(In my web, click on the flag above to have the translation in your Language)    (Raiguer) Ruta 1401 el 12/03/2022; 3,5 km; +14 -14; 1,5 hores.    Una visita i volta per la ciutat romana de Pol·lentia, al costat d’Alcúdia.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 cmapa1401 cperfil1401 

FA ANYS: La conquesta de Mallorca per part de l’Imperi romà es va produir el 123 aC.

IMG 7164 Edifici museu

  Després d’anar a l’oficina de turisme per demanar informació i rebre un mapa, vaig directe al Museu Monogràfic de Pol·lentia, situat en un edifici del segle XIV, al darrera de l’església de Sant Jaume a la ciutat d’Alcúdia.

IMG 7165 Museu Pollentia   Es tracta d’un museu molt petit però que conté les restes recuperades del jaciment de Pol·lentia. Sent tant petit es visita ràpid, però ens permet una primera introducció visual.

IMG 7168 Al triclinium

   El discurs museístic s'articula al voltant del àmbit públic, amb objectes que fan referència al fòrum com a centre de la vida pública, al teatre i al lleure i a les necròpolis. Les poques peces exposades corresponen als segles I i II, moment de màxima esplendor de la ciutat. Tal com veurem al visitar el jaciment, es fàcil imaginar que, estant tant a prop d’altres viles i ciutats que han crescut després, bona part del material devia desaparèixer per ser reutilitzats en les noves construccions.

IMG 7170 Cubicula

   Pol·lentia fundada després de la conquesta de l'illa pel cònsol Quint Cecili Metelo l'any 123 aC, suposa l'inici de la vida urbana a Mallorca. La Ciutat Romana de Pol·lèntia és el jaciment arqueològic de l'època romana més important de l'illa de Mallorca. Es troba situat a l'exterior de les muralles medievals del centre històric d'Alcúdia; durant un temps va ser la capital romana de les illes Balears per la seva situació estratègica i també per la geografia de la seva costa, on els seus ports albergaven un trànsit naval important.

IMG 7174 Pedestal Lucius

   Després de la visita al museu, només cal passar la carretera a l’altra banda on hi ha l’entrada al jaciment i on cal pagar una entrada. Seguidament hi ha un pedró amb una inscripció dedicada a Quint Cecili Metelo. Recordem que des del 123 aC, les illes van passar a formar part de l’administració romana de la província Hispania Citerior, amb capital a Tarraco, l’actual ciutat de Tarragona (a Catalunya). D’aquesta manera, amb aquesta conquesta, es garantia la seguretat de les rutes marítimes que connectaven el centre de la Mediterrània i la mar Tirrena amb les costes del llevant de la Hispania, així com del nord d’Àfrica amb la Gàl·lia.

IMG 7179 La Portella   Al davant mateix ja es poden veure les restes de les construccions dedicades al barri residencial que anomenen Sa Portella. Les excavacions van ser realitzades entre 1957 i 1963 i van deixar al descobert dues illes de cases (“insulae”) amb tres habitatges (“domus”)

IMG 7180 Casa dels Dos Tresors

   Una de les “domus” és la coneguda com Casa dels Dos Tresors. Aquests habitatges estaven delimitats, respecte de les altres, per carrers en sentit nord-sud i est-oest. Per cert, parlant d’història, l’objectiu romà d’assegurar el trànsit marítim va ser el mateix que va portar al sobirà català Jaume I a conquerir Mallorca el segle XIII.

IMG 7187 Vista aeria del Forum   Després de voltar una mica observant i intentant identificar les altres cases a partir els rètols d’informació, segueixo avall. Cal saber que la ciutat ocupava un gran territori i tenim molt espai fins a la zona de Fòrum. Amb tota seguretat el terreny d’un lloc a l’altre deu estar ple, també, de ruïnes enterrades sota terra que esperen les actuacions arqueològiques per destapar-les. Mentre ens apropem al Fòrum, puc fer una fotografia d’un rètol que en parla i en mostra una vista aèria.

IMG 7190 El Forum   Les ruïnes del Fòrum mostren un altre cop el senyal de les reutilitzacions (de segles enrere) pel reaprofitament de columnes i blocs de roca amb que devien estar construïdes les edificacions; en el passat, el reciclatge dels materials i residus era ja una pràctica habitual. És ara que donem valor a les restes històriques per entendre el nostre passat.

IMG 7193 Temple Tosc   Un rètol ens explica que aquestes parets són conegudes com Temple Toscà, un dels principals de la ciutat, situat al costat nord de la plaça del Fòrum. Per les seves característiques, identificat com a temple Toscà, degué acollir un culte oficial important relacionat amb la Tríada Capitolina (Júpiter, Juno i Minerva). Probablement es devia construir el segle I aC, potser entre els anys 70 i 60, moment en que la ciutat va rebre l’estat de “Colònia”; va perdurar com a mínim fins el segle IV dC.

