(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)     Crònica 1407d de varies curtes caminades/visites a diversos fars de Mallorca. Entre dia 12 i el 16 de març de 2022. L’objectiu d’aquestes sortides ha estat visitar els fars i no tant fer excursions. Distància caminada: 0,8km Desnivell acumulat: m+7 m-7.   Tipus de sortida: circular. Dificultat: fàcil/passeig.

 

 cmapa1407d  cperfil1407d

FA ANYS: Entre el 1701 i el 1719, el regne de Mallorca va perdre les seves llibertats i constitucions.

DSC05422 FAR SALINES Cap Salines  En aquest cas no queda més remei que aparcar quasi a tocar del recinte del far. Per començar a caminar he fet el tram de la carretera Ma-6110 que ve de Santanyí. Encara que l'origen del nom de Santanyí sigui incert, l'etimologia més probable és llatí, ‘Sanctus Actus’ que significa xai sant. L'any 1236 hi ha constància del nom escrit com a Sancti Aini, per aquesta raó hi ha un xai a l'emblema del municipi.

DSC05427 Vista des de mar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Pel costat del recinte es camina fins al davant del far; a l’esquena queda el penya-segat del mar. El Far del Cap de Ses Salines està també a la costa meridional i va ser inaugurat l’agost de 1863, com el de Portocolom, en uns terrenys cedits gratuïtament pel Marquès del Palmer. Cal explicar que el marquès, Gabriel Abrí-Descatlar i Serralta (Ciutat de Mallorca, 1649-1719), va ser sergent major de la ciutat de Mallorca, després mestre de camp, senyor de la Bossa d'Or i cavaller de l'orde d'Alcántara. Actuà d'ambaixador del Gran i General Consell l'any 1701 per complimentar Felip V. Va ser present a les Corts de 8 de maig de 1701. Fou recompensat per Carles III amb el títol de marquès del Palmer. Durant la Guerra de Successió va ser destacat austriacista mallorquí i per tant oposat a Felipe V.

DSC05424

 

 

 

 

 

 

 

 

   El nét del personatge esmentat, Guillem Descatlar i d’Olesa (1746-1801), va fomentar el conreu de la barrella a Mallorca, i el 1791 obtingué del rei l’habilitació del port de Mallorca per a l’exportació d’aquest producte. Potser em cal afegir que la barrella (“Salsola kali”) és una planta que creix en zones sorrenques del litoral. És un arbust espinós d'aspecte grisenc que pot arribar a fer fins a uns 90 cm d'alçada. Les fulles són rígides i suculentes; cada fulla acaba en una espina. El més important és que fins al segle XIX es feien servir per produir cendres riques en sosa (carbonat de sodi). La sosa d'aquestes plantes s'obtenia antigament cremant-les i s'utilitzava per a fer sabó i vidre.

DSC05428 Flors

 

 

 

 

 

 

       Camino una mica cap a un costat i després cap a l’altre. La força del mar i el vent són un espectacle que mereix ser observat. Entre les roques, floreixen unes vistoses flors grogues que aporten color i alegria. Parlàvem de Felipe V; per perspectiva històrica cal dir que va ser el destructor de la independència, constitucions i institucions, dels Països Catalans (Catalunya, València i Mallorca), en signar els decrets de Nova Planta on, pel que fa a Mallorca, el primer decret va ser del 1701 i el darrer del 1719. Així va implantar un règim absolutista a tot Espanya, invocant un dret diví. Afegim que l'estol filipista dirigit per François Bidal d'Asfeld desembarcà amb èxit a Cala Llonga (Felanitx). Estava constituït per uns 10.000 homes. La ciutat de Mallorca va capitular el dia 1 de juliol de 1715 i l'Asfeld entrà a la ciutat el dia 11. En les capitulacions els guanyadors es comprometien a respectar la vida i els béns dels vençuts i a decretar una amnistia general, però la conservació del règim polític i jurídic del regne es deixava a la decisió de Felip V.

DSC05430 Onades potents    Avui el dia segueix amb el mar impetuós i les onades espeteguen a les roques. És un espectacle. En la història trista de l’atac hispano francès borbònic de Felipe V (un avantpassat de l’actual cap d’Estat espanyol), el que estava en joc era la supervivència de Mallorca com un regne autònom, tal com havia estat els darrers cinc segles. S'estava a punt d'entrar en un règim absolutista centralitzat. I s’hi va entrar. Des d’aleshores Mallorca, Catalunya, València i Aragó van perdre la seva independència com estats o nacions lliures. I així segueixen.

 Si voleu el track per gps, podeu clicar Far del Cap de Ses Salines: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/agps1407dfarsalines-100758808

Visitar article sobre ELS FARS DE MALLORCA:  http://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1158-fars-de-mallorca