(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)     Crònica 1407b de varies curtes caminades/visites a diversos fars de Mallorca. Entre dia 12 i el 16 de març de 2022. L’objectiu d’aquestes sortides ha estat visitar els fars i no tant fer excursions.   Distància caminada: 0,63km. Desnivell acumulat: m+1 m-1.   Tipus de sortida: circular. Dificultat: fàcil (curt passeig).

 

 cmapa1407b cperfil1407b 

FA ANYS: El Far de Cap Blanc va ser construït el 1584.

DSC05390 FAR CAP BLANC arribant    Arribo a prop del far de Cap Blanc, després d’haver-me aturat a fer una visita al conjunt prehistòric talaiòtic de Capocorb Vell (deixo vincle de la crònica, al final d’aquesta). Forma part del municipi de Llucmajor i fa de límit oriental de la badia de Palma.

DSC05391 Torre guaita restaurada

 

 

 

 

 

 

 

        Camino poc avui, no hi ha opcions de camins o sendes practicables. Aparques el cotxe i en pocs minuts ja estàs al far. De camí, a l’esquerra, es veu una torre de guaita restaurada: la Torre de Cap Blanc; una torre de vigilància i defensa, la construcció de la qual (el 1584) es va fer necessària perquè des del 1543, en aliar-se els turcs otomans amb els barbarescs, formaven una constant amenaça per a tota Mallorca. Per defensar la vila de Llucmajor es pensà a construir a la costa les torres del Cap Enderrocat, la torre del Cap Blanc, la torre de Cala Pi i la torre de s'Estelella.

DSC05394 Roca i arbustos

 

 

 

 

 

 

                  Estem en un promontori planer de roca vista i escassa vegetació arbustiva que aprofita les esquerdes i clots per sobreviure. Segons Gomez-Pujol, Balaguer i Fornós, l'altiplà que caracteritza les unitats paisatgístiques conegudes com a marines (Migjorn, Llevant, Santanyí, Petra i Santa Ponça) té la seva gènesi en una plataforma d’esculls (arrecifal) formada durant el Tortonià final i el Messinià inicial gràcies a canvis eustàtics (eustàtic, fa referencia als canvis en el nivell global del mar). Si la estructura tectònica de l'illa explica la distribució dels grans grups de formes litorals, en un segon ordre de magnitud, la fracturació i la geometria de les falles explica la naturalesa de bona part dels penya-segats de l'illa.

DSC05395 Far de Cap Blanc arribant    Així, a poc a poc, s’arriba al parament que taca el perímetre del far. Es construí l'any 1862 i és dels anomenats d'època isabelina. Recordem que el regnat d'Isabel II és el període de la història contemporània d'Espanya comprès entre la mort de Ferran VII el 1833 i el triomf de la Revolució de 1868, que va obligar la reina a marxar a l'exili. També podem recordar que de la reina es parlava de la “butxaca secreta”. Respecte d’això s’ha escrit (‘larazon.es’ JM Zavala) que “els anomenats «fons reservats» no són un invent del segle XX. Mort el rei Ferran VII el 1833, la seva quarta esposa Maria Cristina de Borbó, la reina governadora, va constituir una mena de «fons de rèptils» on va anar lliurant fortes quantitats de diners... Fins que el 1840, quan es va exiliar a París després proclamar-se la regència del general Baldomero Espartero, es van introduir a la ‘butxaca’ ni més ni menys que 37 milions de reals, quantitat molt respectable per a l'època...”; diners que van desaparèixer sense deixar rastre, conclou l’articulista. Us recorda alguna cosa més propera la corrupció i el saqueig?

DSC05396 Farde Cap Blanc    Aquest far té un pla focal de 90 m sobre el nivell de la mar i de 10 m sobre el terreny. És de 6è ordre, ja que arriba a les 20 milles marines. Al llarg del temps ha funcionat amb oli d'oliva, amb parafina, petroli i fins i tot, el 17 d'octubre de 1951, amb carbur de calci. El 1966 marxava amb gas acetilè i, des de 1970, és elèctric i funciona de forma automàtica. Per cert, també fan història les noticies d’octubre del 2021 a varis diaris com ‘publico.es’ que diu que “La Fiscalia del Tribunal Suprem està ultimant l'arxiu de les tres diligències de recerca al voltant del rei emèrit i els seus diners opacs no declarats a la Hisenda espanyola i ocultats en paradisos fiscals” i conclou l’article dient explicant que “La fortuna opaca de Joan Carles de Borbó, fruit de negocis, comissions i donacions rebuts durant el seu regnat, quedaran sense retret penal amb la decisió de la Fiscalia d'arxivar les seves indagacions”. Tinc entès que aquelles diligències després s’han arxivat.

Aquí us deixo el vincle a la crònica de Capocorb Vell: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1127-jaciment-talaiotic-capocorb-vell

Si voleu el track per gps, podeu clicar a Far de Cap Blanc:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/agps1407b-far-cap-blanc-100758709

Visitar article sobre ELS FARS DE MALLORCA:http://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1158-fars-de-mallorca