(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)   (Feroe Islands) Ruta 1450 el 8/08/2022; 29 km (15,7 milles nàutiques); 1 hora.    Navegació per la costa nord de Streymoy.    Participants: Rima, Ilario, Anna B, Isabel, Miquel i el guia Francesco.   Tipus de sortida: anada i tornada; Dificultat: fàcil. (LA RUTA GPS és només a efectes descripció; NO per navegar).

 cmapa1450 cperfil1450 

FA ANYS: Del 1400 és la primera referència al poble de Vestmanna.

IMG 7977 Tunnels

          Des de Sandavagur, a l’illa de Vagar, ens dirigim al túnel que creua el fiord a Kvivik, a l’illa de Streymoy. És un túnel submarí, no massa llarg i molt diferent del de més distància entre l’illa de Streymoy i la d’Eysturroy, del qual ja he parlat en una altra crònica i que és el que te llums blaus dins del túnel. D’aquell és aquesta fotografia. Streymoy és una de les 18 illes de l’arxipèlag que es troba a l’Atlàntic Nord. La seva roca fosca és testimoniatge del seu origen volcànic, a conseqüència de la cresta submarina que uneix Islàndia i les escoceses illes de Shetland. La seva bellesa radica en la imatge salvatge i espectacular d’aquesta terra, encara poc coneguda pel turisme.

DSC07655 Bonic port Vestmanna   En poca estona la carretera ens porta fins al poble de Vestmanna. El poble té un dels millors ports naturals de les Illes Fèroe, una badia que s'obre al sud al Vestmannasund, l'estret que separa Streymoy de Vágar. La primera referencia documentada de Vestamana és del 1400. També sabem que el segle XVII Vestmanna (com altres pobles de costa) va ser freqüentment atacada per pirates, que solien segrestar els pobladors per després vendre'ls com a esclaus, principalment al nord d'Àfrica.

DSC07658 Escars i cases   El port és molt agradable i s’hi poden veure moltes barques de pesca, així com els escars on s’hi protegeixen les barques. Vestmanna està governada por un consell municipal de set membres.

DSC07657 El vaixell

   Avui toca fer un viatge en vaixell; un viatge que seguirà la costa a tocar dels penya-segats situats al nord de la illa de Streymoy, els anomenats Penya-segats de Vestmanna. Es tracta d’un tram de costa que presenta un dels llocs més impressionants de les Fèroe. Aquí, tenim el trencament de les ones del mar i un entorn paisatgístic de gran bellesa. La zona està formada per un entramat de coves i penya-segats que arriben als 700 metres d'alçada, entre les roques dels quals nien nombroses d'aus marines.

DSC07661 El poble mentre sortim   Ens posem en marxa amb el vaixell mig ple, el que ens facilita fer fotografies i admirar l’entorn. En aquest moment anem sortint de la influències de les cases de la població de Vestmanna, que té uns 1200 habitants. El seu nom significa, en feroès, "homes occidentals", el nom que els víkings donaven als celtes.

DSC07675 Piscifactoria   Passem pel davant de diverses instal·lacions de les piscifactories que, ens diuen, estan dedicades a la producció de salmó. Es pot observar com, des d’un tub superior (fora de l’aigua) que va girant sobre si mateix, es va escampant el menjar pels peixos i això provoca que a la superfície es vegin els salts dels salmons. A la foto que publico se’n veu un, tot i que he fet més de vint fotos per encertar-lo en només una.

DSC07680 Esquerdes i salts daiguaJa som fora, en aigües oceàniques i ja podem gaudir de l’altitud d’aquestes parets gegantines i de les esquerdes verticals que són el resultat de la erosió de les aigües superficials de milers de rierols baixant pels penya-segats.

DSC07682 Trencament i pont

   Tota l’estona anirem gaudint d’un espectacle magnífic, com aquest pont produït per la erosió i desplom de part de la paret inferior. Potser les pedres que cauen i s’acumulen acabaran fent un mur i darrera del qual s’hi formarà una petita llacuna interior. Penya-segats basàltics verticals, cascades vertiginoses, prats de verd intens que semblen entapissar tant roques com muntanyes i aquesta mar desbocada omnipresent. Un espectacle natural que atreu tant a amants de la navegació, dels ocells, del senderisme o per a aquells qui simplement anhelen relaxar-se i meravellar-se.

DSC07685 Cova i pont   Però les vistes són impressionants, com aquesta que ofereix una àmplia perspectiva d’una cova o túnel a l’esquerra i el pont a la dreta.

DSC07696 Tunels coves oenyes fotos   Els embarcats fem fotos i al davant tenim, parets, roques, coves, penyes, forats... i més fotos i fotos...

