista dels dos Perics (el Gran i el Petit), uns cims de 2810 i 2690 metres.

DSC02712 Pedicularis pirinenca   Ja comencem a veure les planes de la vall. El llac de les Bulloses s’ha quedat enrere i nosaltres ara caminem lleugerament a nord-oest. Pel camí una mata de pedicularis pirinenca (“Pedicularis pirenaica").

DSC02717 La Vall   Tenim magnífiques vistes de la vall de la Grava i al final, suposo que són els cims de la Grava i la Cometa. La Tet és un riu que neix prop del Carlit i, tot seguint una direcció oest-est, amb moltes giragonses i inflexions, travessa l'Alta Cerdanya, el Conflent i la plana del Rosselló per acabar desembocant a la Mediterrània prop de Perpinyà, després de 120 km. Estrabó i Ptolemeu l'anomanaren ‘Ruscino’, que és el nom que rebia la vila de Perpinyà a l'antiguitat clàssica. Per la seva banda, Pomponi Mela el va anomenar ‘Tetis’, que sens dubte és el precedent del topònim actual i que prové de la nereida del mateix nom, més coneguda per ser la mare d’Aquil·les, l’heroi que va lluitar a la Guerra de Troia.

DSC02720 Fita desviacio

       A 7,2 quilòmetres convé anar en compte ja que hem de desviar-nos, on indica una fita, i deixar el GR. Ara pujarem, a l’esquerra, la vall lateral que ens permet arribar al llac que volem visitar. Ara anem acabant i parlant de coses de Catalunya, potser interessa que en un article del dia 17 Jordi Amat publicava a ‘lavanguardia,com’ un llarg article, destacant la impecable imatge internacional de científic reputat d’Andreu Mas Colell i al final, en referència al procés judicial contra l’exconseller, diu “...i ara el dinosaure amb caspa que és el Tribunal de Cuentas (d’Espanya) ha decidit arruïnar-lo. A altres i també a ell, segurament l’intel·lectual més brillant del país. És repugnant. Aquesta institució nuclear, que es singularitza pel seu nepotisme descarat... i (que) defensa una oligarquia reaccionaria intenta destruir trajectòries exemplars”. I és que molts mantenen que la repressió continua, com Oriol Junqueras que deia “continuem treballant per l’amnistia, pels 3000 repressaliats d’aquest país”.

DSC02722 Estany   Finalment arribem al Llac del Racó. Estem a 2170 metres i hem fet 7,6 quilòmetres. Aquí estem voltats d’un espectacle força potent. Una bona excursió i encara ens queda la tornada. D’altra banda, mentre escric aquesta crònica he llegit l’article al diari ‘elnacional.cat’ que el diari Frankfurter Allgemeine, principal diari d'Alemanya, “ha informat els seus lectors de la persecució de l’exconseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, per la justícia espanyola. El diari alemany explica com un grup de 33 premis Nobel d'Economia i altres economistes destacats han escrit un article per defensar l'exconseller, ‘un dels economistes més respectats’ de l’Estat.”

DSC02726 Al finalUna aturada per descansar, menjar i admirar el paisatge i de pas fer-nos una fotografia.

DSC02724 Estany i coll   Una altra vista al Llac del Racó; al fons el veu, amb algunes taques de neu, el Puig de la Cometa (2763m). Ara farem el camí en direcció inversa. Una molt bonica excursió.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/alta-cerdanya-llac-les-bulloses-vall-de-la-grava-riu-tet-llac-del-raco-76457430

Crònica d’una altra excursió propera: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/franca/205-pic-carlit-i-llacs