(Click on the flag above to have the translation in your Language)   (Gipuzkoa) Ruta 1367 el 24/07/2021; 12 km; +177 -177; 3,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Zarautz, Getaria, Askizu, església San Martin, Zumaia.   Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: fàcil. IBP: 38.

 cmapa1367  cperfil1367

FA ANYS: L’any 1347 es va fundar la vila de Zumaia.

DSC03327 Busco ruta prop mar   Per fer aquesta excursió he deixat la furgoneta camper a l’estació del tren de Zumaia i amb el bus (que sortia abans del tren) he anar fins a Zarautz, on he començat a caminar. He trobat que Zarautz va ser fundada com a vila en 1237 per Fernando III de Castella.

DSC03328 Marea baixa

    A la sorra queden els signes que hi ha deixat la marea baixa. A l’esquerra, davant del mar hi ha el palau de Narros, que va ser lloc d'estiueig de la reina Isabel II. I és que els membres de les monarquies sempre han sabut viure bé; el poble, que treballava molt dur o li tocava anar a les guerres monàrquiques, ja era una altra cosa. Estem a Gipuzcoa però es creu que després de la invasió musulmana de la península, Biscaia i Àlaba van quedar sota l'òrbita del regne d'Astúries. En la crònica d'Alfonso III d'Astúries, escrita al segle IX, és on es fa per primera vegada referència a Àlaba i Biscaia: «Àlaba, Biscaia, Alaon i Orduña sempre havien estat posseïdes pels seus habitants », dient al mateix temps que no hi va haver necessitat de repoblar-les.

DSC03330 Es veuen els flish   Camino pel passeig fins al final, on comença un camí que arribarà fins a Getaria. A la meva dreta, a la sorra i aquí sobresurten part de les roques d’estrats verticals, formades per antics plegaments; van ser erosionades i es coneixen com ‘flysh’.

DSC03331 Comena la cursa   Sento uns xiulets i un altaveu amb música molt forta i instruccions. Em giro i veig com els esportistes d'una competició que es preparaven per nedar comencen a entrar al mar en una llarga filera.

DSC03335 Ikurria

   Sobre una part del port oneja l’ikurrinya. Va ser creada el 1894 pels germans Luis i Sabino Arana (el fundador del Partit Nacionalista Basc), i en un principi corresponia, dins de la sèrie de banderes que varen dissenyar, a la que identificava el territori de Biscaia. Posteriorment passà a representar tot el País Basc. Per situar-nos recordem que la bandera d'Espanya prové d’un decret de l’octubre de 1843. D’altra banda la senyera (bandera) de Catalunya consta documentada des del 1150, sent una de les més antigues d’Europa.

DSC03338 Mostres de tots tipus

              Segueixo caminant. Hi ha més gent que passeja o es dedica a córrer per aquest passeig davant de mar. Vaig mirant el mar i les roques que hi ha. Observo un indret on s’acumulen diversos tipus de roques: el flysh, els còdols, blocs de calcària trencats i altres roques més grans. Els flysch són estrats rocosos d'origen sedimentari compostos per alternança de capes de roques dures, intercalades amb altres més toves. Aquesta disposició afavoreix l'erosió diferencial, ja que les capes toves són desgastades amb més facilitat que les capes dures. El terme prové de l'alemany i vol dir 'fluir' o 'lliscar'.

DSC03340 Getaria Mont San Anton   Potser he caminat uns tres quilòmetres i faig aquesta foto (amb zoom) del turó de San Anton que presideix l’entrada al port de Getaria. M’hi vaig apropant lentament; el gust de veure com un objectiu es va apropant i que el pots anar valorant, calculant, observant com canvia de color...

DSC03341 Aquest es el passeig

   No podia deixar passar d’incloure en aquesta crònica una vista parcial del passeig planer que uneix les ciutats de Zarautz i Getaria. Aquesta excursió segueix per una passera de vianants tota la costa al costat de la carretera fins a Getaria. Es fa servir pels qui caminen el Camí de Sant Jaume de Galícia, tot i que hi ha una ruta més oficial del Camí que puja directament les muntanyes, però no passa per Getaria.

DSC03352 Getaria poble   Després de 5 quilòmetres i mig arribo a Getaria. Proves de l’existència d'una instal·lació de conserves de peix de l'època romana podrien fer pensar que el nom de la vila prové del nom donat pels romans que seria ‘Cetaria’ en relació a aquest tipus d’establiments.

DSC03353 Elcano

   La ciutat és famosa per que hi va néixer Juan Sebastian Elcano l’any 1486. És un personatge important en la història de la navegació ja que va participar en la primera expedició que va fer la volta al món, la qual va haver d’encapçalar arran de la mort de Fernão de Magalhães. L’expedició va salpar de Sevilla el 1519 amb la intenció de trobar el pas marítim cap als territoris de les Índies Orientals i buscar el camí que, recorrent sempre mars controlats per Castella, segons el Tractat de Tordesillas, arribava fins a les illes de les Espècies.

DSC03354 Carrers

   Entro per un dels carrers que imagino van cap el port, pel barri antic, on penso anar a esmorzar una mica. Ja fa una hora que camino i ara, amb el sol clar i l’aire agradable i fresc del mar, és el moment.