DSC07701 Hi entra i surt

   Un gran arc mostra l’entrada, o hi entrarà el vaixell i on farà una volta per dins per sortir per una altra obertura. Veig uns ocells que volen i que no puc fotografiar. Em sembla que es tracta del fulmar (“Fulmarus glacialis”), que té un vol enèrgic, alternant batuts ràpids amb planejos. Menja peixos a la superfície del mar, o zooplancton a profunditats de diversos metres. Surten d’aquests penya-segats coberts de roques, forats i herba. Diguem també que una altra de les tradicions curioses d’aquestes illes és la que es duu a terme a l’illa de Skúvoy, una de les més petites de les 18 illes de l’arxipèlag. En ella els homes, abillats amb sabates fetes de pell d’ovella per a assegurar l’agarri, es deixen anar pels relliscosos i empinats penya-segats, amarrats només amb cordes fetes de llana combinada amb lona i niló, per a recol·lectar ous de Fulmar, l’únic ocell marí del qual avui dia es permet la recol·lecció.

DSC07707 Espectacular   I més endavant, una altra entrada. En unes hi pot entrar i quedem a pocs metres de les parets; i nosaltres també mirem a l’aigua sota el vaixell on s’endevinen roques enfonsades més properes. En altres s’hi apropa molt, segons la força de les onades, però no hi entra. El capità d’aquest vaixell ha de conèixer molt bé aquest recorregut i ser molt hàbil.

DSCx07688 Mar de fons

    Ara estem més a mar obert i la mar de fons es nota més. Una altra informació sobre les Fèroe: el sistema sanitari funciona. Per exemple, durant l’epidèmia del Covid des del juliol del 2020 l'arxipèlag va experimentar tres onades del virus i en totes les ocasions el nombre de casos va disminuir ràpidament. Al principi semblava sort. Ara sembla el resultat d'una bona estratègia. Un article explica que la quantitat de tests, els controls de les arribades i les facilitats per aïllar aquest territori danès expliquen només en part l'eliminació del virus. La confiança de la població en els polítics, experts i periodistes és el patró que més ha ajudat.

DSCx07692 Pasos majestuosos

   Altres entrades immenses i espectaculars. Quina volta més interessant! Sobre la sanitat, penso que “la confiança” amb els polítics, és un tema clau que e Espanya no es dóna. Molts articles, a Espanya, es van fer ressò el 2016 de les converses entre Jorge Fernández Díaz, ministre d'Interior en funcions, del Govern d’Espanya amb un alt funcionari on li explicava, orgullós, literalment “els hi hem destrossat la sanitat pública” (referint-se a Catalunya). Això passava en el context dels plans (‘redaccionmedica.com’) del Govern central a Madrid (del PP) d'asfixiar la sanitat catalana per atacar l'independentisme. D’aquí se’n extreuen quatre conclusions: Primera, que no s’entén que gent que viu a Catalunya i saben això no deixen de votar el PP; Segona, que malament va el sistema judicial espanyol si no es considera un flagrant delicte molt greu el fet de voler destruir la sanitat d’un territori espanyol, habitat per 7 milions de persones; Tercera, malament va Europa si permet estats membres destructius; i Quarta: algú vol encara més raons per entendre que els catalans volen la independència?

DSC07708 Snoppan   El paisatge és realment espectacular. Sense comptar que mig penjades pels penya-segats s’hi veuen algunes ovelles. No poden faltar, també ocells foscos que no reconec, o de color negre que tampoc no en sé l’espècie. Però el conjunt és magnífic.

DSC07709 Ultima nit a Sandavagur   Així s’acaba la jornada i tornem al poble de Sandavagur per dormir la nostra última nit, això sí sense perdre’ns el sopar de peix de l’últim dia a un dels restaurants de Torshavn (dels pocs). Serà al Barbara Fish House.

DSC07712 Tornem a casa

   L’endemà, aviat, estem a l’aeroport per tornar cap a casa. M’acomiado dels amics italians, la Rima i l’Ilario. Amb l’Anna farem via a Barcelona i ella després anirà fins a Sant Cugat del Vallès; també ha volat a Barcelona la companya Isabel d’Aracena, que té vol a Sevilla. Potser la fortuna o els viatges ens tornaran a reunir algun altre dia. Voltant pel món, voltant per la vida.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Track manual orientatiu de la ruta TRACK DESCRIPTIVO not to navigate: https://ca.wikiloc.com/rutes-llanxa-motora/agps1450vestmanna-110350931

Aquí, primera crònica del viatge:http://www.eoliumtrek.cat/index.php/europa/feroe-islands/1177-feroe-e1-kalsoy-mikladalur-selkie