(Mallorca) Ruta el 25/02/2017; 8 km; +230 -230; 2,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Vilafranca de Bonany, Santuari de Bonany i tornada.   Tipus de sortida: anada i tornada al mateix punt, parcialment circular; Dificultat: fàcil.

 mapa916 mperfil916 

 FA ANYS: El segle XIII l’empenta del comerç català (i en conseqüència també el que sortia de Mallorca) per la mediterrània va ser tan potent que inevitablement va sorgir un personatge fonamental per aquella activitat: Cresques Abraham.

P1090101 Vilafranca de Bonany  Avui fem una excursió que és realment una passejada tranquil·la des de Vilafranca de Bonany fins a l’ermita. Hem aparcat al carrer dels Reis de Mallorca de Vilafranca. Per alguna raó que potser és d’ignorància profunda (o de mala intenció) es troben textos que parlen d’alguns dels reis de Mallorca referint-s’hi com a “rei d’Aragó”. Els reis de Mallorca eren “reis de Mallorca” en tant en quan es faci referència a les illes de les Balears. Això és independent que algun d’aquells personatges fos també, al mateix temps rei d’Aragó, de València o sobirà de Catalunya. És més, el rei Jaume I va posar en marxa l’operació de la mediterrània per conquerir Mallorca sense el suport de les Corts d’Aragó i per tant te poc sentit dir que havia fet cap cosa (a Mallorca i a l’orient de la mediterrània) sota el títol de “rei d’Aragó”.

P1090102 Sortint de Vilafranca  Sortim del poble per una pista asfaltada en direcció al nord. El terme de Vilafranca de Bonany sembla que té l’origen el 1620 quan es va construir el nucli principal i que es va elevar sobre les terres d’un antic domini sarraí: el de Yiynau-Bitra. Aquell nucli poblacional, ja d’origen català, va ser necessari per oferir vivenda als treballadors de la baronia de Sant Martí.

P1090103 gallines per arreu 

Anem entre cases, horts i gallines. Encara que de limitada varietat de paisatge i caracteritzat per la seva situació en el pla, el sòl és de gran fertilitat, ajudat per les fonts subterrànies i per tant es va dedicar especialment a usos agrícoles. També el conreu de melons ha estat predominant.

P1090104 Son Conill 

Una estona després arribem a l’entrada de la finca de Son Conill. Tenim dues alternatives: per l’esquerra o per la dreta, on un camí estret puja a tocar del tancat. Cal seguir el de la dreta.

L’empenta del comerç català (i en conseqüència també el que sortia de Mallorca) per la mediterrània va ser tan potent que inevitablement va sorgir un personatge fonamental per aquella activitat: Cresques Abraham. Cresques va ser un jueu nascut a Ciutat de Mallorca el 1325, d’ofici bruixoler i rellotger i molt vinculat a la nàutica, amb grans habilitats cartogràfiques, que va ser protegit pels reis Pere III, Joan I i Martí I.

P1090105 Vista de lermita de Bonany Pel camí estret que puja comencem a veure l’ermita de Bonany.

Cresques, va ser l’autor del conegut com “Atles català”, considerat com el mapa cartogràfic més important de l’edat mitjana, produït l’any 1375. Es tracta del primer document que incorpora una rosa dels vents i està considerat una joia de la col·lecció de la Biblioteca Nacional de França, a París.

P1090106 Cam al costat de vallat 

El mur de tancament de la finca sembla que no s’acaba mai.

Cal considerar la transcendència d’un document com aquell quan es vivia en una època en que encara subsistia la concepció d’un món pla. Cal tenir en compte, a més la creença que el Diluvi que Déu havia enviat a la Terra, feia pensar que només havia deixat terra ferma amb el centre a Jerusalem. També es creia que aquesta terra no era plana del tot, sinó que feia un lleuger pendent cap els extrems i per tant hi havia la por de endinsar-se a la mar massa lluny de les costes, ja que qui s’apropava lluny i cap els extrems del mar hauria de caure a uns indrets terrorífics i desconeguts.

Per tant, cal afirmar que a Mallorca va nàixer una escola de cartografia de primer nivell que per primer cop oferia una visió del món indispensable per a la navegació. Aquesta nova visió del món és el que hauria de permetre el “descobriment” de terres desconegudes i el contactes amb altres cultures; per a bé en alguns casos i per a desgràcia dels “descoberts” en alguns altres.

