(Croàcia)  Ruta agost 2013; 9 km; +520 -570; 4,5 hores.   Excursió organitzada per Bonviure amb el següent itinerari: Nerezine, ermita St Nikolai, Nerezine.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt;  Dificultat: fàcil.

 Mapa 622 Perfil 622 

 FA ANYS: Mentre a l’any 1660 els soldats croates van començar a dur mocadors de colors al coll, el que es diu que va donar lloc al naixement de la moda de la corbata, a la Península Ibérica, Felip IV d’Espanya i de la Corona d’Aragó i Catalunya, signava el Tractat del Pirineus, pel qual Catalunya quedava dividida en dos, perdent les comarques de la Catalunya Nord. El menyspreu del sobirà espanyol forma part dels greuges dels catalans. Els territoris afectats van conspirar durant anys contra la partició, tants els del Rosselló, Conflent, Vallespir, part de Cerdanya i Capcir, com les autoritats catalanes, de manera que el pacte no es va poder fer efectiu fins el 1720. Cap govern espanyol ha reclamat la devolució dels territoris catalans, cosa que en canvi sí que han fet amb Menorca i Gibraltar.

P1170582 Canal Osor 

Ens hem desplaçat cap a la propera illa de Losinj, unida per un pont amb la de Cres. Cres està separada de Losinj per un canal, obert en època romana, que actualment se supera per un pont al poblet d’Osor. Cal dir que estem en un territori molt agradable. De fet la costa de l’Adriàtic és una trobada entre el mar i la muntanya. Des del golf de Kvarner fins als confins septentrionals de Dalmàcia. Muntanyes que protegeixen la costa retallada i escarpada i que miren cap a les moltes illes que tenen al davant.

P1170561 Cam 

Hem començat a caminar, pujant amunt, en un dia de sol i sense una gota d’aire. Des de les illes, nosaltres, veiem les muntanyes a l’est, a la part peninsular de Croàcia. Costes sense llargues platges ni gaires localitats turístiques, només alguna petita població en indrets protegits del vent anomenat bura.

 P1170562 Entre murs de pdera seca 

El camí va pujant entre murs de pedra seca que protegeixen els petits i minsos conreus del vent. En algunes de les illes, com la de Rab, s’ha estès el càmping naturista. Tot va començar el 1936, quan al rei d’Anglaterra Eduard VIII li agradava banyar-se despullat a les aigües de l’illa de Rab. Això es va fer públic i es va engegar un escàndol. Per evitar problemes, el rei va demanar permís a les autoritats, que li van concedir. Després, les agències alemanyes de turisme van veure que això podria ser un negoci i van començar a promocionar un estiu lliure de lligams i roba. Hi ha diversos indrets on està autoritzat el nudisme.

 P1170563 Vista Nerezine 

A mida que pugem, si mirem avall, per algun revolt, podem veure les cases i el poble de Nezerine, on avui acabarem dinant.

P1170565 Sant Nikolai

 

 

Finalment arribem dalt del nostre camí, a 557 metres d’altitud. Aquí tenim l’ermita de Sant Nikolai, de factura molt senzilla i sense campanar, com seria habitual trobar-les per les nostres terres. La campana, petita i discreta està situada dins del templa, a l’esquerra de l’entrada, que està orientada cap a ponent.

 P1170572 Interior ermita 

L’interior és tant senzill com l’exterior i s’hi pot entrar per la porta oberta. Un parell de pintures dedicades a Sant Nicolàs i a Sant Gaudenci, acompanyen tot d’objectes que hi ha sobre l’altar.

P1170567 Paisatge       A l’exteiror una bona part dels companys estan gaudint de les vistes sobre les illes que tenim al davant i la pròpia resta de l’illa de Losinhj que se’n va cap al sud en una sèrie quasi inacabada de revolts, cales i caletes. Una serralada irregular ben ensorrada dins del mar.

 P1170568 Losinhj

P1170579 Port Nezerine 

    

Un cop hem baixat, anem fins a Nerezine, un poblet d’origen pescador que té, actualment, uns 400 habitants i també un hotel i diversos bars i restaurants pel turisme que hi arriba.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5046117