DSC03357 Aviat sortim

   Després de la mitja hora que he passat a Getaria, enfilo, ara sí, els senyals grocs del Camí de Santiago (una variant del que va directe per les muntanyes) que s’enfilen amunt. Ara deixaré la ruta de la costa per posar els peus en la petja de molts altres peregrins.

DSC03364 Restes duna estelada

   Amunt, per carrers costeruts trobo la sageta groga. Aquesta te al costat l’antiga pintada d’una estelada independentista catalana. Diguem que l’estelada catalana té l’origen en els primers anys del segle XX i que els Voluntaris Catalans en la Primera Guerra Mundial portaven la primigènia senyera estelada romboïdal als camps de batalla europeus. El seu objectiu era difondre la causa de Catalunya i lluitar per la llibertat dels pobles.

DSC03368 Prats i masos   Arribo a una altitud de 110metres, a l’entorn d’Askizu, el principal barri rural de Getaria. Ara aniré caminant per àmplies valls de prats, boscos i algunes cases. Aquest barri és hereu de l’antic poblament que es situa entre els segles V i XI.

DSC03373 Esgl San Martin   Entre quatre cases rurals basques hi ha aquesta ermita dedicada a Sant Martí (segle XV, amb un absis quadrat del XIII), probablement la parròquia que donava servei religiós a totes les famílies pageses d’aquest entorn.

DSC03374 Esgl 2

   Com que aquest país hi plou sovint, el portal està protegit per un atri. Té la funció de aixoplugar els fidels que han arribat abans que l’església fos oberta. Per perspectiva històrica podem dir que el 1347 (mentre es fundava Zumaia), a Catalunya el sobirà era Pere III El Cerimoniós; també era Pere IV d’Aragó. Aquell any era reina de Navarra Juana II; i era rei de Lleó i Castella, Pere I El Cruel. Espanya no existia; la península estava formada per nacions o estats diferents amb les seves legislacions, institucions i constitucions.

DSC03378 Senyals antics

   Un vestigi, cobert de molsa i humitat, dels antics pedrons de pedra que indicaven el Camí. Parant de l’edat mitjana diguem que aquell segle es va obrir també el consolat català del mar a Trapani i a Beirut. El primer, dels 70 consolats de Catalunya per la mediterrània, es va fundar el 1063 a Trani, després va venir el de Pisa i els tres següents van ser els de Messina, Xipre i Constantinoble.

DSC03379 Mes prats   Potser ja fa més de 9 quilòmetres que camino. Aquí puc gaudir de la vista del verd dels prats i del blau del mar. El sender ja començarà a baixar.

DSC03381 Eucaliptal Passo pel costat d’un bosc d’eucaliptus que, evidentment, em porta aromes i records dels dies que vaig fer el Camí francès per Galicia.

DSC03383 Tritonia Crocosmia

   M’aturo, quan el camí està en descens, per observar aquesta curiosa flor ben poc habitual. És una tritonia (“Crocosmia aurea“); el nom prové del grec 'krokos’ que significa safrà i ‘osme’ amb el significat d’olor. El gènere està compost per gairebé 30 espècies de plantes bulboses originàries de sud de el continent africà.

DSC03384 Zumaia   Una estona després he anat veient el llarg port de Zumaia i ara ja el tinc molt més a prop. És un municipi de Gipuzkoa, de la comarca d'Urola-Costa. Els historiadors semblen coincidir que la vila va néixer al costat d'un monestir, el de Santa Maria, el mateix que l'any 1292 va ser donat al convent de Roncesvalles. Una curiositat: antigament es talaven dues alzines la vigília de la reunió de les Juntes Generals (que es celebraven a la vila cada 18 anys) per oferir llenya i carbó al Secretari.

DSC03387 Ria a Zumaia   Un dels canals que ara fa la ria de Zumaia. El port està situat l'interior d'una badia natural on les aigües dels rius Urola i Narrondo es confonen amb les del Cantàbric. Des d'antic els mariners que volien recalar-hi van haver d’esquivar la perillositat de la seva barra i el poc calat de la ria. De l’any 1794 data la primera intervenció física sobre el port.

DSC03388 Esglesia St Pere

   Volto una estona per dins de la ciutat, esperant un moment per anar a menjar una mica i aprofito per visitar l’església de Sant Pere de Zumaia. Una església imponent amb aspecte de fortalesa dalt d’un petit turó. Es va construir després de la fundació de la vila el 1347 i ha estat lligada a l'antic monestir de Santa Maria. És d'estil gòtic d'una sola nau.

DSC03391 Mes protestes

     Una estona després m’aturo en un racó on hi ha tres restaurants petits, per dinar en un d’ells. En una de les façanes hi ha aquest cartell reivindicatiu, en varis idiomes. Diu: “Estàs a Euskal Herria, això no és ni Espanya, ni França. Els bascos i les basques tenim una llengua, cultura i una realitat socioeconòmica pròpia. Volem votar perquè Euskal Herria esdevingui o no un estat independent, com, entre d’altres, Escòcia o els Països Catalans”.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/zarautz-getaria-askizu-zumaia-tram-de-camino-santiago-79527802