P1090107 Ermita  Finalment arribem al replà on hi ha el santuari. És un edifici de considerable factura. L’ermita es va construir dalt d’aquest turó el segle XVII i es va dedicar a una marededéu trobada. Amb els anys es va ampliar i finalment els anys 20 del segle passat va ser reconstruïda i va quedar tal com es pot veure en la actualitat, ja que un temps abans havia quedat quasi destruïda per la caiguda d’un llamp.

P1090111 Ntra Sra de Bonany 

La imatge de Ntra. Sra. de Bonany. El nom de Bonany prové de l’any 1609 quan, després d’una llarga sequera, la gent dels pobles van anar en processió a demanar la intercessió de la Verge. El temps va canviar de sobte i va ploure amb abundància. Aquell va ser, doncs, el “bon any”. Antigament el puig era conegut com Puig Burguès.

P1090112 Juniper Serra 

Un record de fra Juníper Serra que va ser ordenat frare franciscà el 1731. De nom es deia Miquel Josep, però en ordenar-se el va canviar al de Juníper en record del sant seguidor de Francesc d’Assís. El 1767 i com a conseqüència de l’expulsió dels jesuïtes va haver de canviar de plans (volia anar a evangelitzar els indis apatxes) i es va dirigir a seguir la tasca cap a l’Alta Califòrnia.

P1090113 El Pla en un dia tapat  Vista del Pla, tot i que enfosquit per aquest dia de núvols.

P1090114 Creu fra Junper  La Creu de Fra Juníper. Trobem la creu de pedra dissenyada per l’artesà local, Joan Vives que commemora l’últim sermó de fra Juníper Serra abans de partir cap Amèrica a evangelitzar les terres de Califòrnia. La forma de la creu intenta recordar que el frare acostumava a posar una creu amb dos troncs als indrets on proposava la construcció d’una capella o d’una ermita.

P1090115 Smbol del Cam 

Símbol del Camí: un projecte que té per objectiu unir, en una sola ruta, tots els territoris de parla catalana. El projecte de la ruta té la forma d’un vuit (8) i la forma com es plasma en els senyals és de color vermell, deixant dues obertures, una en la direcció d’on es ve i l’altra en la direcció cap a on s’ha de seguir.

Finalment tornem a ser a Vilafranca, poble que és conegut per ser el de naixença del famós cantautor Tomeu Penya.

P1090121 Cura  Com que ha estat una excursió curta, el temps disponible ens permet anar, en cotxe, fins al Santuari de Cura. El santuari de Cura és un espai natural, espiritual i cultural íntimament lligat a la història de Mallorca. Un indret classificat de fonamental per la presència de Ramon Llull, que havia nascut a Palma a principis de la conquesta de l’illa per sobirà català Jaume I.

P1090119 Ramon Llull  Una imatge de Ramon Llull. Els anys van passar fins que el 1553 els Jurats del Regne van acordar l’ampliació de càtedres mitjançant la institució de l’estudi General (l’equivalent a una universitat) on es va ensenyar retòrica, llatí i grec. L’any 1588 ja hi havia 150 estudiants. La seva existència va acabar el 1826 la mateixa època en que el tristament famós sobirà espanyol (no “rei” perquè no en tenia el títol) Fernando VII, va iniciar la que es coneguda com “dècada ominosa” durant la qual va portar a terme una dura repressió del pensament lliberal i del tancament de periòdics i universitats. Va ser un període en que es van produir aixecaments absolutistes instigats pel clergat.

P1090118 Al Santuari de Cura  Hem arribat amb la intenció de dinar a l’hostatgeria i restaurant que hi ha. Serà el lloc on hem menjat millor.

P1090098 Justcia 

Al restaurant hi havia un diari del país. Era d’ahir però amb el titular que es pot llegir. Dos homes en parlaven i un li deia a l’altre rient “si jo ja ho deia: res de res, cap anirà a la presó, una altra cosa seria que fos un desgraciat que hagués robat per menjar”. Amb en Miquel comentem que resulta trist i preocupant que s’hagi arribat al punt en que la gent té aquesta pobra opinió del sistema de justícia.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16549649

Aprofito per posar un video penjat per Paloupetit a youtube referit a Tomeu Penya, el gran cantautor nascut a Vilafranca: