Catalan Afrikaans Basque Bulgarian Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Danish Dutch English French Galician German Greek Irish Italian Japanese Portuguese Russian Spanish

Vall Ransol a Circ Meners

(Andorra)   Primera excursió de les tres fetes en una sortida sorpresa i inesperada a Andorra, l’agost 2012. Desnivell acumulat de + - 540, en una distància de 7,5 quilòmetres.

 Mapa  Perfil

P1130820 Riu dels Meners 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Començaré per dir que el nom de la vall probablement prové d’arrel basca, com d’altres de l’àrea pirinenca com Arans, Arinsal, Arànser i com també el topònim basc Arantza. L’arrel seria la paraula “aran”, amb el significat de vall. Aparquem el cotxe al punt final de la pista asfaltada que va des del poblet de Ransol en direcció nord (1950m). Enfilem la vall del Riu dels Meners que va en direcció nord-oest, ara ja amb la llum del sol del matí.

P1130821 Prop Font Clot Llosa   

 

 

 

 

L’aire és pur i fresc a aquesta hora. Potser aquest aire deu ser el que fa que, juntament amb l’absència de guerres i la sensació de pau i tranquil·litat, a Andorra la gent visqui molts anys. De fet Andorra és un dels països amb una esperança de vida més dilatada (82,51 anys). Ens anem apropant a la font dels Clots de la Llosa. A la nostra esquerra, cap a sud comença la volta de turons que formen el circ per aquesta banda: Pic de la Pala Alta (2684m), Pic de la Pala Rodona (2793m), Pic de la Cabaneta (2863m), tots de parets molt dretes.

P1130822 Pleta del Clot

 I així arribem amb un replanet, una pleta a uns 2300 metres.

P1130826 Primer estay Ransol 

 

 

 

 

 

Es segueix amunt, sempre més o menys en la mateixa direcció, fins a trobar el primer estanys dels anomenats Estanys de Ransol.

 

P1130824

 

 

 

 

 

P1130827 Bony Pala den Jan Pic Ransol i Pic Coma Varilles 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una mica més amunt i mirant cap a l’est destaca el turó fosc del Bony de la Pala d’en Jan, al darrera del qual haurem de trobar més endavant la cabana o refugi. Més enllà destaquen el Pic de Ransol (2732m) i el Pic de la Coma de Varilles (2759m), que formen, tots ells, part de la frontera nord d’Andorra amb França.

P1130830 Segon de Ransol 

 El segon llac de Ransol, més gran que l’anterior, apareix de sobte després una pujada. Estem a 2460 metres d’altitud.

 

P1130831 Confluncia mb el GRP 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aviat el nostre sender entronca amb el GRP, o “Gran Ruta País” que dóna tota la volta a Andorra.

P1130833 Al fons la serra del Puipedrs    Hem començat a girar a partir del GRP, que ara anem seguint. Les vistes se’n vall enllà i al fons podem endevinar la serra del Puigpedrós, entre la calitja de les boires que la calor deixa enganxada a les muntanyes. Caminem, ara, pel vessant meridional de la Coma de Ransol, sabent que a la nostra esquerra, amunt, tenim el Pic de Meners (2724m) i el Pic de l’Estany Mort (2746m).

P1130835 Marmotes prenent el sol 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pel camí unes marmotes ens miren passar, mentre prenen el sol i quan el camí fa que ens hi apropem una mica més, corren a endinsar-se al seu cau entre les roques.

P1130839 Cabana Coms de Jan 2220m 

 

 

 

 

 

 

 

La cabana de Coms de Jan, situada a 2220 metres, té dues habitacions, una amb 6 lliteres i l’altre amb 4 i una llar de foc. Com és normal als refugis lliures d’Andorra està en molt bon estat i força neta, el que diu molt dels muntanyencs que hi venen a fer nit.

P1130841 Isards 

 

 

 

 

Isards i cavalls, formen el conjunt d’animals grans que podem observar pels voltants. Aquí toca fer un mos per recuperar forces. Per entre les herbes hi ha una multitud de petites llagostetes que saltes d’aquí cap allà. Jo penso que són minairons, també coneguts com menairons o femilians en altres indrets del Pirineu (a l’Alta Ribagorça es coneixen com diablorins), són aquells éssers diminuts que algú desa dins d’un canut d’agulles. Diuen que són tant petits que dins d’un canut n’hi caben milers. Quan el propietari obre el canut de canya, surten brunzint com borinots i exigint treball. Són capaços de fer, en una nit, tota la feina que l’home de la casa i els seus ajudants podrien fer durant una setmana. Val a dir que no es tracta d’una espècie exclusiva del Pirineu, ja que per tot Europa la família dels follets diminuts que viuen i treballen pels boscos i pels humans formen part dels contes que han existit tota la vida.

P1130844 Pont hem tancat el cercle Seguim el sender que tira avall i que ara ja es desvia del GRP, el qual continua en direcció de llevant per passar pel refugi de la Cabana Sorda i després anar fins al refugi de Juclar, on nosaltres pensem anar precisament demà. Una hora i mitja després arribem un altre cop al pontet al davant de l’aparcament, ara molt més ple de cotxes. El cercle s’ha tancat.

 

Si voleu accedir a la ruta per a gps, podeu anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3254652