(Serra de Tamuntana) Ruta 1537 el 13/11/2023; 4,8 km; +10 -10; 1 hora.   Excursió, caminada tranquil·la, amb el següent itinerari: Sa Calobra, Torrent de Pareis i tornada.  Tipus de sortida: anada i tornada;  Dificultat: fàcil. 

 cmapa1537 cperfil1537 

FA ANYS:  El santuari de Lluc te l’origen en una petita capella del segle XIII.

P1010389 Vistes Corbata    Fa molts anys (potser 40) que no venia a veure Sa Calobra, així que avui he decidit fer-ho. El Port de sa Calobra, o Sa Calobra, és una cala del municipi d'Escorca i, a la vegada, nucli turístic que pren el nom d'un petit llogaret situat a les proximitats. És coneguda perquè és a prop del torrent de Pareis i per la dificultat d’accedir-hi a través d’una carretera amb molts revolts, dissenyada per l'enginyer Antonio Parietti i inaugurada l'any 1933. Carretera que té el famós i conegut “revolt de Sa Corbata”.

P1010393 Sa Bretxa    Carretera avall, es passa per un interessant pas estret conegut com Sa Bretxa. Tot aquest territori forma part del municipi d’Escorca, un dels destacats de la Serra de Tramuntana. El nom d'Escorca, segons l'historiador Joan Coromines, és derivat  del romànic primitiu “skulka”, que significa  "lloc de guaita".

P1010394 Sa Calobra    En arribar a baix del tot hi ha una zona d’aparcament, on cal deixar el cotxe. D’aquí ja es va, caminant, fins al port a pocs metres. El llogaret de sa Calobra (l’antic “rahal Colobra” de l’època musulmana) ha donat el nom a la cala, com explica Francesc Canuto Bauçà.

P1010396 Port    El port és una cala molt protegida per la Mola de Can Termes, a ponent, i el Morro de Sa Vaca a llevant. Moles aquestes que presenten unes parets força verticals i s’endinsen al mar. El barranc que va formar la cala del port és el resultat de les aigües del Torrent d’Es Racó i també el torrent que es forma amb les aigües que provenen, del sud, d’Es Castellot i d’Es Coster.

P1010399 Al tunel    Segueixo caminant pel carrer que mira a l’est. Ja veig el blau del mar que està al davant de la boca del torrent de Pareis. Per cert, abans no he explicat, d’Escorca es pot afegir que la conquesta catalana topà amb diverses dificultats, fins al punt que la totalitat del terme no fou conquerit  fins l'any 1232, a la tercera estada de Jaume I a l'illa de Mallorca. En el repartiment, les terres d'Escorca correspongueren a la porció reial i un dels titulars fou l’Infant Pere de Portugal. El territori que abasta de Pollença cap a Lluc (propietats com Lluc, Son Amer, Es Guix i altres) fou atorgat a l'orde del Temple. Escorca era llavors una alqueria de 12 jovades que correspongué a Arnau Abrines. La  conquesta  catalana no significà un trencament del sistema econòmic, però introduí elements del feudalisme senyorial, com les cavalleries (destaca la de Sa Calobra). També  significà la creació d'una parròquia i es construí  una petita església dedicada a St. Pere, a l'alqueria d'Escorca (‘ajescorca.net’).

P1010401 Interior    El carrer s’endinsa en un túnel (construït l’any 1950) que jo recordava fosc i amb un terra molt irregular. Ara està tot molt ben treballat i il·luminat. Aquest túnel s’ha foradat dins de la muntanya que duu el nom de Torre des Bosc i té una altura de més de 200 metres. Per damunt hi ha un senderó conegut com Pas de S’Aranya.

P1010403 Torrent de Pareis    Al final dels túnels (potser només uns 10 minuts; uns 300 metres) se’ns obra al davant la part final del Torrent de Pareis. Es desconeix l'etimologia del nom Pareis. Hi ha diferents teories que proposen el seu origen: del substantiu plural pareis (=parells) explicable per la semblança o paritat dels penyals que voregen el torrent a dreta i esquerra.

P1010404 El pas    La gran escletxa de parets verticals forma una gran porta de cara a la mar. Aquí el torrent hi ha acumulat una ampla platja de còdols de petit diàmetre, tots provinents de torrent amunt. Aquest indret es conegut com s’Olla.

P1010407 Reflexos     Vaig caminant torrent endins, on els estanys d’aigües retingudes mostren reflexos que em fan fer unes fotografies. El 2003, per l'interès que representa la seva fauna i la seva flora, on hi ha més de 300 espècies, va ser declarat «Monument Natural» pel Govern Balear.

P1010408 Rocs    Arribo a un estanyol i ara si es vol seguir amunt cal enfilar-se per les roques. En qualsevol cas no aniria gaire més amunt, així que gaudeixo de l’indret abans de començar a tornar.

P1010412 Forats i coves    El torrent ofereix racons que ve de gust observar, com aquesta cova i els forats que la connecten. El Torrent de Pareis és un torrent que comença al lloc anomenat s'Entreforc, per la confluència de dos torrents: el Torrent del Gorg Blau o Sa Fosca i el Torrent de Lluc. Després de recórrer una distància d'uns 3,3 km, entre grans penya-segats càrstics, desemboca en l'indret anomenat s'Olla, just on ara estic arribant.

P1010415 Tunel tornant    Torno a passar pels túnels i tornar a Sa Calobra, on acabaré fent un refresc, a més d’escriure unes notes al meu diari en la terrassa del bar a sobre mateix del petit port; una estona relaxant i magnífica. Al port de Sa Calobra també s’hi arriba per mar des del port de Sóller.

P1010416 Lluc    Amb el cotxe he desfet la carretera fins a la Ma-10 per anar fins al Santuari de Lluc (uns 45 minuts), per una carretera de muntanya molt agradable, envoltada de bosc i de roques calcàries. Ah, i molts revolts; però cap problema: qüestió d’anar xino xano. La primera capella cristiana es va construir com un petit aixopluc arran de l'aparició de la imatge en segle XIII. L'any 1456 es va constituir la Col·legiata del Santuari de Lluc reconeguda pels seus blauets. Finalment el 1622 es posà la primera pedra del que més endavant seria l'actual basílica.

P1010417 Lluc 2    Volto per les instal·lacions, compro unes postals per enviar als meus néts. Des del segle XIII, el Santuari de Lluc ha estat reconegut per la seva conjugació de fe, cultura i natura. El lloc preferent per als que cerquen un centre espiritual a l'illa de Mallorca. Disposa d’una gran hostatgeria.

P1010419 Interior    També em relaxo una estona a l’interior. Cal saber també que els nous mallorquins volien acabar disposant d’un monestir com el de Montserrat a Catalunya. Així la capella de la Mare de Déu de Lluc es començà a embellir al segle XIV. Més endavant, el 1586, l'edifici principal es va ampliar per poder allotjar als peregrins.

P1010422 Antigues celles    Finalment, volto pels jardins, al davant de les que havien estat les antigues cel·les dels monjos. Després de la visita a Lluc, vaig a dinar al restaurat Ca’n Gallet, on ja altres vegades hi havíem vingut amb en Jaume i es menja molt bé.

NOTA: No necessàriament els wp coincideixen al lloc on han estat fetes les fotos.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/1537-sa-calobra-torrent-de-pareis-santuari-de-lluc-157142415

Aquí, una altra crònica anterior: https://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1306-1539-valldemosa-s-estaca-calo-de-s-estaca