IMG 7194 Punt original de la vila

             El grup d’estudiants que van seguint també la ruta, van acompanyats per dos guies del Consell Balear. Sento com els hi expliquen que el basament quadrat, però orientat en forma desplaçada sobre les paral·leles dels altres edificis, devia ser el punt original marcat pels experts que van decidir que aquí hi hauria el centre de la ciutat. Jo imagino que, potser, al damunt hi hauria un pedestal amb alguna figura important, potser la del mateix Quint Cecili.

IMG 7195 Tombes rabs

   Damunt del que havia estat el Fòrum, un cop va perdre la seva funcionalitat, s’hi va assentar una gran necròpolis datada en època alt medieval de la que encara es poden veure algunes foses que, com que potser estan orientades a la Meca, es creu que devien ser de musulmans. Per cert, voldria aclarir que abans he identificat a Jaume I com “Sobirà de Catalunya” i cal aclarir que aquell rei era també rei d’Aragó i de València. Se’l podria identificar també com Sobirà de la Corona d’Aragó (o catalano aragonesa). Ja sabem que la “Corona d’Aragó” era una federació d’estats independents i el títol de “rei d’Aragó” era només d’un d’aquests estats (o nacions). Llavors com l’hem d’anomenar?

IMG 7196 Sinia

   Segueixo una mica més avall i aviat trobo aquesta magnífica sínia, restaurada, que permet entendre el seu funcionament. A sota mateix es pot observar la mina que devia portar a la deu d’aigua que servia a la sínia. Continuo i acabo amb la reflexió sobre Jaume I: va portar a terme la conquesta de Mallorca com a sobirà català ja que a les Corts Generals a Monsó (d’aragonesos i catalans), els membres de les Corts catalanes hi van donar suport i van aportar homes i diners, mentre que els de les Corts d’Aragó es van abstenir. Si es busca la informació dels comandants de l’operació militar es veurà com tots tenen cognoms catalans, fora dels tres o quatre aragonesos que hi van participar com a consellers personals del rei. Als aragonesos no els interessava el mar, el tenien massa lluny i s’estimaven més ocupar-se de la conquesta de terres en territori valencià i això es pot entendre com molt lògic, però per tant és absurd veure pàgines web i llibres que parlen de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I “d’Aragó”, condueix a una interpretació falsa. És com si diguéssim que el rei Felipe VI rei de Jerusalem ha a fet un discurs dirigit als espanyols; per molt que tingui aquest títol, el discurs el farà com a Cap d’Estat d’Espanya, no com a rei de Jerusalem. D’això, suposo, que no hi ha cap dubte.

IMG 7198 Teatre rom   Ara toca caminar una estona més per arribar al Teatre. Està situat a uns 800 metres al sud-est del Fòrum. Hi ha referència d’aquest edifici des del segle XVI (pel fet que no havia quedat enterrat). Una primera intervenció arqueològica es data l’any 1880 i no va ser fins el 1887 que Martorell i Peña no el va identificar com a teatre.

IMG 7201 Planta teatre

   Un rètol explicatiu mostra també una imatge del teatre. Cal afegir que l’estudiós Bernabó Brea (1950-1951) va interpretar aquesta construcció com un teatre grec, hel·lenístic , del segle II o principis del I aC. No obstant això, van ser les excavacions de 1952 les que van permetre identificar les restes com un teatre romà construït el segle I dC, moment que va suposar la monumentalització de l’entorn del sud de la ciutat.

IMG 7202 Enterraments

   Jo pujo les grades per donar la volta per dalt. Trobo unes quantes tombes excavades d’enterraments que devien ser també alt medievals. El teatre conserva un diàmetre d’uns 75 metres i es calcula que podria acollir al voltant d’uns mil espectadors. La seva estructura presenta una “oschestra” semicircular, una graderia que aprofita el desnivell del terreny i la “scaena”. Molt a prop del “proscaenium” es conserven uns forats que, possiblement, serviren per col·locar pilars que devien sostenir una estructura de fusta.

IMG 7205 CaveaA la part més alta del teatre hi ha una cova que jo suposo devia ser part de la “Cavea” que permetia adequar espai pels personatges notables, però no ho puc assegurar.

IMG 7207 Excavacions continuen Ja de tornada, faig una foto d’una part que mostra que encara hi ha excavacions en curs. Segur que si s’excavés tot, resultaria un lloc arqueològic de molta més importància; però, clar, si els polítics no hi apliquen més recursos, les excavacions no es fan soles.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/pollentia-vila-romana-la-portella-forum-teatre-alcudia-97793130

Aquí, una altra crònica; aquesta urbana de la ciutat d’Alcúdia: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/espanya/illes-balears-mallorca/1121-alcudia-vila-emmurallada